سازمان ملل متحد همزمان با پنجم می روز جهانی قابله ها میگوید، جهان در حال حاضر ۹۰۰ هزار قابله کمبود دارد.
در افغانستان نیز تعداد قابله ها کم است که در نتیجه منجر به مرگ و میر اطفال نوزاد و مادران باردار میشود. و تعدادی نیز میگویند که به نرس قابله ها هیچ توجهی صورت نمیگیرد.
نادیه یک تن از قابلههای است که از نبود فرصت شغلی و کم بودن امتیازات قابلهها سخن میگوید.
بهگفته او در افغانستان به زمینهسازی کاری قابلهها توجه چندانی نمیشود.
نادیه همچنان میگوید، پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان بسیاری از قابلهها وظایفشان را از دست دادهاند:
"زمانیکه اینها پوهنتون هم خلاص میکنند وظیفه بسیار به مشکل گیر شان میآید و هیچ نهادی هم نیست که به اینها کمک کند، البته بعضیشان هم که وظیفه دارند در بعضی از شفاخانههای دولتی با روی کار آمدن امارت اسلامی بعضیشان از کار بیکار شدند و خانهنشین شدند، بیشتر شان که در چندین شفاخانهها است مخصوص نسایی ولادی میباشد اینها بیکار شدند."
یک تن دیگر از قابلهها نیز به رادیو آزادی از چالشهای کاریاش زیر حاکمیت طالبان چنین گفت:
"قابلهها از یکجا به جای دیگر بخاطر ولادت مریض اکنون نمیروند، به همین خاطر مشکلات زیاد شده، هر قابله ترس جان خود را دارد، اینگونه فکر میکند که اگر بروم یا به من مشکل و خطر پیش خواهد شد و یا از مردم میترسد، به خصوص در وضعیت کنونی مشکلات بسیار زیاد شده است."
ساجده یک تن از محصلین رشته قابلگی هم به رادیو آزادی گفت:
"تعداد اینها روز به روز چه در شفاخانههای دولتی چه در سفاخانههای خصوصی کمتر شده میرود که یک چیز واقعاً عادی است بخاطریکه وقتی محدودیت وضع میشود به نحوی در تمام بخشها وضع میشود."
با این حال شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه حکومت طالبان به رادیو آزادی میگوید:
"وزارت صحت عامه در یکونیم سال گذشته پروسه استخدام ششونیم هزار پرسونل صحی را پیش میبرد که در آن ۵۰۰ تن قابله و نرس زن شامل اند، افزون بر این برای تربیت قابلهها، آموزش و ارتقاء ظرفیت آنان ما بالای برنامههای مختلف کار میکنیم."
این در حالیست که سازمان ملل متحد هم در حساب تویتریاش به مناسبت ۵ ماه می روز جهانی قابلهها نوشته است جهان برای نجات جان مادران و کودکان از مرگهای قابل پیشگیری به کمبود ۹۰۰ هزار قابله مواجه است.
پیش ازین سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) گفته بود که روزانه ۱۶۷ نوزاد در افغانستان به دلیل مرگومیر قابل پیشگیری جانهایشان را از دست میدهند و مرگومیر مادران و کودکان در افغانستان افزایش یافته است.
در همین حال، صندوق جمعیت سازمان ملل یا «یو ان اف پی ای» هم در وبسایت رسمیاش روز جمعه به مناسبت روز جهانی قابلهها نوشته که مهمترین عامل جلوگیری از مرگومیر قابل پیشگیری مادران و کودکان دسترسی به قابلهها است.
«یو ان اف پی ای» همچنان نوشته که با برطرف کردن این کمبود دو سوم مرگومیر مادران و نوزادان کاهش خواهد یافت.
به گفته صندوق جمعیت سازمان ملل تا سال ۲۰۳۵ این تعداد قابلهها خواهند توانست جان ۴.۳ میلیون نفر را در هر سال نجات دهند.
بر بنیاد معلومات ارائه شده از سوی وزارت صحت عامه حکومت طالبان، مطابق سروی که در سال ۲۰۲۰ صورت گرفته بود افغانستان ۳۷ هزار قابله دارد که ۷ هزار تن آنان در سکتور دولتی و ۵ هزار تن آنان در سکتور خصوصی مصروف کار بودهاند.