شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامهی مأموریت ریچارد بنیت گزارشگر ویژه حقوق بشر برای افغانستان را برای یک سال دیگر تمدید کرد.
این قطعنامه که مسوده آن به نمایندهگی از اتحادیه اروپا، توسط اسپانیا به شورای ۴۶ عضوی حقوق بشر ارائه شد، روز چهارشنبه در ۵۴مین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد بدون رفتن به رأیگیری تصویب شد.
در قطعنامه از طالبان خواسته شده تا از تمامی پالیسیها و اقدامهای دست بردارند که حقوق اساسی شهروندان افغانستان را زیر پا میکند و پالیسیهای شان را با آن اعلامیهها و میثاقهای بینالمللی عیار کنند که از سوی افغانستان امضا شده است.
پاکستان و چین با تصویب این قطعنامه مخالفت کردند، اما تقاضای رأیگیری نکردند.
نصیر احمد اندیشه نماینده دایمی افغانستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در سخنرانیاش در این نشست با استقبال از تمدید مأموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر این سازمان برای افغانستان گفت جهان در دو سال گذشته شاهد نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان بوده و محدودیتهای سختگیرانه طالبان حقوق و آزادیهای اساسی زنان را سلب کرده است. آقای اندیشه افزود:
"این تبعیض مبتنی بر جنسیت جنایت سنگین علیه بشریت است و همچنان آپارتاید جنسیتی به شمار میرود، یک تبعیض سیستماتیک در قلب حکومت طالبان! آقای رئیس ما از تمدید مأموریت گزارشگر ویژه و تلاشهای تیماش استقبال میکنیم."
پاکستان و چین پیش از این پیشنویس این قطعنامه را نیز رد کرده و مخالفت کرده بودند.
نماینده چین استدلال کرده بود که باید حکومت طالبان گذاشته شود تا به کار ادامه دهد.
نماینده پاکستان در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد گفته بود که تمدید مأموریت ریچارد بنیت نمیتواند مشکل افغانستان را حل کند.
ذبیحالله مجاهد و بلال کریمی سخنگویان حکومت طالبان تا نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در این مورد پاسخ ندادند.
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان هم ناوقت روز چهارشنبه در صفحه ایکس خود بابت تمدید مأموریتاش تشکر کرده و از تلاش برای ارائه گزارشهای مستقل و بیطرفانه برای بهبود و حمایت از حقوق بشر سخن زده است.
آقای بنیت پیش از این گزارشهای را در مورد وضعیت حقوق بشری در افغانستان نشر کرده و اخیراً هم گفته که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان، مردم افغانستان با یک بحران بشری و یک رژیم ناقض حقوق بشری مواجه هستند که مرتکب تخلفات گسترده شده است، حکومت طالبان اما چنین گزارشها را همواره رد کرده است.
در این حال شماری از فعالان حقوق بشر و زنان ادامه مأموریت ریچارد بنیت گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان را در شرایط فعلی افغانستان یک نیاز میدانند.
نایره کوهستانی یکی از این فعالان به رادیو آزادی گفت:
"او در گزارشهایش به بیشتر از ۵۰ مورد محدودیت که از سوی طالبان بر زنان صادر شده و دهها مورد دیگر از این قبیل که آقای بنیت در گزارشاتشان به آنها اشاره کرده اند، به این دلیل به ادامه کارش خوشبین هستم، ما نیازمند همچو افرادی هستیم که بتوانند از داخل افغانستان گزارشهای مستندی را به بیرون ارائه دهند."
این درحالیست که دیدبان جهانی حقوق بشر نیز بار دیگر وضعیت حقوق بشری در افغانستان را نگران کننده دانسته است.
این نهاد در ارزیابی تازهاش به روز چهارشنبه گفته، از هنگامیکه طالبان دو باره در افغانستان حاکم شدند، وضعیت بشری این کشور بسیار بدتر شده است.
طالبان به این ارزیابی دیدبان حقوق بشر نیز واکنش نشان ندادند.