معاون رئیس جمهور امریکا از ادامۀ رفتار طالبان با زنان در افغانستان نگران است.
کاملا هریس میگوید، تا جایی که آنان میدانند، طالبان با دختران و زنان در افغانستان رفتار مناسب نداشته اند.
نگرانیها از تأمین حقوق بشر به ویژه تامین حقوق زنان در افغانستان رو به افزایش است.
اخیراً معاون جوبایدن، رئیس جمهور ایالات متحده نسبت به رفتار طالبان با دختران و زنان در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
کاملا هریس در مصاحبه با شبکۀ تلویزیونی CBS گفته که طالبان با دختران و زنان در افغانستان رفتار مناسب نکرده اند.
بانو هاریس اما گفت که پشتیبانی از زنان و دختران افغان یکی از اولویتهای اصلی امریکا است و آنها طالبان را زیر نظر دارند تا مطمئن شوند که از زنان و دختران پشتبیانی میشود.
او گفت: "یکی از بزرگترین مسایل ما در هر گفتوگو با طالبان در واقع وضعیت زنان و دختران، رفتار آنها با زنان و دختران، دسترسی آنها به آموزش و نگرانیهای ما در بارۀ مبارزه با هراس افگنی است. به یاد داشته باشید، ما باید در این زمینه کاری انجام دهیم. بنابراین اینها مسائل واقعی هستند و در این مورد بحثی وجود ندارد."
معاون رئیس جمهور امریکا گفته است، احساس میکند که باید از زنان افغان حمایت کنند و از این رو با طالبان کار میکنند تا نگرانیها و ملاحظات خود در این زمینه را با آنها در میان بگذارند.
اما طالبان میگویند، مسؤولیتی را که در برابر زنان و دختران در افغانستان دارند درک میکنند.
بلال کریمی، معاون سخنگوی حکومت طالبان به رادیو آزادی گفت: "امارت اسلامی به حقوق همه هموطنان خود به شمول زن و مرد متعهد است. حق کار، حق تحصیل و دیگر حقوق آنها در چارچوب شریعت اسلامی محفوظ است و به آنها میرسد."
مقامهای حکومت کنونی طالبان که اکثر آنها اعضای هیئت گفتوگوهای صلح دوحه هستند، بارها وعده داده بودند که برای حقوق زنان مشکلی ایجاد نکنند، اما از آغاز حکومت این گروه محدودیتهایی در برابر آموزش دختران بالاتر از صنف ششم و کار زنان در افغانستان ایجاد شده است.
معاون رئیس جمهور امریکا درحالی از رفتار طالبان با زنان و دختران در افغانستان ناراضی است که وزارت امر بالمعروف و نهی از منکر طالبان اخیرا محدودیتهایی را برای سفر زنان اعمال کرده است.
عاکف مهاجر، سخنگوی این وزارت روز شنبه به رادیو آزادی گفته بود که زنان بدون محرم حق سفر دورتر از ۴۵ مایل را ندارند.
این فیصله طالبان نیز واکنشهای گسترده ای را به همراه داشته است.
فیصلهنامۀ مربوط به این محدودیتها نیز در شبکه های اجتماعی دستبهدست میشود، اما مهر و امضای رسمی ندارد.
هیدر بار، معاون بخش زنان دیدبان جهانی حقوق بشر این تصمیم را نشانۀ زندانی شدن زنان افغان خوانده است.
بانو بار به تلویزیون ۲۴ فرانسه گفته است: "این کار مانع از این میشود که زنان بتوانند آزادانه حرکت کنند، از شهری به شهر دیگر بروند، تجارت کنند یا اگر در معرض خشونت قرار گیرند، فرار کنند."
اما حکومت طالبان این ادعای دیدبان جهانی حقوق بشر را "تبلیغات تحریکآمیز" خوانده است.
گفتنی است که چندی پیش وزارت امر بالمعروف و نهی از منکر طالبان نیز به رسانهها گفته بود که زنان باید با حجاب اسلامی در تلویزیون ظاهر شوند و در سریالها و برنامههای تمثیلی ظاهر نشوند.
نگرانی این است که موضع طالبان در بارۀ حقوق زنان با آرامی درحال بازگشت به دهۀ ۱۹۹۰ در این کشور است.
در آن زمان زنان اجازۀ کار و تحصیل نداشتند، بدون محرم نمیتوانستند از خانه بیرون شوند و حجاب ویژهای به نام برقع یا چادری به سر میکردند.
با وجود این همه طالبان میگویند که فرمان صادر شده از سوی رهبرشان در اوایل ماه دسمبر نشان دهندۀ تعهد آنها به پشتیبانی از حقوق زنان است.
فرمانی که اصلا در آن در بارۀ حق کار و آموزش زنان یاده نشده است و این فرمان تنها به موضوع ازدواج و میراث زنان اشاره کرده است.