درحالی که پس از حاکمیت حکومت طالبان در افغانستان فعالیت رسانههای چاپی متوقف شده است، به تازهگی یک هفتهنامه به نام (لاس) در ولایت میدان وردک به فعالیت آغاز کرده است.
اسرار وصال، مسئول هفتهنامۀ تازه تاسیس شدهٔ "لاس" در ولایت میدان وردک میگوید که این هفتهنامه بیشتر به مسایل فرهنگی، ادبی و اجتماعی اختصاص داده شده است.
او به رادیو آزادی گفت:
"در نخست دوستانم مرا کمک کردند، شمارۀ نخست را چاپ کردم، در این بخش سهم گرفتم اما من حمایت مالی ندارم، این را میفروشم و از پول بدست آمدۀ آن هفتهنامۀ دیگر را چاپ میکنم."
آقای وصال میگوید، هفتهنامۀ "لاس" چهار صفحه دارد که در آن بخشهای مختلف اجتماعی و فرهنگی موجود است.
این درحالیست که مسئولان مجلۀ "مینه" در ننگرهار میگویند، تلاشها برای از سرگیری نشرات این مجله ادامه دارد.
عزت الله ځواب، مدیرمسئول مجلۀ مینه میگوید، این بار میخواهد این مجله به شیوۀ جدید و متفاوت از دیگران نشرات داشته باشد:
"برخی تخطیهای خود را شناختیم و کاستیها مشخص شده است، حالا ما در بین مردم هستیم، ما نیازمندیهای کشور خود را بسیار خوب درک کرده میتوانیم."
آقای ځواب میگوید که مجلۀ مینه در گذشته هم سه بار به دلیل مشکلات سیاسی و اقتصادی بسته شده، اما بازهم به نشرات خود ادامه داده است.
به گفتۀ وی، در بیش از بیست سال فعالیتشان ۸۶ شمارۀ این مجله به چاپ رسیده است و درتمام ولایات همجوار به دسترس علاقمندانش قرار داده شده است.
حمدالله ارباب، نقاش مشهور افغان در صفحۀ فیسبوک خود نوشته است که برای حمایت مالی از مجلۀ مینه تمام نقاشیهایش را به فروش گذاشته است.
امید حیران، نویسندۀ افغان با تأکید بر مصئونیت آزادی بیان به آغاز دوبارۀ فعالیت رسانههای چاپی در افغانستان خوشبین است.
او به رادیوآزادی گفت، امیدوار است که نشرات این رسانهها سانسور نشود و به صدای مردم مبدل شوند.
یکی از عوامل مسدود شدن رسانههای مختلف در افغانستان مشکلات اقتصادی خوانده شده است و عامل دیگر آن که بیشتر از آن انتقاد میشود، وضع محدودیتهای بیشتر بر رسانهها از سوی حکومت طالبان گفته شده است.
اما ظریف کریمی، مسئول نهاد حمایت کنندۀ رسانههای آزاد افغانستان (نی) میگوید، این نهاد نسبت به آغاز دوبارۀ فعالیت رسانههای چاپی خوشبین است:
"امیدوارم که این نشرات چاپی یک آغاز خوب باشد، اطلاعات خوب را به مخاطبین خود برساند، این در حقیقت یک فرصت خوب برای ترویج آزادی بیان است در کنار آن این برای مخاطبین یک فرصت خوب است که به رسانههای چاپی دسترسی داشته باشند."
بر اساس اطلاعات نهاد حمایت کنندۀ رسانههای آزاد افغانستان (نی) میگوید که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، از میان ۵۳۰ رسانۀ فعال از جمله ۱۶۰ دستگاه نشرات تلویزیونی، ۳۷۰ رادیو، ۴۶ رسانه چاپی و بقیه رسانههای آنلاین، بیش از نصف آنها بسته شدند و ۶۵ درصد خبرنگاران وظایفشان را از دست داده و بیکار شده اند.