در پی افزایش نگرانیها از احتمال ابتلای بیش از ۳ میلیون کودک به سوی تغذیه در افغانستان، شماری از خانوادهها میگویند که توانایی تهیۀ غذای کافی به کودکانشان را ندارند.
سونیتا خانمی که شوهرش را از دست داده و مادر ۵ فرزند است. او از تنگ دستی و مشکلات اقتصادی شکایت دارد.
سونیتا میگوید، با پولی که از صفاکاری و یا گدایی به دست میآورد، نمیتواند به گونه درست شکم فرزندانش را سیر کند.
او میگوید: "بسیاری وقتها میروم پیش نانوایی مینشینم تا یک مسلمان پیدا شود و یک چند دانه نان برایم بدهد، مشکلات زیاد است، شبها گرسنه خواب شدیم، هیچکسی تا اکنون برایم کمک نکرده و از حالم نپرسیده است."
وی افزود، جامعهٔ جهانی باید کمکهایش را به افغانستان سرعت بخشد تا این کشور از بحران انسانی و اقتصادی نجات یابد.
این نگرانیها در حالی مطرح میشوند که موسسۀ بینالمللی حمایت از کودکان "سیف د چیلدرن" اعلام کرده است که ۱۴ میلیون کودک در افغانستان نمیدانند که نان شبشان از کجا میآید و این جان هزاران کودک را با خطر مرگ مواجه میسازد.
این سازمان هشدار داده است که نزدیک به ۳،۲ میلیون کودک زیر ۵ سال با خطر سوی تغذیه روبهرو اند.
پیش از این صندوق وجهی حمایت از کودکان سازمان ملل متحد یا یونیسف نیز چنین نگرانی را مطرح کرده بود و خواستار کمکهای بیشتر به افغانستان شده بود.
اما برخی از داکتران میگویند که با غذای ارزان هم میتوان سه وعده غذای مقوی برای کودکان تهیه کرد.
داکتر نورالحق یوسفزی، رئیس شفاخانهٔ اندراگاندی به رادیو آزادی گفت: "غذاهایی که از سوی تغذیه اطفال جلوگیری میکند شامل چهار کتگوری از جمله پروتین، شحمیات، نشایستهباب و مایکرو نیتریت است که در موادهای غذایی ارزان از جمله سبزیجات موجود اند.
آقای یوسفزی افزود: "بهتر است که ما حدود ۶۰ فیصد مواد غذایی خود را از کاربو هایدریت، و متباقی بخشهایش را از پروتین و مواد شحمی تنظیم کنیم تا یک غذای مناسب داشته باشیم، ناگفته نباید گذاشت که مایکرو نتریت هم در میوه جات و سبزیجات شامل است که به این شکل میتوانیم یک غذایی مناسب به ویژه برای اطفال تهییه کنیم."
با این حال پیش از این سازمان جهانی غذای سازمان ملل متحد نیز در گزارشی گفته بود که حدود یک میلیون کودک به علت دچار شدن با سوء تغذیه شدید با خطر مرگ روبهرو اند.
این درحالیست که پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان و افزایش نگرانیهای جهانی در پیوند به وضعیت اقتصادی اینکشور، چندیدن محمولهٔ کمکهای بشری به این کشور کمک شده است، اما تا هنوز مشخص نیست که چه تعداد مردم این کمکها را دریافت کرده اند.