لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۸ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۱۶

روز جهانی اسلام‌هراسی؛ برخی پژوهش‌گران: برخورد طالبان با مردم اسلام هراسی است


نیروهای طالبان برای متفرق ساختن زنان معترض در کابل دست به فیرهای هوایی زده اند. عکس از آرشیف
نیروهای طالبان برای متفرق ساختن زنان معترض در کابل دست به فیرهای هوایی زده اند. عکس از آرشیف

برخی از پژوهشگران مسایل اسلامی و فعالان حقوق زن در افغانستان، رفتار حکومت کنونی طالبان با مردم این کشور را نوعی از برخورد زشت، سوء استفاده از نام اسلام و اسلام‌هراسی عنوان می‌کنند.

خدیجه محمدی یکی از حقوق‌دانان و فعالان حقوق زن در افغانستان ادعا می‌کند که نمایندگان نظام کنونی در افغانستان اسلام را به مردم به گونه معرفی کرده‌اند که با نام بردن از اسلام مردم احساس ترس و وحشت می‌کنند.

او در صحبت با رادیو آزادی گفت که وضعیت کنونی نشان‌دهنده آشکار از اسلام‌هراسی در افغانستان است.

خانم محمدی می‌افزاید: "اسلام‌هراسی را به چشم خود می‌بینیم و احساس می‌کنیم، این‌ها که خود را نماینده‌های اسلام می‌گویند رفتار شان مردم را خسته می‌سازد و از اسلام دور می‌سازد، برای خانم‌ها در اسلام جایگاه خاص داده شده، اما با تأسف فعلاً در کنار این‌که فامیل‌های شان در وضعیت خوب قرار ندارند، خود شان هم سرکوب شده و در خانه‌های شان نشسته اند."

بانو محمدی می‌گوید، اسلام دین عدالت و برابری است و در آن حقوق همه انسان‌ها به گونه واضح تعریف شده‌است.

در این حال برخی از پژوهش‌گران مسایل اسلامی نیز عملکرد کنونی طالبان با مردم افغانستان را به اسلام‌هراسی ربط داده و از آن انتقاد می‌کنند.

محمد محق یکی از پژوهش‌گران مسایل اسلامی در این مورد به رادیو آزادی گفت: "آن‌چه که امروز در افغانستان جریان دارد متأسفانه وضعیتی است که میلیون‌ها انسان در صدد فرار است، خانه‌های خود را می‌فروشند، ملکیت‌های خود را به تاراج می‌گذارند، متأسفانه این‌ها بنام اسلام صورت می‌گیرد و از مهم‌ترین دست‌آویزها است برای گروه‌های که هدف‌شان اسلام‌هراسی است، کسانی‌که می‌خواهند اسلام را دین مخالف حقوق انسانیت معرفی کنند، کار طالبان و گروه‌های که مانند داعش است، بهترین بهانه و ابزار را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد."

در حالی‌که ادعا می‌شود که رفتار کنونی طالبان در افغانستان یک برخورد زشت و سوء استفاده از نام اسلام است، اما طالبان همواره گفته اند که با برنامه‌های که می‌خواهند عملی کنند، در پی تطبیق شرعیت و اصول اسلامی در کشور هستند.

این درحالی‌ست که سازمان ملل متحد به مناسبت روز جهانی مبارزه با اسلام‌هراسی، خواهان اقدامات برای از بین بردن نفرت بر ضد مسلمانان شده‌است.

هدف سازمان ملل متحد از این کار اتخاذ اقدامات جدی در برابر افزایش نفرت، تبعیض و خشونت علیه مسلمانان است.

آنتونیو گوترش سرمنشی سازمال ملل متحد
آنتونیو گوترش سرمنشی سازمال ملل متحد

انتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد می‌گوید "تبعیض همه ما را تضعیف می‌کند و ما باید در برابر آن بایستیم".

او در توییتی افزوده که امروز و هر روز باید با تأکید مجدد بر انسانیت با نیروهای تفرقه‌افگن مبارزه کنیم.

این سازمان سال گذشته میلادی ۱۵ مارچ را روز جهانی مبارزه با اسلام‌هراسی اعلام کرد.

از سوی دیگر وزارت امور خارجه ایالات متحده امریکا می‌گوید، مسلمانان در سراسر جهان اغلب بر اساس اعتقادات مذهبی خود با تبعیض و نفرت مواجه می‌شوند. به‌گفته این وزارت هر شخص در هر کجا که باشد حق آزادی اندیشه، وجدان، مذهب و عقیده را دارد.

اما عوامل اسلام‌هراسی چیست؟

برخی از پژوهش‌گران مسایل اسلامی به شمول محمد محق می‌گویند، چیزی‌که به نام اسلام‌هراسی وجود دارد و یا ممکن در آینده هم دامنه گسترده‌تر پیدا کند عوامل متعدد دارد.

به باور آنان معمولاً گروه‌های متعصب در دو طرف در پی این ماجرا هستند، یکی گروه‌های سیاسی است که اسلام را ابزار رسیدن به قدرت قرار داده و دست به کشتار و جنایت می‌زنند و در طرف مقابل گروه‌های از پیروان جریان‌های دیگر هستند که با برجسته کردن اعمال و کارنامه‌های گروه‌های متعصب مسلمان برای تبلیغات و ترساندن مردم از اسلام دست‌مایه پیدا می‌کنند.

XS
SM
MD
LG