لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۸ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۵۴

ریچارد بنیت: روند بازداشت خبرنگاران٬ کار رسانه های افغانستان را تحت تاثیر قرار میدهد


 ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان

در پی ادامۀ بازداشت خبرنگاران در افغانستان، ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان نگرانی خود را از وضعیت رسانه‌ها و خبرنگاران در افغانستان بیان کرده است.

او روز یک‌شنبه در توییتی نوشته است که پس از خبرهای بازداشت خبرنگاران افغان در روزهای اخیر؛ او نگران تاثیر بیشتر بر رسانه‌ها در افغانستان است که با محدودیت روبه‌رو اند.

همزمان اتحادیۀ ژورنالیستان آزاد افغانستان به روز دوشنبه در اعلامیه‌ای گفته که عطالله عمر، خبرنگار طلوع نیوز، وحیدالرحمن افغانمل، خبرنگار افغان لایف و شمس الله عمری، از فعالین رسانه‌ای به روز یک‌شنبه در کندهار بازداشت شدند.

هرچند ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد، اما به برخی رسانه‌های دیگر گفته که این سه خبرنگار به اتهام خارج از فعالیت خبرنگاری بازداشت شدند.

نهاد حمایت کننده رسانه های آزاد افغانستان ( نی)
نهاد حمایت کننده رسانه های آزاد افغانستان ( نی)

نهاد حمایت کنندۀ رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) هم به روز دوشنبه در اعلامیه‌ای ادامۀ بازداشت خبرنگاران را نگران کننده و خفه ساختن صدای آزادی بیان خوانده است.

در این اعلامیه آمده است که در کنار بازداشت خبرنگاران، مسئولان محلی در ولایت هلمند محدودیت‌های تازه‌ای بر رسانه‌ها وضع کردند و تنها در دو هفتۀ گذشته سه رسانۀ محلی را در ننگرهار بسته اند.

ظریف کریمی، رئیس این نهاد به رادیو آزادی گفت:

"ادامۀ چنین رفتارهای خشونت آمیز و بازداشت‌ها در حقیقت می‌تواند چالش بزرگ بر جامعۀ رسانه‌های افغانستان باشد. اگر چنین مواردی ادامه پیدا کند صدای آزادی بیان خفه خواهد شد."

فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید نیز با نشر اعلامیه‌ای بازداشت این خبرنگاران را تقبیح کرده و نوشته که طالبان تعهدشان را در برابر خبرنگاران و رسانه‌ها زیر پا کرده اند.

این فدراسیون افزوده که اکنون دوازده خبرنگار و یک مدیر مسئول رادیو در بند طالبان به سر می‌برد که از سرنوشت آنها هیچ اطلاعی در دست نیست.

این درحالیست که مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارش تازۀ خود نوشته که طی دوسال حکومت طالبان، ۳۶۶ رویداد نقض حقوق خبرنگاران و آزادی رسانه‌ها را که شامل جان باختن کارمندان رسانه‌ای، تهدید، بازداشت و برخورد خشونت آمیز می‌شود، ثبت کرده است.

طالبان در جریان دو سال گذشته در بسیاری از موارد تلاش کرده اند تا از حضور خبرنگاران به ویژه در پوشش رویداد های چون گردهمایی های اعتراضی زنان جلوگیری کنند
طالبان در جریان دو سال گذشته در بسیاری از موارد تلاش کرده اند تا از حضور خبرنگاران به ویژه در پوشش رویداد های چون گردهمایی های اعتراضی زنان جلوگیری کنند

سمیه ولی‌زاده، مسئول کمیتۀ ارتباطات و دادخواهی مرکز خبرنگاران افغانستان به رادیو گفت:

"بیشتر از ۳۶۰ مورد نقض حقوق خبرنگاران وجود داشته است که شامل بازداشت، زخم برداشتن و جان باختن و یا هدف قرار گرفتن خبرنگاران بوده است که واقعا نگران کننده است.فرمان‌هایی که از سوی طالبان در عرصۀ اطلاع رسانی وضع شده نیز نگران کننده است."

از این میان ۳ مورد جان باختن، ۲۳ مورد مجروح شدن خبرنگاران و ۱۷۸ مورد بازداشت موقتی و زندانی کردن بوده که در حال حاضر بدون سه خبرنگار تازۀ بازداشت شده ۹ خبرنگار دیگر در زندان‌های حکومت طالبان بسر می‌برند.

این درحالیست که پس از روی کار آمدن حکومت طالبان، در کنار اینکه فعالیت رسانه‌ها با محدودیت روبه‌رو شد، فعالیت بیش از ۲۲۰ رسانه در افغانستان متوقف شد..

XS
SM
MD
LG