گروهی از گزارشگران و پژوهشگران سازمان ملل متحد میگویند که پناهجویان افغان با اخراج اجباری از پاکستان، با خطر جدی تخطیهای حقوق بشری در کشورشان روبرو شده میتوانند.
آنها در نشست دیروز (۶ دسمبر)شان در ژنیو که در آن ریچارد بنیت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان نیز حضور داشت، هشدار دادند که افغانهای دارای سند و بدون سند، با هر گونه خطر از جمله قاچاق انسان روبرو شده میتوانند.
در گزارش این گروه از متخصصان سازمان ملل متحد، از خطر قاچاق زنان و دختران در جریان انتقال و یا اخراج از پاکستان هشدار داده شده و در آن آمده است که اقلیتهای مذهبی و مقامهای حکومت پیشین، شاید با ورود به افغانستان با محاکمه روبرو شوند.
در ادامه این هم آمده که اخراج اجباری پناهجویان، در واقع ناکامی از محافظت شهروندان افغانستان و تخطی از قوانین بینالمللی است.
به گفته این مسئولین سازمان ملل متحد، باید از محافظت پناهجویان افغان اطمینان حاصل شود و با آنها برخورد بدون تبعیض در پاکستان صورت گیرد.
پاکستان روند اخراج اجباری پناهجویان افغان را از اول ماه نوامبر به اجرا گذاشت که در این جریان، به گفته مقامهای سازمان ملل متحد، اضافه از ۴۰۰ هزار تن به افغانستان باز گردانده شده اند.
همزمان با درخواستهای سازمان ملل متحد، قرار است توماس وست نماینده ویژه امریکا برای افغانستان، امروز وارد پاکستان شود. انتظار میرود که بحران اخراج اجباری پناهجویان افغان از مسائل اصلی گفتوگوهای او با مقامهای پاکستانی باشد.
ممتاز زهرا بلوچ سخنگوی وزارت خارجه پاکستان گفته که آقای وست امروز به اسلام آباد میرسد و تا روز شنبه در پاکستان خواهد بود.
بلوچ افزوده که پس از سفر توماس وست، یک هیئت دیگر امریکایی به اسلام آباد خواهد رفت اما او در این مورد جزئیات بیشتر نداده است.
از جانب دیگر یک هیئت دیگر امریکایی تحت ریاست جولیتا والز نویس معاون وزارت خارجه امریکا در امور پناهجویان، پس از سفر به اسلام آباد و دیدار با مقامهای پاکستانی دوباره به واشنگتن رسیده است.
این هیئت روز دوشنبه (۵ دسمبر) به پاکستان رفت و در مورد پناهجویان افغان در آنکشور با مقامهای پاکستانی گفتگو کرد.
این سفرها در حالی صورت میگیرند که سازمانهای مختلف به شمول نهادهای مدافع حقوق بشر بر اخراج پناهجویان افغان از پاکستان و برخورد در آنکشور با این پناهجویان انتقاد شدید کرده اند.
یک مقام پاکستان که خواسته از او نام گرفته نشود، به صدای امریکا گفته که ایالات متحده براخراج پناهجویان افغان از پاکستان اعتراض ندارد و تنها میخواهد که روند اخراج، در جریان زمستان کمتر باشد.
این مقام پاکستان همچنان افزوده که هیئت امریکایی تحت ریاست معاون وزارت خارجه آنکشور، تلاش کرد تا اسلام آباد، بیست و پنج هزار پناهجوی افغان را که برای گرفتن ویزه امریکا و مهاجرت به آنکشور انتظار میکشند، اخراج نکند.
جولیتا والز نویس، با مقامهای وزارت خارجه پاکستان از جمله آصف درانی، نماینده ویژه آنکشور برای افغانستان، در جریان سفر سه روزهاش دیدار کرد.