لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۲۴

برخی دانشجویان دختر: پس از بسته شدن پوهنتون‌ها به تکالیف روانی مبتلا شده ایم


شماری از دانشجویان دختر در شهر کابل. عکس از آرشیف
شماری از دانشجویان دختر در شهر کابل. عکس از آرشیف

تمنا، دانشجوی پوهنزی ژورنالیزم پوهنتون بدخشان از دشواری‌های شب‌ها و روزهای پس از محرومیت از تحصیل حکایت می‌کند.

او به رادیو آزادی می‌گوید، در حدود ۲۰ روز گذشته که از تحصیل محروم شده، فکر آینده او را سودایی کرده و اکنون فکر می‌کند به مشکلات روحی و روانی دچار شده است.

تمنا: بسیار زود عصبانی می‌شوم و برداشت حرف‌های کسی را ندارم

تمنا در این باره به رادیو آزادی گفت:
"علایم تکالیف روحی من این است که من یاد فراموشی پیدا کردیم، بسیار زود عصبانی می‌شوم و برداشت حرف‌های کسی را ندارم، عادت داشتم قبل از خواب شبانه کتاب مطالعه می‌کردم حالی نمی‌توانم مطالعه کنم و انگیزه خود را بلکل از دست دادیم."

او می‌گوید، شب‌ها را به این فکر سپری می‌کند که آینده‌اش چه خواهد شد و سرنوشتش چگونه رقم خواهد خورد.

نظیفه، دانشجوی دیگری که تازه از طریق آزمون کانکور به پوهنتون کابل راه یافته نیز حکایت مشابهی دارد.

او به رادیو آزادی گفت:
"من تازه به پوهنتون از طریق آزمون کانکور راه پیدا کرده بودم و خوشحال بودم که تحصیل می‌کنم اما از وقتی دختران از رفتن به پوهنتون منع شده اند، حالت خوب ندارم هر لحظه فکر می‌کنم که دیگر تباه شدم حیف همه تلاش‌هایی که کردم."

هزاران دانشجوی دیگر همانند نظیفه و تمنا نگران آینده‌ شان هستند و از حکومت طالبان می‌خواهند که دروازه‌های پوهنتون را به رویشان باز کند.

در همین حال مسئولان برخی پوهنتون‌های خصوصی در افغانستان می‌گویند که محرومیت دختران از تحصیل به آنان زیان مالی زیادی وارد کرده است.

عزیزالله امیر، رئیس موسسۀ تحصیلی و تعلیمی خصوصی مورا که تمام دانشجویانش زنان و دختران بود در این باره به رادیوآزادی گفت:
"با صادر شدن فرمان اخیر و مسدود شدن تحصیل قشر اناث حالا مورا کاملاً فلج است، این پوهنتون حدود ۱۱۰۰ محصل اناث داشت که تمام خدمات از طرف بانوان ارائه می‌شد، اگر این تصمیم ادامه پیدا کند ما با یک بحران بزرگ اقتصادی روبه‌رو می‌شویم."

ضیاءالله هاشمی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به پرسش‌ها در بارۀ محرومیت دختران و زنان از تحصیل و اینکه دروزاۀ پوهنتون‌ها چه زمانی به رویشان باز خواهد شد، پاسخ نداد.

پیش از این مسئولان اتحادیۀ پوهنتون‌های خصوصی افغانستان نیز به رادیو آزادی گفته بودند که از میان نزدیک به ۲۰۰ هزار دانشجوی پوهنتون‌های خصوصی ۷۰ هزار تن آنان دختران هستند که با محروم شدن آنان از تحصیل، مسئولان ۳۵ پوهنتون خصوصی تصمیم دارند تا فعالیت‌هایشان را متوقف کنند.

وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به تاریخ ۲۰ دسامبر سال ۲۰۲۲ میلادی با فرستادن مکتوبی به پوهنتون‌های دولتی و خصوصی رفتن دختران به پوهنتون‌ها را تا امر بعدی ممنوع کرد.

این تصمیم حکومت طالبان با واکنش‌ها و اعتراض‌های گستردۀ ملی و بین‌المللی روبه‌رو شد؛ تا جایی که ده‌ها استاد پوهنتون از سمت‌شان استعفا دادند و برخی دانشجویان در اعتراض این تصمیم از شرکت در آزمون سالانه خودداری کردند.

با وجود این واکنش‌ها و اعتراض‌ها، حکومت طالبان تا به حال تصمیمش را در این باره تغییر نداده است.

XS
SM
MD
LG