سازمان عفو بینالملل از جهانیان خواسته که با حمایت از فراخوان دادخواهی این سازمان در کنار مردم افغانستان بایستند، از حق آنها برای زندگی در آزادی، کرامت و برابری صحبت کرده و طالبان را حسابده قرار دهند.
این سازمان روز یکشنبه در توییتی اعلامیۀ این دادخواهی انترنتی (آنلاین) را نشر کره و از مردم جهان خواسته تا با امضا کردن در پای آن، از مقامهای طالبان بخواهند که به نقض "فاحش" حقوق بشر در افغانستان فورا پایان دهند.
سازمان عفو بینالملل گفته که تا کنون بیش از ۱۹۸ هزار امضا الکترونیکی برای این فراخوان جمعآوری شده است.
این درحالیست که مقامهای حکومت طالبان همواره و اخیراً امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ آنان ادعا کرده اند که در حال حاضر حقوق بشر در افغانستان بهتر از هر زمان دیگری تأمین میشود.
در ادامۀ اعلامیۀ سازمان عفو بینالملل آمده که مقامهای طالبان تضمین کنند که حقوق زنان و دختران از جمله آموزش و کار را تامین و مکتبها و پوهنتونها را به گونۀ فوری به روی آنان بازگشایی میکنند.
اعلامیه افزوده که طالبان از قتلهای انتقام جویانه، حمله به اقلیتها، دگرباشان جنسی، مدافعان حقوق بشر، اعضای جامعۀ مدنی، قضات، وکلا، کارمندان دولت پیشین، خبرنگاران و سایر افراد دست بکشند.
اما طالبان همواره گزارشهای سازمانهای بینالمللی در پیوند به قتل کارمندان دولت پیشین، اعضای جامعۀ مدنی و دیگر فعالان را رد کرده اند.
سازمان عفو بینالملل در این دادخواهی از جهانیان خواسته بر طالبان بقبولانند تا تضمین کنند که حق آزادی بیان افغانها حفظ و از بازداشتهای خودسرانه مصئون خواهند بود.
به گفتۀ سازمان عفو بین الملل، مکانیزمهای تحقیق و پاسخگویی مؤثر و شفاف که عدالت را برای نقض حقوق بشر و جنایات جنگی از طریق محاکمۀ عادلانه و بدون توسل به مجازات اعدام تأمین کند، باید در افغانستان ایجاد شود.
تلاش کردیم واکنش سخنگویان حکومت طالبان را در پیوند به ادعاهای سازمان عفو بینالملل داشته باشیم، اما موفق نشدیم.
در همین حال مسعوده کوهستانی، فعال حقوق بشر و از زنان معترض میگوید، راه اندازی چنین کارزارها میتواند مدرک خوبی برای تحت فشار قرار دادن طالبان برای اطاعت از قوانین بینالمللی باشد. او به رادیو آزادی گفت:
"کارزاری را که برای پایان دادن به نقض حقوق بشر به راه انداخته اند، میتواند شواهد و سند بهتر به سطح جهانی باشد تا این که آنها (طالبان) را به تنگنا قرار دهد تا اگر به روند حقوق بشری جهان سر خم نمیکنند، حد اقل بپذیرند که چنین اعمال ضد بشری در جهان وجود ندارد و پذیرفتنی نیست."
سازمان عفو بینالملل دراعلامیهاش همچنان گفته که طالبان پس از حاکمیت دوبارهشان در آگست ۲۰۲۱ در افغانستان دست به خشونت زده و با مصونیت کامل دست به نقض حقوق بشر زده اند.
به گفته این سازمان آنها به طور سیستماتیک نهادهای کلیدی برای حمایت از حقوق بشر را منحل کرده اند، آزادی بیان، تجموعات اعتراضی و محاکمه عادلانۀ را تحت فشار قرار داده اند.
پیش از این هم برخی دیگر سازمانهای بینالمللی بارها در گزارشهایشان حکومت طالبان را به نقض حقوق بشری افغانها به ویژه زنان و دختران متهم کرده اند.