اخیراً نیروهای عربستان سعودی هفت راکت را که توسط شورشیان حوثی یمن فیر شده بودند، در هوا از بین بردند.
- این حملات راکتی چی وقت صورت گرفت و آیا تلفاتی هم در قبال داشت؟
- عکسالعمل جامعه جهانی در این مورد چگونه بوده است؟
آخرین حمله راکتی شورشیان حوثی بر عربستان سعودی ۲۵ مارچ سال جاری میلادی صورت گرفت.
نیروهای عربستان میگویند سه راکت را بر فراز شهر ریاض خنثی کردهاند و در نتیجۀ سقوط پارچههای آن بر یک منطقه مسکونی یک کارگر مصری کشته شدهاست.
قوای مدافع هوایی سعودی همچنان میگویند، راکتهای را از بین بردهاند که بر شهرهای نجران (Najran)، جیزان (Jizan) و خمیس مشیط (Khamis Mushait) فیر شده بودند.
۲۶ مارچ، نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی در یک کنفرانس خبری گفتند، پارچههای این راکتها نشان میدهد که آنها در ایران ساخته شدهاند.
یک سخنگوی نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی گفتهاست:
"حق واکنش در یک موقع مناسب در برابر ایران" نزد آنها محفوظ است.
شورای امنیت سازمان مللمتحد حمله راکتی اخیر شورشیان حوثی یمن بر عربستان سعودی را به شدت محکوم کرد.
این شورا همچنان نگرانی عمیق را در مورد گزارشهای ابراز کردهاست که در آن گفته شده، شورشیان حوثی این راکتها را در تخطی از تحریم اسلحه سازمان مللمتحد به دست آوردهاند.
در اعلامیۀ ۲۸ مارچ شورای امنیت سازمان مللمتحد گفته شدهاست، ۱۵ عضو این شورا بهشمول روسیه، چین و قدرتهای بارز غرب این حمله را به "شدیدترین شیوه ممکن" نکوهش کرده، آن را یک تهدید به امنیت منطقوی خواندهاند.
شورای امنیت همچنان هشدار دادهاست، شورشیان حوثی تهدید کردهاند که به حملات راکتی بالای عربستان سعودی ادامه خواهند داد.
این شورا ایران را متهم کردهاست که راکتهای بالیستیک را در اختیار شورشیان حوثی قرار دادهاست.
تهران این اتهام را رد کردهاست.
در اعلامیۀ شورای امنیت، در مورد وخیم شدن وضعیت بشری در یمن و تأثیرات فاحش این منازعه روی مردم ملکی نیز ابراز نگرانی عمیق شدهاست.
با آنکه در اعلامیۀ اخیر شورای امنیت مللمتحد گفته نشده است، کدام کشور از تحریمهای اسلحه سازمان مللمتحد بر شورشیان حوثی تخطی کردهاست، ولی کارشناسان مستقل سازمان مللمتحد در ماه جنوری سال جاری نتیجهگیری کردند، ایران راکتهای را تولید کردهاست که شورشیان حوثی در حملات مشابه در سال گذشته از آنها کار گرفتهاند.
بهگفته این کارشناسان ایران با عدم جلوگیری از اینکه راکتهای ساخت این کشور به دسترس شورشیان حوثی قرار نگیرد، از تحریمهای اسلحه سازمان مللمتحد بر این گروه تخطی کردهاست.
با وصف این نتیجهگیری سازمان مللمتحد، در ماه گذشته روسیه طرح مصوبه را ویتو کرد که از آن کشورهای غربی حمایت میکردند و در آن ایران بهحیث تخطی کننده از تحریم اسلحه سازمان مللمتحد یاد شده بود.
ایالات متحده امریکا بهطور خاص تلاش میکرد تا ایران بهطور رسمی در تدارک راکتهای بالیستیک و طیارات بیپیلوت برای شورشیان حوثی مسئول شناخته شود.