سازمان غذایی جهان (ډبلیو اېف پي) در بخش آسیا به تازهگی اعلام کرده که حدود ۴ میلیون کودک در افغانستان با سوء تغذیه مواجه اند و نیاز به کمکهای فوری بشری دارند.
این سازمان گفته است، این رقم در حال افزایش است.
این در حالیست که در سال ۲۰۲۱ در اوایل حاکمیت طالبان بر افغانستان این سازمان تعداد کودکان مبتلا به سوء تغذیه را یک میلیون گفته بود.
با این حال شماری از خانوادههای فقیر از نبود مواد خوراکی کافی و نرسیدن کمکهای بشری به آنان شکایت دارند.
رحیم که پدر دو کودک دختر پسر است از ولایت سرپل بر اثر جنگهای داخلی آوره شده و دخترش از دو هفته به اینسو بیمار است. او توان پرداخت پول داکتر و داروی فرزندش را ندارد.
رحیم به رادیو آزادی میگوید، فرزندانش هوس خوردنی دلخواه شان را میکنند، اما آنان غذایی برای خوردن در خانه ندارند.
رحیم میافزاید: "مشکل از حد تیر است، در خانه نه آرد است نه روغن نه هم برنج، طفلهایم مریض است. نمیدانم چی کار کنم، بعضی اوقات هوس خوردنی دلخواه شان را میکنند، که ۵ افغانی ارزش دارد، اما همان قدر پول هم ندارم. ۱۰ یا ۱۵ دقیقه گریه میکنند باز فراموششان میشود، مدت زیاد میشود که ما گوشت و یا میوه نخوردیم."
خانوادههای زیاد بیجا شده مانند رحیم در این سرمای زمستان در غم ماندهاند.
عبدالخالق بیجا شدهی دیگریکه از ولایت بادغیس در اوایل بهار بیجا شدهاست. او میگوید، به دلیل نداشتن سرپناه مجبور شدند دو هفته را هر شب در جادههای کابل صبح کنند.
او به رادیو آزادی گفت، فرزاندانش نه دوا برای مدوا دارند و نه هم غذای کافی برای خوردن.
عبدالخالق میگوید: "در اول بهار ۱۰ یا ۱۵ شب سر سرک بودیم، هوا سرد بود، چیزی برای خوردن و پوشیدن نداشتیم، به دلیل سردی هوا همهشان بیمار شدند و تا هنوز مریض هستند، به وضعیت بد آمدیم از آن سر دنیا چون جنگ و خشکسالی شده بود، ما از هیچ نهادی کمک ندیدیم."
با این همه کمیته بینالمللی نجات (IRC) نیز چندی پیش گفته بود که ۳.۱ میلیون کودک در افغانستان در معرض سوء تغذیۀ شدید قرار دارند.
این کمیته گفته بود افغانهای که در کلینیکهای «آیآرسی» مراجعه میکنند زنانی اند که اطفالشان با سوء تعذیه مواجه اند و نیاز به مراقبت فوری دارند.
در گزارشیکه از سوی این کمیته نشر شده بود، آمده که آنها باید به سرعت برای جلوگیری از قحطی در کشوریکه ۳،۱ میلیون کودک در آن در معرض سوء تغذیۀ سخت هستند، اقدام کنند.
این در حالیست که یونیسف یا صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل یک ماه پیش برای نجات جان میلیونها کودک در افغانستان، فراخوانی را برای کمک راه اندازی کرده بود.
یونیسف هشدار داده بود که ۲۴ میلیون نفوس افغانستان که نیم آن کودکان اند، به کمکهای عاجل بشری نیاز دارند.
یونیسف در اعلامیۀ خود گفته بود، دو میلیارد دالر نیاز است تا از فروپاشی نظام صحی، غذا، آموزش و سایر خدمات اجتماعی برای کودکان و خانوادهها در این کشور جلوگیری شود.