لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۱۳

شماری از جوانان تحصیل یافته پس از بازگشت طالبان به قدرت از بیکاری رنج می‌برند


آرشیف- شماری از جوانان در کابل. عکس جنبه تزئینی دارد
آرشیف- شماری از جوانان در کابل. عکس جنبه تزئینی دارد

تابش ایوبی نام دارد و فارغ رشتۀ ژورنالیزم پوهنتون کابل است.

او می‌گوید که پس از حاکمیت طالبان با از دست دادن وظیفه‌اش، با مشکلات زیادی روبه‌رو شده است.

تابش ایوبی به رادیو آزادی گفت که در این اواخر روزهای دشواری را سپری می‌کند:
"مادر و خواهرم معلم بودند و خودم کارمند یکی از رسانه‌ها بودم، از وقتی که گروه طالبان وارد کابل شده وظیفه مادرم ازش گرفته شد، از خواهرم گرفته شد و حتی از خودم هم گرفته شد. نگران آیندۀ خود هستم این قدر درس خواندم و اینقدر کوشش کردم ۱۴ سال درس خواندم و آخرش هیچ. از همه قرضدار هستم و هر جا که می‌روم ازم می‌پرسند که چه وقت قرض ما را می‌دهی؟ خیلی زندگی در افغانستان سخت شده است."

وی می‌گوید که نگران آینده‌اش است و نمی‌داند چه سرنوشتی در انتظار اوست.

خیال محمد: جوانان در جستجوی کار هستند، اما کار درک ندارد

خیال محمد، جوان دیگر و باشندۀ شهر کابل که از رشتۀ کمپیوتر ساینس فارغ شده می‌گوید بیکار است و همه روزه سرگردان پیدا کردن کار و وظیفه می‌باشد:
"جوانان در جستجوی کار هستند، اما کار درک ندارد همه تحصیل کردند و لیسانس و ماستری دارند همه‌شان بیکار هستند در بخش خصوصی و دولتی دنبال کار هستند ولی برای آنها کار نیست و نمی‌توانند مصارف روزمرۀ خود را بدست آورند."

محمد ولی چرخی، جوانی دیگر از ولایت لوگر است که از رشتۀ اداره و منجمنت فارغ شده است. وی که فعلاً بیکار است، نبود کار را برای جوانان تحصیل یافتۀ افغانستان یکی از مشکلات اساسی می‌داند.

محمد ولی: در یک فامیل چهار تا پنج نفر کار می‌کرد اما حالا یک نفر هم کار کرده نمی‌تواند.

او می‌گوید که قبلاً در یکی از اداره‌های دولتی مصروف کار بود، اما پس از آمدن طالبان از کارش منفک شده و حالا در بی‌سرنوشتی بسر می‌برد:
"روز به روز وضعیت در افغانستان زیر صفر است زمینۀ کار برای هیچ جوانی مساعد نیست خودم هم در سابق یک وضعیت خوبی داشتم، اما فعلاً وضعیت ما خوب نیست همه ما رنجیده ایم از وطن از مردم و از همه چیز. سابق در یک فامیل چهار تا پنج نفر کار می‌کرد اما حالا یک نفر هم کار کرده نمی‌تواند. وضعیت اقتصادی در مجموع نگران کننده است، وضعیتی است که ما هیچ تصور این روز را نداشتیم، وضعیت خیلی خراب است و همۀ ما با این وضعیت دست و پنجه نرم می‌کنیم."

در این مورد از ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان هم پرسیدیم، اما او به پرسش‌های ما پاسخ نداد.

اما وی پیش از این گفته بود که تمامی کادرهای جوان حکومت پیشین هنوز هم مصروف کار در حکومت طالبان اند.

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد در ماه جنوری سال ۲۰۲۲، پس از آنکه طالبان در افغانستان حاکم شدند، ۵۰۰ هزار تن شغل‌شان را از دست دادند.

جوانان افغان می‌گویند که اگر زمینۀ کار برای جوانان تحصیل کرده فراهم نشود، تمام این جوانان مجبور به ترک کشور خواهند شد.

پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان شمار زیادی از مردم به ویژه جوانان به گونۀ قانونی و غیرقانونی رهسپار کشورهای همسایه و برخی‌های شان راهی کشورهای اروپایی شده اند. این جوانان بیکاری، اوج بحران اقتصادی و افزایش محدودیت‌های تازه را از علت‌های اصلی ترک کشور می‌دانند.

XS
SM
MD
LG