تصمیم طالبان در پیوند به نرفتن مردم به حمامهای عمومی در ولایت بلخ با واکنشهای زیادی روبهرو شدهاست.
شماری از شهروندان کشور، مالکان حمامهای زنانه و فعالان حقوق زنان این تصمیم طالبان را در اوضاع کنونی بسیار ضروری نمیدانند، میگویند این کاار طالبان باعث نگرانی و بد بینی مردم در برابر این گروه خواهد شد.
یکی ازین شهروندان که در بلخ حمام زنانه دارد و نمیخواهد نامی از او در این گزارش گرفته شود به رادیو آزادی میگوید که طالبان محدودیتهایی را برای حمامهای زنانه در این ولایت وضع کردهاند.
او میگوید که در اوضاع کنونی هیچ نیازی به وضع چنین محدودیتها از سوی طالبان نیست، به باور او طالبان باید بهجای این چنین موارد کوچک، به مشکلات و چالشهای بزرگ و ضروری مردم رسیدهگی کنند.
او میافزاید: "اولویت حکومت طالبان نباید این مسایل کوچک باشد، ما خیلی مسایل مهم دیگری داریم که اداره فعلی باید در مورد آنها بحث کند، در جلسه بین آنها باید روی خیلی از مسایل بزرگ دیگری متمرکز شود نه مسایل کوچک که هیچ فایدهای برای آنها ندارد."
این واکنشها پس از آن برانگیخته شده که چند روز پیش سردار محمد حیدری، رئیس امر به معروف و نهی از منکر طالبان در بلخ در نشست عالمان دین در این ولایت اعلام کرد که زنان حق رفتن به حمام عمومی را ندارند.
این اقدام با واکنشهای شماری از باشندهگان بلخ روبهرو شدهاست.
یکی از باشندگان ولایت بلخ که نخواست نامش در این گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت که طالبان با چنین تصمیمهایی باعث نگرانی و ترس مردم خواهند شد.
او میگوید: "طالبان نباید وارد این حرفهای کوچک شود، زیرا موضوعات زیادی در اولویت هستند. وقتی در جامعه گرسنگی وجود دارد، تقریباً همه ارزشها از بین میرود. از این قبیل مسایل سیاسی و اقتصادی زیاد است، بنابر این حکومت طالبان باید روی آن کار کند. نه در مورد مسایلی که مردم را میترساند."
بهگفته آنان نبود برق و افزایش بهای مواد سوخت زنان افغان را ناگزیر کرده که به حمام زنانه بروند.
آنان از طالبان میخواهند در این باره تجدید نظر کنند.
تمنا صدیقی، فعال حقوق زنان به رادیو آزادی گفت: "شریعت خود احکام مختلفی دارد، از جمله فرض که باید انجام شود، حرام مطلق که هرگز نباید انجام شود و مباح آنکه انجام آن نه سودمند است و نه زیانمند، حمام رفتن زنان نیز عمل مباح است و زنان در چهارچوب شریعت و با در نظرداشت فرهنگ خود به حمام میروند که هیچ مشکلی وجود ندارد، دوم اینکه مردم اکنون مشکلات اقتصادی بیشتری دارند و نمیتوانند سهولتهای حمام را در خانه آماده کنند."
اما وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان میگوید که این وزارت تا کنون هیچ تصمیمی در این باره نگرفته است و میافزاید که ادعاها در باره نرفتن زنان به حمامهای زنانه بیبنیاد است.
عاکف مهاجر سخنگوی این وزارت گفت: "در این باره تا کنون از سوی این وزارت چیزی گفته نشدهاست."
استفاده از حمام عمومی از سوی زنان و مردان در افغانستان به دهها سال پیش بر میگردد و بیشتر در شهرها و ولایتهای گونهگون کشور به دلیل افزایش بهای سوخت در فصل زمستان و نداشتن امکانات در خانهها مردم به حمامهای عمومی میروند.
رفتن به حمامهای عمومی از سنتهای قدیمی مردم افغانستان به شمار میرود و در برخی از فیلمهای قدیمی افغانی به عنوان یک سنت برای معرفی به مردم نمایش داده شدهاست که سریال افغانی "د کوندی زوی" نمونه خوب آن است.
پیش از این وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان تأیید کرده بود که در توصیهنامهیی از مردان خواسته بود که گذاشتن ریش را به علت سنت بودن آن رعایت کنند و مردم موسیقی نشنوند.
این نهاد همچنان از رانندهگان موترهای شهری خواسته است که زنان بدون حجاب سوار موتر نکنند و نیز از انتقال آنان در سفرهای بیشتر از ۴۵ کیلومتر بدون محرم خودداری کنند.
این وزارت گفته بود که طالبان این کار را بر بنیاد اصول شرعی انجام دادهاند، اما تأکید کردهاند که در عملی کردن هیج کدام این توصیههای شان از زور کار گرفته نخواهد شد.