دهها زن بیسرپرست در پاکستان که بخاطر محدودیتها و مشکلات امنیتی افغانستان را ترک کرده و به پاکستان رفتهاند، نگران اخراجشان از این کشور هستند.
مهناز هجران، یکی از آنان است که از دو سال به این سو با یگانه دختراش در پاکستان زندگی میکند.
مهناز میگوید، او یکی از نظامیان پیشن در زندان پلچرخی کابل بود که پس از حاکمیت طالبان و تهدیدهای موجود در برابرش، مجبور شد افغانستان را ترک کند، اما اکنون با خطر اخراج در پاکستان روبهرو است:
"همراه با یک طفل خورد پاکستان افتادیم، شش ماه را در خیمه تیر کردیم، کرایهٔ خانه نداشتم، اگر ما را اخراج کنند، برویم به افغانستان سرنوشت نظامیها معلوم است که چه خواهد شد، تعداد زیادی از نظامیان که ایران و پاکستان بودند به امید که عفو عمومی اعلام شده رفتند، اما مرده و زندهشان گم شده یا جسدشان پیدا شده، به هیچ صورت رفته نمیتوانیم افغانستان که رفتیم از بین میرویم."
یک تن از دیگر زنان بیسرپرست که با چهار فرزندش در پاکستان بسر میبرد، مدعی است که شوهرش را در تیراندازی نیروهای طالبان هنگام پروسهٔ تخلیه در میدان هوایی کابل از دست داده است.
او که نمیخواهد نامش را در گزارش بنویسیم، به رادیو آزادی گفت، هرچند اسناد مهاجرت پاکستان را دارد، اما هر از گاهی مورد آزار و اذیت پولیس پاکستان قرار میگیرد:
"شوهرم در آمدن طالبان در میدان هوایی از دست دادم، مادر چهار طفل هستم، مشکل پولیس دارم، مشکل اقتصادی دارم، اولادهایم مکتب نمیخوانند، در یو ان اچ سی آر ثبت هستیم کارتهایش را هم داریم، اما از گیر پولیس گاهی در یک خانه و گاهی در خانهٔ دیگر پت میشویم."
این درحالیست که برخی از زنانی که به افغانستان بازگشتهاند، میگویند، با مشکلاتی زیادی روبهرو هستند و حتی و با مواد غذایی دسترسی کامل ندارند.
یک تن از این زنان که با چهار فرزندش تازه به افغانستان بازگشت داده شده و بنا بر مشکلات امنیتی نمیخواهد نامش را در گزارش ذکر کنیم، به رادیو آزادی گفت:
"ویزهای که داشتیم وقت آن پوره شده بود، سه ماه بدون ویزه آنجا بودیم، ولی متاسفانه که ما را اخراج کردند و آمدیم به افغانستان. اکنون هم پنهان زندگی میکنیم، به مواد غذایی حتی دسترسی نداریم، به خاطر مشکلاتی که داشتیم مهاجر شدیم تا به یک جایی برسیم، خود و زندگی خود را نجات بدهیم، اما متاسفانه که دوباره با همین وضعیت ناهنجار مواجه شدیم و برگشتیم به افغانستان."
زنان بیسرپست که در پاکستان زندگی میکنند، از کشورهای پناهجوپذیر میخواهند که روند طی مراحل پروندههای پناهندگیشان را سرعت بخشند.
طالبان پس از حاکمیتشان بر افغانستان در آگست ۲۰۲۱ محدودیتهای زیادی را بر زنان و دختران افغان وضع کردند که عمدهترین آنها منع آنها از کار و تحصیل است.
پس از این محدودیتها، شمار زیادی از زنان که تنها نانآور خانه بودند، مجبور به ترک افغانستان شدند.
پاکستان روند اخراج مهاجران فاقد اسناد افغان از این کشور را از اول ماه نوامبر آغاز کرده و تاکنون بیش از ۴۰۰هزار مهاجر افغان از این کشور به افغانستان باز گردانده شدهاند.
روند اخراج افغانهای فاقد اسناد مهاجرت از پاکستان با واکنشهای زیادی در داخل و بیرون از این کشور مواجه شده است.
برخی سازمانهای بینالمللی و کشورهای مقصد پناهندگی مهاجرین افغان از پاکستان خواسته اند که حد اقل مهاجرینی را که با برگشتشان به افغانستان با خطر مواجه میشوند، اخراج نکند.
اما مقامهای پاکستانی همواره بر اخراج مهاجرین فاقد اسناد افغان تأکید کرده اند.