یک انستیتوت استرالیایی میگوید، در حالی که هر نوع کمک با افغانهای جنگ زده، به گونهٔ غیرمستقیم خطر تشویق و حمایت از طالبان را به همراه دارد، اما نیازمندیهایشان نباید نادیده گرفته شود.
یک مقالۀ انستیتوت (The Lowy) که روز دوشنبه در وب سایت دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد نشر شده، با در نظرداشت وضعیت رو به بحران افغانها خواستار تعامل جامعهٔ جهانی با طالبان شده است.
این انستیتوت گفته است، تعامل با طالبان میتواند جلو بحران بشری در افغانستان را بگیرد، اما این انستیتوت بر احتمال پیامدهای گستردهٔ بینالمللی این کار نیز اشاره کرده است.
انستیتوت استرالیایی (The Lowy) میافزاید، حفظ حقوق اقتصادی افغانها به معنی به رسمیت شناختن طالبان نیست، اما تعامل با طالبان ممکن جلو بحران بشری در افغانستان را بگیرد.
به گفته این انستیتوت، این کار میتواند زمینۀ مذاکرات بیشتر با طالبان را فراهم کند.
این انستیتوت استرالیایی همچنان برای حفظ حقوق اقتصادی افغانها، خواستار تمرکز بر ساخت و احیای مجدد اقتصاد افغانستان شده تا بر روند رسانیدن کمکها تاثیر داشته باشد.
این انستیتوت به عنوان مثال به احیای مجدد بانک مرکزی افغانستان اشاره کرده است که امور آن باید تحت نظارت بینالمللی پیش برده شود.
حکومت طالبان در این مورد به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ نداد، اما بارها خواستار تعامل و تأمین روابط خوب با جهان شده است.
تأمین حقوق افغانها به ویژه دختران و زنان، مبارزه با هراسافگنی و ایجاد حکومت همهشمول، مسایلی اند که سبب تیرگی روابط میان طالبان و جهان شده است، اما طالبان این موضوعات را مسایل داخلی افغانستان عنوان میکنند.
انستیتوت (The Lowy) در حالی بر برآورده ساختن نیازهای بشری افغانها تأکید میکند که شماری از افغانها میگویند، کمکهای بشری جهان به جای افراد نیازمند به مقامهای طالب و افراد مربوط به آنها داده میشود.
یک باشندهٔ ولسوالی مارجهٔ ولایت هلمند بدون ذکر نامش به رادیو آزادی گفت:
"توزیع کمکها آغاز شده، این گونه که آنها میگویند، ما برای غریب میدهیم، شاید یک بخش و یا نیم آن به نام غریب نوشته شود، دیگر همه به رهبران شان داده میشود، رهبرانشان آمده میگویند که بیچاره و غریب را نشان دهید، آنها اقارب و دوستانشان را جمعآوری کرده نامشان را مینویسند."
جان محمد، باشندهٔ ولسوالی سرخرود ننگرهار هم ادعا میکند که مقامهای طالبان کمکهای بشری را بین خود تقسیم میکنند:
"کمکهای بشری که از بیرون به طالبان آورده میشود، آنها تنها برای کسانی توزیع میکنند که در صفوف آنها کشته شده باشند، برای مردم و کسانی که در جنگ کشته شدهاند، برای آنها داده نمیشود."
پیش از این نیز بارها چنین انتقادها و ادعاها صورت گرفته است، اما حکومت طالبان آن را رد کرده است.
وضعیت بشری در افغانستان بیش از هر زمان دیگری بدتر شده است و به گفتۀ دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، در حال حاضر ۲۸.۲ میلیون افغان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.