سازمان غذا و زراعت ملل متحد (اف ای او) در تازهترین گزارش خود افغانستان را در فهرست کشورهایی قرار داده که میلیونها تن در در این کشور ها با ناامنی غذایی مواجه هستند.
در گزارش این اداره که در ۱۱ دسامبر منتشر شده، آمده است که ۲۵۸ میلیون نفر در ۵۳ کشور از جمله افغانستان در سال ۲۰۲۳ از امنیت غذایی برخوردار نبوده اند.
در این گزارش گفته شده که نیاز به کمکها در سال ۲۰۲۳ بیشتر بوده و دلایل آن درگیریهای مسلحانه، بحرانهای اقتصادی، تغییرات اقلیمی، فقر و نابرابری خوانده شده است.
بر اساس این گزارش، با توجه به کاهش کمکهای اضطراری در بخش زراعت، گرسنگی شدید نیز رو به افزایش است.
FAO اعلام کرده که به دلیل کمبود بودجه به میلیونها نفر در کشورهای مختلف جهان در سال ۲۰۲۳ کمکی نشده است.
این ادارۀ سازمان ملل متحد همچنین گفته که برای کمک به ۴۳ میلیون نیازمند برای سال ۲۰۲۴ به۱.۸ میلیارد دالر نیاز است.
در همین حال برخی از نیازمندان افغان نیز میگویند که از شرایط بد اقتصادی رنج میبرند و با وجود اینکه کار پیدا نمیکنند، هیچ کمکی به آنها نمیشود.
ایمل، باشندۀ ولایت ننگرهار که از جادهها آهن کهنه جمعآوری میکند و روزانه ۵۰ تا ۷۰ افغانی درآمد دارد، میگوید که زندگیاش را بسیار به سختی به پیش میبرد:
"اگر به شما بگویم باورتان نمیشود، گاهی غذای جمعآوری شده از کثافت دانیها را خورده ام. بعضی وقتها با آب میخوریم و بعضی وقت ها پیاوه جور میکنیم، بعضی وقتها روغن نمیباشد و نان و چای میخوریم. زندگی است میگذرد."
ایمل میگوید، امسال هیچ نهاد و سازمانی به او کمک نکرده است و با اینکه برای رفع نیازهای اولیهاش از قوم و خویشش قرض میگیرد، اما اکنون هیچکس به او قرض هم نمیدهد.
محمد یک تن از باشندگان کابل نیز به رادیو آزادی گفت، به دنبال نان خشک سرگردان و حیران است.
"مردم در حالت بسیار قرار دارند که برای پیدا کردن نان خشک حیران هستند، اولش خودم در وضعیت بسیار بدی قرار دارم."
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان، بسیاری از سازمانهای بینالمللی در گزارشهای خود از افغانستان به عنوان کشوری یاد کرده اند که بخش زیادی از مردم آن به دلیل کمبود غذا با گرسنگی، سوء تغذیه و حتی مرگ مواجه هستند.
برنامۀ جهانی غذا (WFP) نیز در ۱۶ اکتوبر سال جاری به مناسبت روز جهانی غذا گفته بود که ۱۵ میلیون افغان نمیدانند وعدۀ غذای بعدی خود را از کجا تهیه کنند.
بر اساس آمار دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل متحد (اوچا) بیش از۲۹ میلیون افغان در سال ۲۰۲۳ به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند که با اخراج هزاران مهاجر از پاکستان و ایران، این تعداد افزایش خواهد یافت.