"یکی از کودکان مه در کلینیک واکسین شد، اما دیگرهایش این واکسین را دریافت نکردند."
عبدالسلام که در حال حاضر ساکن ولسوالی نورگل ولایت کنر و پدر هشت کودک است که از این میان ۳ کودکش زیر ۵ سال هستند.
او میگوید که یک هفته پیش از طریق دروازۀ تورخم به افغانستان بازگشته است و زمانی که وارد افغانستان شد، کودکانش به استثنای یک تن آنان که بیمار بود و به کلینیک مراجعه کرده بود، واکسین نشده اند.
او به رادیو آزادی گفت:
"وقتی از دروازۀ تورخم رد شدیم، تیم واکسیناسیون نبود، این یک کودک من که مریض بود به کلینیک بردیم و در آنجا واکسین کردیم. بقیه اطفال ما بدون واکسین ماندند."
این در حالی است که پیش از این یک مسئول واکسین پولیو در افغانستان که به دلیل نداشتن اجازۀ صحبت با رسانهها نخواست نامش فاش شود، به رادیو آزادی گفت که به منظور ارائۀ واکسین برای کودکان بازگشت کننده، در چهارده مسیر تیمهای تطبیق واکسین پولیو جابجا شده اند.
اما آدم خان که از دروازۀ چمنسپین بولدک برگشته، میگوید که فرزندانش واکسین پولیو دریافت کرده اند:
"ما در پنجاب پاکستان زندگی میکردیم و به افغانستان آمدیم، اطفال ما اینجا واکسین شدند."
پیش از این سازمان جهانی صحت به تاریخ ۵ قوس ابراز نگرانی کرده بود که اخراج دستهجمعی مهاجرین فاقد اسناد افغان از پاکستان در کنار دیگر چالشها، خطر ابتلای کودکان به بیماری پولیو را افزایش خواهد داد.
افغانستان و پاکستان دو کشوری در جهان هستند که بیماری فلج اطفال یا پولیو در آنها ریشه کن نشده است.
امسال ۶ مورد مثبت پولیو در افغانستان ثبت شده است که همه آن در ولایت ننگرهار بوده است.
برنامۀ پیشگیری از فلج اطفال در پاکستان در ماه میزان سال جاری اعلام کرد که نمونۀ محیطی این ویروس در شهرهای پیشاور، کراچی، چمن و راولپندی تأیید شده است.
مسئولان این برنامه افزودند که این نمونهها در ماههای سپتامبر و اکتوبر امسال گرفته شده و ویروس فلج اطفال در مناطق شناسایی شده است.
شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی در بارۀ برنامۀ این وزارت پاسخ نداد.
با این حال خبرگزاری دولتی باختر در کنترل حکومت طالبان روز یکشنبه گزارش داد که کمپاین چهار روزۀ تطبیق واکسین ضد فلج اطفال یا پولیو به روز دوشنبه در ولایات غربی و جنوبی آغاز شده است.
در این خبر جزئیات زیادی در مورد آن ارائه نشده است.
به گفتۀ آگاهان صحی، پولیو یا فلج اطفال یک بیماری ویروسی است که درمانی ندارد و تنها با واکسین میتوان کودکان را از ابتلا به این بیماری فلج کننده نجات داد.
داکتر نورالله، متخصص اطفال و داخله در این باره توصیههایی برای خانوادهها دارد:
"پولیو بیماری خطرناکی است که باعث فلج شدن کودکان میشود. این یک درد و شکنجۀ دائمی برای والدین است. آنها میبینند که فرزندانشان به خودشان رسیدگی نمیتوانند. باید از این امر جلوگیری کرد و به اطفال واکسین تطبیق شود."
پیش از این مسئولان برنامۀ پیشگیری از پولیو صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) در افغانستان و برخی از واکسیناتورها به رادیو آزادی گفته بودند که آنان به همکاری خانوادهها نیاز دارند.
سازمان جهانی صحت قبلاً در این رابطه گفته بود، خانوادههایی در افغانستان که از واکسیناسیون فرزندان خود امتناع میکنند، در گسترش ویروس پولیو نقش دارند.
سازمان جهانی صحت رفت و آمد گسترده و نامنظم مردم بین افغانستان و پاکستان را دلیل مهم شیوع فلج اطفال در این دو کشور خوانده بود.