پخش تصویرهایی در شبکههای اجتماعی که نشان میدهند نظامیان طالبان در ملاء عام موی سر مردان را به زور کوتاه میکنند، واکنشهای در پی داشته اند.
در تازهترین ویدیو مردیکه لباس نخودی به تن دارد، روی زمین نشسته است و مرد دیگریکه تنها پاهایش در ویدیو دیده میشود، موهای او را قیچی میکند.
این شخص میگوید: "به لحاظ خدا نکن که آبرو و عزتم پیش مردم میرود."
کسیکه از این صحنه ویدیو میگیرد، گپ میزند و بر او میخندد.
پس از نشر این ویدیو، کاربران شبکههای اجتماعی مدعی شدند که این افراد طالبان بوده و با این مرد در ولایت هرات چنین رفتار کردهاند.
اما انتشار چنین ویدیوها نگرانی و واکنش برخی از باشندهگان کابل را نیز برانگیخته است.
عبدالله احمدزی از باشندهگان کابل به رادیو آزادی گفت که چنین اقداماتی فاصله میان مردم و حکومت طالبان را بیشتر خواهد کرد.
او میافزاید: "اگر این رفتار ها به همین گونه ادامه پیدا کنند، فاصله بین مردم و دولت ایجاد میشود که جبران آن در آینده غیر ممکن خواهد بود."
شماری از باشندهگان کابل میگویند طالبان در حرف یک چیز میگویند و در عمل کار دیگری انجام میدهند.
این در حالیست که چند روز پیش یک ویدیو دیگر در رسانههای اجتماعی پخش شد که یک طالب موی جوانی را در کابل در ملاء عام کنار جادهیی قیچی میکند.
عاکف مهاجر سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر در این باره در یک پیام نوشتاری به رادیو آزادی گفته است که این شخص به جرم دزدی دستگیر شده و در داخل حوزه موهایش قیچی شدهاست.
اما در این ویدیو بیروبار کنار جاده دیده میشود و دو کودک هم از کنار شان رد میشوند که یکی از آنها بکسی همسان بکس مکتب در شانه دارد و مردی هم به کسی که فلم میگیرد میگوید که "این شخص نام طالبان را بد میکند".
این ویدیو به گونۀ گسترده در رسانههای اجتماعی دست به دست شد و حتی برخی از مقامهای طالبان نیز در حسابهای تویتر خود نوشتند که باید از چنین اقداماتی جلوگیری شود.
با اینحال، مونسه مبارز یک فعال مدنی و باشنده کابل میگوید طالبان بر آنچه که میگویند عمل نمیکنند.
او میگوید طالبان با این رفتارهایشان میخواهند حمایت نیروهای جنگیشان را حفظ کنند و اعتبار خود را نزد جنگجویانشان از دست ندهند. اعتبار و انگیزهی که در ۲۰ سال بهخاطر آن جنگیدند.
خانم مبارز میگوید: "برای حفظ روحیه معدود سربازانیکه هنوز در حال جنگ هستند و چون خود را در وضعیت نابسامانی میبینند، اکنون مجبورند به نام ریش و پوشش و موسیقی غیر اسلامی دست به آزار و اذیت مردم بزنند. ارزشهای که سربازان را به میدان نبرد کشاند و والدینشان را متقاعد کرد که فرزندان خود را اجازه دهند و به اینگونه سربازان را بهخاطر منافع شخصی خود قربانی کردند."
خانم مبارز همچنین از حکومت طالبان خواست که از اینگونه اعمال دست بردارند و گفت که این کارها فقط مشکلات سیاسی و اجتماعی را در کشور و در سطح بینالمللی بیشتر میکند.
سعی کردیم نظر ذبیحالله مجاهد و بلال کریمی، سخنگویان حکومت طالبان را در مورد اینگونه فعالیتها از سوی طالبان در گزارش داشته باشیم، اما با تماسهای مکرر به پرسشهای ما پاسخی داده نشد.
اما چند روز پیش وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان در یک اعلامیۀ مختصر گفته بودند که ایستهای بازرسی برای این ایجاد کردهاند که به مردم در بارۀ حرام بودن موسیقی، نبرآمدن زنان بدون محرم شرعی از خانه و مسایل دیگر و مردم را به نماز های جماعت رهنمایی کرده، توصیه نمایند.