لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱۵ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۲۹

افزایش خشونت های خانواده گی؛ زنان در جریان دو سال گذشته تجربه های تلخی داشته اند


تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

دیدبان حقوق بشر و مدافعان سیاست ایالات متحده امریکا برای زنان و دختران افغان می‌گویند در کنار حذف سیستماتیک زنان از اجتماع از سوی رهبران طالبان، خشونت‌های مبتنی بر جنسیت به ویژه در خانه، در دو سال گذشته در افغانستان به شدت افزایش یافته است.

این نهادها با نشر اعلامیه مشترک زیر عنوان "دو سال ستم طالبان" به مناسبت دو سالگی حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان به روز پنجشنبه گفتند در حال حاضر خدمات محافظت و پاسخگویی برای زنان و دختران در افغانستان تقریباً وجود ندارد.

هیدر بار مسئول بخش زنان دیدبان حقوق بشر در صحبت با رادیو آزادی در این مورد گفت که طالبان سیستم محافظت از زنان روبه‌رو با خشونت را در افغانستان از بین برده اند.

او می‌گوید:

"قبل از آگست ۲۰۲۱ سیستمی وجود داشت که می‌توانست به زنان و دخترانی‌که در خانه با خشونت روبه‌رو هستند کمک کند، اما این سیستم به‌طور سیستماتیک توسط طالبان برچیده شده و این سبب شده که زنان و دختران در صورت مواجه شدن با خشونت واقعاً جایی برای فرار نداشته باشند."

هیدر بار مسئول بخش زنان دیدبان حقوق بشر
هیدر بار مسئول بخش زنان دیدبان حقوق بشر

این درحالی‌ست که یکی از قربانیان خشونت‌های خانواده‌گی نیز در صجت با رادیو آزادی ادعا می‌کند که پس از خشونت‌های خانگی، اخیراً هنگامی‌که برای پیشبرد قضیه طلاق به مراجع عدلی و قضایی طالبان مراجعه کرده از سوی شوهرش و کارمندان در آن‌جا مورد خشونت قرار گرفته است.

مبارز ساکن ولایت بلخ که قبلاً کارمند یکی از اداره‌های دولتی بوده می‌گوید:

"در ارگان‌های عدلی و قضایی چه می‌گذرد، این‌که با من چگونه رفتار شده، این‌که به من گفته شده که می‌خواهیم به دهن‌ات با مرمی بزنیم و عساکر امارات همراه با شوهرم از محکمه از پشت‌ام برآمدند با من خشونت کرده مرا لت‌وکوب کردند حتی می خواستند مرا حبس کنند من خود را نجات دادم،هر خانم که قضیه داشته باشدیانه به محبس اناثیه برده می شود فقط همین یکجا به خانم ها است دیگرهیج جا برای آنها وجود ندارد."

در همین حال، شگوفه کاکر وکیل مدافع و فعال حقوق زنان به رادیو آزادی می‌گوید که نبود مراجع حفاظتی برای حقوق زنان سبب افزایش خشونت‌های جنسیتی در خانه‌ها شده است.

به‌گفته او سارنوالی منع خشونت علیه زنان، خانه‌های امن و وکلای مدافع برای حفظ حیات زنان مواجه با خشونت و رسیده‌گی به مشکلات حقوقی در حال حاضر وجود ندارد.

او در این مورد می‌افزاید:

"فامیل‌ها و مردها ترسی را که داشتند فعلاً ندارند و همان قانون سخت و محاکم خاصی‌که وجود داشت و آنان را از انجام خشونت علیه زنان باز می‌داشت وجود ندارد، اما حالا که این نهادها وجود ندارد، آمار خشونت طبعاً بالا رفته، قبلاً اگر با خانم‌های که بی‌سواد و در خانه‌ها بودند، این خشونت‌ها صورت می‌گرفت، اما حالا که خشونت با خانم‌های که تحصیل کرده و شاغل بودند، هم صورت می‌گیرد."

دیدبان حقوق بشر و مدافعان سیاست ایالات متحده امریکا برای زنان و دختران افغان همچنان گفته که در دو سال گذشته ازدواج کودکان و مرگ‌ومیر مادران در افغانستان افزایش یافته است.

تصویر آرشیف: شماری از زنان در کابل
تصویر آرشیف: شماری از زنان در کابل

در ادامه آمده که طالبان از اگست ۲۰۲۱ تا کنون ۷۵ فرمان صادر کرده اند که توانایی زنان و دختران را محدود و حقوق آنان را به شدت نقض کرده است.

این درحالی‌ست که حکومت طالبان همواره تأکید کرده که حقوق زنان در چهارچوب شریعت اسلام در افغانستان تأمین است.

اما دیدبان حقوق بشر و مدافعان سیاست ایالات متحده برای زنان و دختران افغان می‌گویند جامعه جهانی شاهد آن است که زنان و دختران افغان در حال تجربه کردن بدترین بحران حقوق بشر در جهان اند، اما به‌گفته این نهاد ها، واکنش جهان به جنایات احتمالی علیه بشریت که طالبان علیه زنان و دختران مرتکب شده اند، نا کارآمد بوده است.

در این گزارش مشترک پیشنهاد شده که امریکا باید تلاش‌های خود را برای حمایت از زنان و دختران افغان افزایش داده و در مورد سیاست‌های مرتبط با افغانستان با زنان و دختران افغان در داخل و خارج کشور شان مشوره مستمر و معنی‌دار داشته باشد.

هرچند سخنگویان حکومت طالبان در این مورد به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ ندادند، اما گزارش همچنان افزوده که سازمان ملل متحد برای تقویت صداها و نیازهای زنان و دختران افغان حکومت طالبان را برای پایان دادن به نقض حقوق بشر مبتنی بر جنسیت تحت فشار قرار دهد.

XS
SM
MD
LG