لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۳۷

سیر نزولی کار رسانه ها در افغانستان؛ دو سال حاکمیت طالبان منجر به سقوط آزادی بیان شد


تصویر آرشیف: شماری از رسانه های تصویری افغانستان
تصویر آرشیف: شماری از رسانه های تصویری افغانستان

فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید در گزارشی که روزسه شنبه(۱۵ اگست) منتشر شد می گوید که پس از سال ۲۰۰۱ میلادی یعنی سقوط دور قبلی حکومت طالبان، کاررسانه ها در افغانستان رشد چشمگیر و قابل ملاحظه داشت، طوریکه می شد آن را یکی از بزرگ ترین دستاورد های نظام جمهوری مخلوع یاد کرد.

براساس این گزارش، اما عمر این دستاورد کوتاه بود و با تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان در اگست سال ۲۰۲۱ میلادی و توقف کار شماری زیاد از رسانه ها در مرکز و ولایات افغانستان، تعدادی زیاد از خبرنگاران و کارمندان رسانه ای وظایف شان را از دست دادند و به ترک وطن ناگزیر شدند و این مساله روی فعالیت جامعۀ رسانه ای افغانستان، تاثیرات مخرب گذاشته است.

حشمت الله وجدانی سخنگوی فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید، شام دیروز به رادیو آزادی گفت:

"در دوسال گذشته پنجاه درصد از رسانه های تصویری، چهل و هشت درصد رادیو ها و شصت درصد خبرگزاری های آنلاین فعالیت شان را در افغانستان بنابر مشکلات متوقف ساخته اند. از ۱۳۱ تلویزیون راجستر شده، ۸۳ تلویزیون فعال و ۴۸ تلویزیون غیرفعال است. تعداد رسانه های صوتی ۳۵۱ رادیو بود که از جمله ۲۴۶ رادیو فعال و ۱۰۵ رادیو غیر فعال می باشد."

در نتیجه محدودیت های وضع شده خبرنگاران زن بیشترین آسیب را دیده اند
در نتیجه محدودیت های وضع شده خبرنگاران زن بیشترین آسیب را دیده اند

به گفتۀ آقای وجدانی، تا اگست سال ۲۰۲۱ میلادی، تعداد رسانه های چاپی در افغانستان به ۵۹ نشریه می رسید که از جمله ۲۴ نشریه فعال و ۳۵ آن غیر فعال است و از جملۀ ۵۶ آژانس خبر رسانی در افغانستان، اینک صرف ۳۱ آن فعالیت دارد.

براساس گزارش فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید، الی پانزدهم اگست سال ۲۰۲۱ میلادی ۱۱۸۵۶ تن خبرنگار و کارمندان رسانه ای زن و مرد در رسانه های مختلف افغانستان کار می کردند که از این جمله ۷۷۴۶ تن آن خبرنگار بودند و ۲۱۳۸ تن آن را زنان و ۵۶۰۸ تن آن را خبرنگاران مرد تشکیل می داد.

به گفتۀ این فدراسیون، در حال حاضر حدود ۲۰۰۰ تن به حیث خبرنگار در رسانه های مختلف در افغانستان مصروف کار هستند که فقط پنج درصد آن را خبرنگاران زن، تشکیل میدهند.

براساس گزارش اخیر فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید، در حال حاضر حداقل چهارده خبرنگار و صاحب امتیاز یک رادیو در زندان های طالبان بسر می برند که در مورد سرنوشت آنها نیز اطلاعات دقیق در دست نیست.

آرش همایون

XS
SM
MD
LG