لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۸ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۳۲

گزارش: کشت کوکنار در افغانستان ۹۵ درصد کاهش یافته است


آرشیف - کشت کوکنار در شهر فیض آباد ولایت بدخشان
آرشیف - کشت کوکنار در شهر فیض آباد ولایت بدخشان

دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد (یو ان او دی سی) روز یک‌شنبه با نشر گزارش تازه‌ای از کاهش ۹۵ درصدی کشت تریاک در افغانستان زیر حاکمیت طالبان خبر داده است.

"یو ان او دی سی" گفته که کشت کوکنار در سال ۲۰۲۳ در تمام افغانستان به ۱۰ هزار و ۸۰۰ هکتار رسیده، در حالی که این رقم در سال قبل بیش از ۲۳۳ هزار هکتار بوده است.

بر بنیاد اطلاعات این گزارش، کاهش کشت کوکنار بر کاهش عرضۀ تریاک هم تاثیر گذاشته، چنانکه در سال ۲۰۲۲ عرضۀ تریاک ۶۲۰۰ تُن در افغانستان بود، اما در سال ۲۰۲۳ این مقدار به ۳۳۳ تُن کاهش یافته است.

گزارش " یو ان او دی سی می‌افزاید، درآمد دهقانانی که اقتصاد آنان وابسته به کشت کوکنار و کار تریاک بوده در پی محدودیت کشت انواع مواد مخدر نیز کاهش یافته است.

دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد نوشته که سطح درآمد دهقانانی که تریاک را به تجار می فروختند هم ۹۲ درصد در سال ۲۰۲۳ کاهش داشته است.

با این حال مقام‌های سازمان ملل متحد بر حمایت از مردم روستانشین و دهقانان بخاطر دریافت کشت بدیل کوکنار با عاید خوب تأکید کردند.

تخریب مزارع کشت کوکنار از سوی طالبان - عکس از آرشیف
تخریب مزارع کشت کوکنار از سوی طالبان - عکس از آرشیف

ولی ادید، مدیر اجرایی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد در این گزارش گفته کاهش کشت کوکنار یک فرصت واقعی را برای دستیابی به نتایج بلندمدت علیه بازار غیرقانونی تریاک در سطح محلی و جهانی ایجاد می‌کند.

او افزوده که اما امروز مردم افغانستان برای رفع فوری‌ترین نیازهای خود و بخاطر جبران درآمد از دست رفته و نجات جان‌ها، به کمک‌های عاجل بشردوستانه نیاز دارند.

در این گزارش به نقل از روزا اوتونبایوا، نمایندۀ ویژۀ سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان هم آمده که حدود هشتاد درصد نفوس افغانستان وابسته به کشت و زراعت اند و افغانستان در حال حاضر با چالش جدی کمبود آب مواجه است.

در همین حال شماری از دهقانان ادعا می‌کنند که حکومت طالبان با وجود منع کشت انواع مواد مخدر، هیچ گونه کمکی به شمول فراهم کردن کشت بدیل به آنان نکرده است.

دانش، یک تن از دهقانان ولایت غور می‌گوید، پس از فرمان رهبر طالبان تا کنون کوکنار کشت نکرده است.

او به رادیو آزادی گفت:
"همان چیزی که ممانعت شده دیگه از او پس کدام چیزی نگفته که این چیز را ما کمک می‌شویم و شما کشت کنید، فعلاً دیگه کشت نکردیم، مقداری زمین خود را رشقه کشت کرده بودیم آن‌ هم آب درست نیافتیم، خراب شد."

تخریب مزارع کشت کوکنار در ولایت بلخ - عکس از آرشیف
تخریب مزارع کشت کوکنار در ولایت بلخ - عکس از آرشیف

مراد یکی دیگر از دهقانان ولسوالی لعل و سرجنگل ولایت غور می‌گوید، در کنار منع کشت کوکنار از سوی حکومت طالبان، خشک سالی نیز چالش جدی بر سر راه درآمد آنان است:
"هیچ چیز نداریم نه خوراک نه پیسه مردم هیچ چیز ندارد، مردم دچار مشکل است، برای زمین آب نیست، خشک سالی است، حالا کچالو، جو، گندم کشت می‌کنیم، آب هم نیست."

یو ان او دی سی در حالی از کاهش ۹۵ درصدی کشت کوکنار در افغانستان خبر می‌دهد که هبت‌الله آخند زاده، رهبر طالبان در ماه اپریل سال ۲۰۲۲ فرمان منع کشت و کاروبار مواد مخدر بشمول کوکنار را داد.

پس از آن نیز در شبکه‌های اجتماعی تصاویر و ویدیوهای تخریب مزارع کوکنار از سوی حکومت طالبان پخش و نشر شد.

اما دهقانان اکنون از آینده اقتصادی‌شان با توجه به دسترسی نداشتن به کشت بدیل کوکنار و خشک‌سالی ابراز نگرانی می‌کنند.

XS
SM
MD
LG