حداقل چهار رهبر کشور های آسیای میانه در رسم گذشت نظامی برای تجلیل از پایان جنگ جهانی دوم در مسکو اشتراک میکنند.
قاسم ژومارت توقایف رئیس جمهور قزاقستان، شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان، امام علی رحمان رئیس جمهور تاجکستان و صدیر جپاروف رئیس جمهور قرغیزستان در مراسم روز سه شنبه در مسکو اشتراک می کنند.
سردار بردی محمدوف رئیس جمهور ترکمنستان تا تهیه این گزارش درمورد برنامه های خود ابراز نظر نکرده است.
نیکول پاشینیان رئیس جمهور ارمنستان نیز برای این جشن به مسکو سفر خواهد کرد. وی تنها رهبر از منطقه قفقاز جنوبی است که در این مراسم درپایتخت روسیه اشتراک میکند. پنج کشور آسیای مرکزی و ارمنستان بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بودند که در سال ۱۹۹۱ تجزیه شد.
رئیس جمهور قزاقستان آقای توقایف از یک منار یادگاری درشهر ریژیو در غرب مسکو بازدید خواهد کرد. این شهر شاهد نبرد های شدید هنگام جنگ جهانی دوم بود وشماری از سربازان کشورهای آسیای میانه در این شهر به خاک سپرده شده اند.
رئیس جمهور قرغیزستان صدیر جپاروف روز دوشنبه از یک بنای یادگاری در شهر رِژیو پرده برداری کرد. وی به این مناسبت گفت که این بنا یک خاطره ابدی از همه قهرمانانی است که برای آینده ما جنگیدند.
مسکو در حالی این رژه نظامی را برگزار می کند که همین اکنون جنگ خونین و حملات مرگبار روسیه بر اوکراین ادامه دارد
وی روز یکشنبه برای ملاقات با رئیس جمهور پوتین و دیگر مقامات روسیه وارد این کشور شد.
انتظار میرود که دیگر رهبران کشورهای آسیای میانه نیز با پوتین ملاقات کنند.
روسیه در طول زمامداری پوتین، همواره تلاش کرده که از پایان جنگ جهانی دوم با رسم گذشت نظامی تجلیل کند.
بیش از ۲۰ ملیون نفر از اتباع اتحاد شوروی سابق در این جنگ کشته شدند.
رئیس جمهور پوتین در طول بیش از ۲۰ سال اقتدار خود همواره تلاش کرده که خاطره آنچه را که روس ها جنگ ملی بزرگ می نامند به یک بحش جدایی نا پذیر هویت ملی تبدیل کند.
بعد از اینکه مسکو درسال ۲۰۱۴ شبه جزیرۀ کریمیای اوکراین را غیرقانونی با روسیه ملحق کرد ، حضور خارجی ها در مراسم نهم می کاهش یافته است .
در اوج شیوع کرونا درجهان درسال ۲۰۲۱ ، رئیس جمهور تاجکستان امام علی رحمان ، رهبر تنها کشور خارجی بود که درآن سال در این مراسم اشتراک کرد.
سال گذشته ، بعد از اینکه روسیه به اوکراین حمله کرد هیچ رهبر کشور خارجی در این مراسم در مسکو اشتراک نکرد.
جنگ جهانی دوم که ملیون ها کشته به جا گذشته درسال ۱۹۴۵ با شکست آلمان نازی ومتحدان آن٬ پایان یافت.
اما در حاضر جنگ مرگبار در اوکراین ادامه دارد و روزانه از تعداد چشمگیری از افراد ملکی کشته می شوند و شهر ها در حال ویران شده است.