لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۱۹

شبکهٔ تحلیلگران افغانستان: منع کشت کوکنار دهقانان را فقیر تر و قاچاقبران را پولدار تر ساخته است


افراد طالبان در یکی از کشتزار های کوکنار در جنوب افغانستان
افراد طالبان در یکی از کشتزار های کوکنار در جنوب افغانستان

ارزیابی شبکه تحلیلگران افغانستان از تاثیرات منع کشت کوکنار نشان میدهد که ادامه منع کشت کوکنار برای دومین سال پیامدهای جدی اقتصادی و سیاسی را برای حکومت طالبان در پی خواهد داشت.

این ارزیابی که با عنوان “تاثیرات اقتصادی و سیاسی منع کشت کوکنار در افغانستان” صورت گرفته، نشان میدهد که تصمیم منع کشت کوکنار بدون تطبیق برنامه های انکشافی شش اعشاریه (۹) میلیون تن را در افغانستان متضرر ساخته است.

در این ارزیابی با استناد به یافته های سازمان ملل متحد و موسسه بریتانیایی السیس گفته شده که با منع کشت کوکنار، امسال تنها در ولایت هلمند صدها هزار فرصت کار از دست رفته و وضعیت اقتصادی مردم را متاثر ساخته است.

کمپاین تخریب کشتزار های کوکنار در جنوب افغانستان
کمپاین تخریب کشتزار های کوکنار در جنوب افغانستان

کیت کلارک، رئیس شبکه تحلیلگران افغانستان که در انجام این ارزیابی نقش اساسی داشته، به رادیو آزادی گفت، هرچند بر بخش اعظمی از زمینهای که در گذشته کوکنار کشت میشد حال گندم کشت شده، اما گندم به تنهایی نمیتواند میزان فقر را کاهش دهد.

“ تنها در ولایت هلمند در سال ۲۰۲۲ کشت کوکنار (۲۱) میلیون فرصت کار دورانی را برای دهقانان و کارگران فراهم کرده بود و برای صاحبان زمین (۶۱) میلیون دالر عاید داشت. دهقانانی که زمین کمتر دارند با کشت گندم آنان تنها خوراک خانواده شان را تامین خواهند کرد، نیازهای دیگر زنده گی شان چگونه خواهد شد. زمین داران بزرگ و تاجران تریاک که ذخایر بزرگ را در اختیار داشتند سال گذشته عاید فراوانی را بدست آوردند، چون قیمت تریاک افزایش یافت. ظاهراً تجارت مواد مخدر ادامه دارد، اما به نظر میرسد که امارت مانع آن هم خواهد شد> ولی خواهیم دید که منع کشت کوکنار در سال دوم چگونه عملی خواهد شد.”

در این ارزیابی با استناد به یافته های سازمان ملل متحد گفته شده که بر (۶۸) در صد زمین های که در گذشته بر آن کوکنار کشت میشد، در سال ۲۰۲۳ میلادی گندم کشت شده بود، اما تاکید شده که با توجه به کمبود آب، تنها گندم نمیتواند مصرف زمین و نیازهای اقتصادی دهقانان را رفع سازد.

شبکه تحلیلگران افغانستان با توجه به نیاز حکومت طالبان به حمایت مردمی برای حفظ ثبات سیاسی در مناطق دور دست، تطبیق حکم منع کشت کوکنار را برای مسوولان محلی طالبان در سال دوم دشوار میداند.

خالد پشتون عضو ولسی جرگه پیشین افغانستان
خالد پشتون عضو ولسی جرگه پیشین افغانستان

خالد پشتون، عضو ولسی جرگه پیشین افغانستان نیز به این باور است که بدون انکشاف متوازن و بهبود وضعیت اقصادی در تمامی مناطق افغانستان، تنها کمک بدیل با دهقانان نمیتواند از عواقب بد منع کشت کوکنار جلوگیری کند.

“در حصه منع کشت کوکنار دهقانان همیشه تا زمانی زیان میبیند که حکومت و جهان برای شان بدیل مناسب را مهیا سازند. بدیل معیشیت تنها کشت بدیل نیست، بلکه بهبود وضعیت اقتصادی مردم است که نه تنها وضعیت اقتصادی دهقان، بلکه سایر مردم بهبود یابد.”

انتقادها بر حکومت طالبان در رابطه به عدم تطبیق برنامههای موثر اقتصادی برای بهبود وضعیت اقتصادی مردم در حال است که به تازه گی معیین وزارت زراعت حکومت طالبان در دیدار با مسوولان یک نهاد بینالمللی، از جامعه جهانی انتقاد کرده و گفته که هرچند آنان کشت کوکنار را منع کردند، اما جامعه جهانی در بخش ارایه کمکهای بدیل با حکومت آنان کمک نکرده است.

راپور: مرسلین ارسلا

XS
SM
MD
LG