برنامۀ جهانی غذا (دبلیو اف پی) میگوید که برای کمک به برگشت کنندگان افغان از پاکستان به گونۀ عاجل به ۲۶.۳ میلیون دالر بودجه نیاز دارد.
دبلیو اف پی به تاریخ اول دسامبر با نشر گزارشی در ویب سایت خود گفته که تیمهای آنها در مرز سپین بولدک و دروازۀ تورخم با برگشت کنندگان ملاقات کرده اند.
این سازمان افزوده که با نزدیک شدن زمستان نیازمندی این برگشت کنندگان به کمکها بیشتر شده است.
درگزارش دبلیو اف پی آمده است که پس از این که حکومت موقت پاکستان در ماه اکتوبر اعلام کرد که تمام مهاجرین فاقد اسناد را از کشورش بیرون میکند، بیش از ۳۷۰ هزار مهاجرین افغان مجبور به ترک خانههایشان شدند.
در همین حال شماری از برگشت کنندگان مشکلاتشان را با رادیو آزادی شریک کرده اند.
ادریس، باشندۀ ولایت ننگرهار و یکی از برگشت کنندگان میگوید، شمار اعضای خانوادهشان ۱۱ نفر است، اما سرپناه ندارند و کسی هم پرسانشان را نکرده است:
"زمستان سرد است، یازده نفر فامیل دارم، کار نیست، ما اینجا با فقر روبهرو هستیم، به ما سرپناه کمک شود که زمستان را در آن سپری کنیم، حالا در یک ویرانه زندگی میکنیم که بسیار سرد است."
فضل الرحمن، دیگر برگشت کننده در ولایت کنر به رادیو آزادی گفت، با نزدیک شدن زمستان حیران و درمانده است که شب را چگونه با فرزنداناش صبح کند:
"این فورم ما را کسی ثبت نمیکند، دیشب را با دو کمپل نازک سپری کردیم، شب را نشسته سپری کردیم، هیچ کسی به طرف ما نمیآید که پرسان ما را کند."
عبدالمطلب حقانی، سخنگوی وزارت مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان به پرسشها در بارۀ رسیدگی به مشکلات برگشت کنندگان پاسخ نداد.
اما پیش از این وزارت در صفحات اجتماعیاش گزارش داده بود که به برگشت کنندگان کمک توزیع شده است.
در گزارش برنامۀ جهانی غذا آمده است که آنان در سال جاری میلادی به دلیل کمبود بودجه مجبور شدند که کمکهای عاجل خود را به ده میلیون نفر در افغانستان قطع کنند و از میان هرپنج نفر نیازمند تنها به یک نفر کمکرسانی کنند.
درگزارش آمده است که "WFP" در ماه نوامبر به ۲۸۰ هزار برگشت کننده مواد خوراکی و پول نقد کمک کرده است.
در گزارش برنامۀ جهانی غذا این هم آمده است که با توجه به این که بیش از شش میلیون افغان در داخل افغانستان بیجا شده اند، سازمان بین المللی مهاجرت (آی او ام) گفته است، افغانهایی که از پاکستان برگشت میکنند، با یک سرنوشت نامعلوم روبهرو میشوند.
اما این تنها مهاجرین برگشت کننده از پاکستان نیستند که با این مشکلات روبهرو میشوند، اخیراً ایران نیز اخراج مهاجرین افغان را شدت بخشیده که برخی برگشت کنندهها به رادیو آزادی گفته اند که بیکاری، بیسرپناهی و اقتصاد ضعیف آنان را به شدت رنج میدهد.
عبدالسلام حنفی، معاون اداری رئیس الوزرای حکومت طالبان دو روز پیش در دیدارش با روزا اوتنبایوا، نمایندۀ ویژۀ سرمنشی ملل متحد برای افغانستان، اخراج اجباری افغانها از سوی ایران و پاکستان را در آستانۀ رسیدن زمستان عمل خلاف قوانین بینالمللی و بشری خوانده بود.
اما به نظر میرسد که کشورهای همسایۀ افغانستان به خواست حکومت طالبان و جامعۀ جهانی توجه نکرده و به اخراج مهاجرین افغان از کشورهایشان ادامه داده اند.