روزنامه بریتانوی گاردین
- روزنامه بریتانوی گاردین دریک مطلب خود به اظهارات اخیر جان سوپکو سرمفتش خاص امریکا برای بازسازی افغانستان پرداخته است .
وی با انتقاد از پالیسی های واشنگتن درافغانستان به یک گردهمایی در لندن گفت که برنامه ناکام کمک های امریکا با افغانستان که با انگیزه های سیاسی صورت می گرفت منجر به چنان فساد اداری وسیع شد که همه ماموریت امریکا را به چالش کشید و افغانستان را از متحدان غربی آن دور ساخت .
روزنامه برخی از این اظهارات آقای سوپکو در این نشست را که ازسوی انستیتیوت خدمات متحد سلطنتی برگزارشده بود نشر کرده است.
وی گفته که آنها واقعا افغانستان را نمی شناختند ونمی دانستند که امور این کشور چگونه اداره می شود . امریکا پول هنگفتی را یکباره به این کشور سرازیر کرد که چگونگی مصرف آن پیگیری نمی شد.
سرمفتش خاص امریکا برای بازسازی افغانستان گفته که امریکا چنان پولی هنگفت به افغانستان فرستاد که از درآمد ناخالص چندین سالۀ این کشور بیشتر بود.
گاردین در ادامه مطلب می نویسد در این نشست که آقای سوپکو در آن سخنرانی کرد ناظران اداره های کمک رسان امریکایی وبریتانوی اشتراک داشتند. موضوع بحث این بود که چرا بعد از مصرف ملیارد ها دالر در افغانستان این کشور درنهایت به بسیار سادگی بدست طالبان سقوط کرد ؟
روزنامه دیلی کامیرا
- روزنامه دیلی کامیرا که از امریکا نشر می شود در عنوان درشت یک سرمقاله خود دربخش نظریات می نویسد که خروج این کشور از کابل نتایج غم انگیز بدنبال داشت ومتحدان زیاد امریکا در افغانستان باقی ماندند.
روزنامه در ادامه می افزاید که در آستانه خروج سربازان امریکایی در ماه اگست سال ۲۰۲۱ از افغانستان حکومت رئیس جمهور بایدن تلاش کرد تا همه را قناعت دهد که تجربه ویتنام تکرار نخواهد شد وعملیات تخیله با مدیریت منظم و مصئون انجام خواهد شد. اما به نظرنویسنده چنین نشد.
عملیات تخلیه دچار هرج و مرج و بی نظمی شد و چیزی شبیه خروج سربازان امریکایی درسال ۱۹۷۵ از سایگون در ویتنام تکرار شد.
نویسنده خروج امریکا را پایان غم انگیز تلاش های بیست سالۀ ملت سازی در افغانستان عنوان می کند که بزرگترین قربانیان آن از نظر نویسنده دسته های افغان های شجاعی بودند که درکنار سربازان ، دیپلومات ها و قراردادیان امریکایی کار کردند.
روزنامه می نویسد که بسیاری این افغان های غیر امریکایی ، ترجمان ها، راننده ها ، وفعالان حقوق بشر ، متعهد به برنامه امریکا در افغانستان بودند.
دیلی کامیرا می نویسد که خارج ساختن مصئون شهروندان امریکایی اولویت داشت اما باید که این متحدان افغان نیز تخلیه می شدند ، کاری که بخش اعظم آن انجام نشد وتعداد زیاد همکاران امریکا عقب ماندند.