در حالیکه روند اخراج افغان های فاقد اسناد از پاکستان سرعت یافته، کمشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان می گوید که بسیاری از این افغان ها در شرایط و وضعیت بسیار بد از پاکستان به افغانستان اخراج می شوند که نه سرپناه و نه هم پولی در جیب دارند.
کارولین گلوک، سخنگوی کمشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در افغانستان شام گذشته به رادیو آزادی گفت که بسیاری از این افغان ها برای نخستین بار به افغانستان می آیند:
"بسیاری از این خانواده ها هرگز به افغانستان پای نگذاشته اند، آنها و فرزندانشان در پاکستان به دنیا آمده اند، آنها به کشوری می آیند که آن را نمی شناسند. دست هایشان خالی است، تعدادی هم فقط وسایل اندک منزل را با لاری های بزرگ با خود می آورند. آنها خدمات ابتدایی صحی را از موسسات و نهادهای مانند کمشنری عالی پناهندگان سازمان ملل که در سرحد مستقر هستند، دریافت می کنند. بزرگترین نگرانی، فرا رسیدن زمستان است. در اکثر موارد این خانواده ها خانه، سرپناه و کار هم ندارند. اکثر آنها نمی دانند که به کجا می روند. در حال حاضر شرایط بسیار سخت است."
در برخی مناطق افغانستان هوا سرد شده و بسیاری از خانواده های اخراج شده نمی دانند که از کجا و چگونه زندگی خود را دوباره در افغانستان آغاز کنند.
بنادر سرحدی تورخم و سپین بولدک هر دو با مشکلات مختلف روبرو است. روز شنبه برخی رسانه ها گزارش دادند که مقامات سرحدی پاکستان به بیماران افغان بدون ویزه از طریق تورخم اجازه ورود به پاکستان را نمی دهند.
به گفتۀ منابع، مقامات پاکستانی سرحد تورخم را به روی بیماران افغان بدون ویزه بسته و گفته اند که به آنها دستور داده شده که از ورود آنها جلوگیری کنند.
پیش از این، بر اساس توافقنامه، بیماران افغان می توانستند که بدون ویزه برای معالجه به پاکستان سفر کنند.
در سرحد چمن نیز از بیستم نوامبر به اینسو صدها تن در اعتراض به تصمیم پاکستان در مورد الزامی بودن ویزه و پاسپورت، تحصن کرده اند و شاهراه چمن - سپین بولدک را بروی ترافیک مسدود ساخته اند. با آنهم علاوه بر تورخم، پروسۀ اخراج افغان ها از طریق چمن ادامه دارد.
شماری از سازمان ها و نهاد های مربوط به سازمان ملل متحد گفته اند که تا اکنون بیش از ۴۰۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان اخراج شده اند و این پروسه همچنان ادامه دارد.
در این حال جولیتا والاس معاون وزیر امور خارجه ایالات متحدۀ امریکا در امور پناهندگان فردا در یک سفر سه روزه به اسلام آباد می رود.
به گفته وزارت خارجۀ امریکا خانم والاس با مقامات پاکستانی و نمایندگان سازمان های بین المللی در مورد مهاجرین افغان در پاکستان گفتگو می کند و اطمینان حاصل خواهد کرد که آن افغان هایی که به ایالات متحده امریکا خواهند رفت، در پاکستان با هیچ مشکلی مواجه نشوند.
آرش همایون