سرپرست وزارت دفاع حکومت طالبان، در دیدار با شماری از جنرالان پیشین گفته که زخمهای گذشته باید درمان شود و به باورش، برای این کار به اخلاص و محبت نیاز است.
ملا محمد یعقوب مجاهد چهارشنبه (۱۲ دلو) به این جنرالان اطمینان داد که امنیتشان تامین است. او وعده هم سپرده که مشکلات در برابر این نظامیان حل خواهد شد:
"اکنون با عزم تازه و اداره قوی تلاش میکنیم که نظام و کشور اسلامی را به هر قیمت ممکن حفظ و از خاک ما دفاع کنیم."
تا هنوز معلوم نیست که جنرالان پیشین به سرپرست وزیر دفاع حکومت طالبان از کدام مشکل و چالشها یاد آوری کرده اند.
اما در ویدیوهای که از نشست چهارشنبه، از سوی سخنگویان حکومت طالبان با رسانهها شریک ساخته شده، شماری از جنرالان پیشین، در مورد همکاری با طالبان در دفاع از افغانستان سخن میگویند.
اینسو شماری از نظامیان پیشین میگویند، فضا برای همکارانشان در افغانستان تنگتر شده و هر از گاهی آنها از سوی طالبان، بازداشت، شکنجه و حتی کشته میشوند.
عبدالروف ارغندیوال قوماندان پیشین قول اردوی ظفر میگوید، شماری از جنرالان که سرپرست وزیر دفاع طالبان با آنها دیدار کرده، نگرانیهای امنیتی داشته اند و برخی از آنها مورد تهدید هم قرار گرفته اند.
ارغندیوال: نه تنها جنرالان بلکه تمامی نظامیان نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان توسط طالبان تهدید به مرگ و شکنجه میشوند.
آقای ارغندیوال به گونه مثال از جنرال شعور گل یاد کرد که با ملا محمد یعقوب مجاهد دیدار کرده، کسی که به باور او، شش ماه را در بند طالبان سپری کرد و با میانجیگری بزرگان قومی رها شد.
قوماندان پیشین قول اردوی ظفر به رادیو آزادی گفت که همکاران گذشتهاش در افغانستان با مشکلات زیادی روبرو اند:
"تا جائیکه من معلومات دارم، نه تنها جنرالان بلکه تمامی نظامیان نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان توسط طالبان تهدید به مرگ و شکنجه میشوند. به نحوی آنها را تحت فشار قرار میدهند که بیایند و به شکل سمبولیک حضور فزیکی داشته باشند و از حضور آنها یا پخش تصاویر و صحبتهای آنها استفاده ابزاری صورت گیرد."
یکی از جنرالان دیگر هم که در نظام جمهوری گذشته کار میکرد و اکنون در افغانستان است، به رادیو آزادی گفت که با خانوادهاش هر روز در هراس زندگی میکند و هیچگونه اطمینان از امنیتش ندارد.
این جنرال که خواسته بنابر دلایل امنیتی از او در گزارش نام گرفته نشود، همچنان میگوید که منابع مالی و یا معاش هم ندارد.
با آنکه طالبان با گرفتن قدرت در تابستان سال ۲۰۲۱، عفو عمومی اعلام کردند، باز هم گزارشهای پیهم از کشته و ناپدید شدن نیروهای پیشین امنیتی افغان توسط طالبان نشر شده.
دیدبان جهانی حقوق بشر در یک گزارشش سال گذشته گفت که طالبان با رسیدن به قدرت، بیش از صد تن از نیروهای پیشین امنیتی را کشته و یا ناپدید کرده اند.
فرشته عباسی پژوهشگر بخش افغانستان در این سازمان، با نشر گزارش سال ۲۰۲۲ دیدبان حقوق بشر، به رادیو آزادی گفت که در سال گذشته هم از میزان تهدیدها در برابر نیروهای پیشین افغان کاسته نشده است:
"گزارشهای دیدبان حقوق بشر همچنان نشان میدهد که نیروهای دولت پیشین افغانستان توسط طالبان به زور ناپدید شده."
طالبان پیش از این گزارشها در مورد کشتن و شکنجه کردن نیروها و نظامیان پیشین را رد کرده اما پذیرفته اند که در برخی ولایتها، شاید بنابر دشمنیهای شخصی، شماری از این نظامیان با تهدید روبرو شده باشند.
شمار نیروهای امنیتی و دفاعی پیشین افغانستان تا حدود ۳۵۰ هزار تن تخمین میشد. برخی از آگاهان نظامی میگویند، اگر مشکل نیروها و نظامیان پیشین حل ناشده بماند و آنها در چهارچوب حکومت جذب نشوند، شاید هر گروهی از آنها برای منافع شخصیاش استفاده کند.