În multe țări ale lumii, s-a marcat la 27 ianuarie a 80-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, din Polonia. Manifestările centrale s-au ținut la mică distanță de Ucraina măcinată de război și într-o vreme de recrudescență a extremei drepte în Europa.
Ziua Comemorării Holocaustului din 27 ianuarie marchează cea de-a 80-a aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz. Infamul lagăr nazist al morții a fost situat în Polonia ocupată de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Soldatul ucrainean Mihailo Hurjiî a fost grav rănit pe câmpul de luptă al războiului cu Rusia și a îndurat aproape doi ani de terapie pentru a încerca să-și recapete mobilitatea picioarelor. Dar drumul său spre recuperare a început cu un moment de bucurie când iubita lui l-a cerut în căsătorie.
Europa Liberă a beneficiat de un tur exclusiv al primului spital de campanie subteran din Ucraina. Chirurgi, anesteziologi și alt personal medical lucrează la 6 metri sub pământ în buncăre de oțel, echipate cu sisteme de ventilație, alimentare cu apă și surse alternative de energie.
Locuitori ai comunei Trușeni fac ture pentru a opri camioanele care transportă gunoi la un depozit ilegal din zonă. După un incendiu de acum patru luni, gunoiul mocnește continuu, iar oamenii spun că aerul este insuportabil. Deși este neautorizată, gunoiștea este exploatată de o direcție municipală.
Afganii autorizați să se stabilească în Statele Unite se tem că un ordin executiv semnat de președintele Donald Trump îi va pune în mare pericol. Cursele aeriene cu care urmau să fie evacuați peste 1.600 de refugiați afgani au fost anulate.
Ecologiștii kârgâzi au readus elanii într-o rezervație naturală din centrul Kârgâzstanului, pentru a reface ecosistemul și a salva leoparzii zăpezilor, care se hrănesc în mod obișnuit cu această specie. Treizeci de elani din Munții Altai au fost introduși în zonă în urmă cu doi ani.
Moldovenii interesați de politica externă au spus Europei Libere că așteaptă ca președintele american, Donald Trump, să aducă pacea în Ucraina, dar și să continue investițiile americane în R. Moldova. Alții însă sunt sceptici și consideră că mandatul lui va avea efecte negative în lume.
TikTok este din nou online în Statele Unite, după ce a fost închis pentru scurt timp, înainte ca o interdicție asupra popularei platforme de social media să intre în vigoare, pe 19 ianuarie. Iată felul în care aplicația deținută de chinezi a devenit un fenomen și a stârnit controverse politice.
Cehia a exportat anul trecut o cantitate record de bere în Rusia - peste 33.000 de tone, în numai 10 luni. Cifrele sunt impresionante, ținând cont că marii producători de bere din Cehia au oprit livrările spre Rusia după începutul războiului din Ucraina.
Peste o mie de locuitori din Tănătarii Noi și satele apropiate - Ursoaia, Ștefănești și Fârlădenii Noi - au acces la medicamente, după deschiderea aici a unei farmacii, cu 5 luni în urmă. În total, autoritățile au promis să deschidă 146 de farmacii în satele cu peste o mie de locuitori.
Încarcă mai mult