Pe 17 martie, în ziua alegerilor prezidențiale ruse, în regiunea transnistreană, contrar dezacordului autorităților moldovene, au fost deschise opt secții de votare. Inițial, Ambasada Rusiei la Chișinău spunea că vor fi șase.
Guvernul de la Chișinău a declarat că se așteaptă că Federația Rusă va mai întreprinde noi acțiuni „pentru a speria oamenii” în regiunea transnistreană și în Zona de Securitate, după aparenta distrugere a unui elicopter pe un aerodrom din Tiraspol, în ziua alegerilor prezidențiale rusești.
Așa-numitul minister al securității din regiunea transnistreană spune că va cere ajutorul Interpol pentru a investiga ceea ce numește „atac terorist” - distrugerea unui elicopter pe aerodromul din Tiraspol. Pe de altă parte, ministrul moldovean de Interne spune că nu a fost „niciun fel de explozie”.
Distrugerea unui elicopter pe un aerodrom de lângă Tiraspol, anunțată de presa locală, a ridicat mai multe întrebări. Cine l-a distrus și de ce? Dacă era la sol de mulți ani, de ce ardea de parcă avea rezervoarele pline? Folosind date publice, Europa Liberă încearcă să găsească unele răspunsuri.
La cele șase secții de votare deschise de Rusia în regiunea transnistreană fără acordul Chișinăului s-au prezentat la urne 46.182 de alegători, dintre care 97% l-au votat pe Vladimir Putin președinte, anunță presa locală. Prezența la vot a fost cu aproape 40% mai mică decât în 2018.
Ministerul de Externe i-a exprimat ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, „protestul” Chișinăului în legătură cu deschiderea a șase secții de votare în regiunea transnistreană. Diplomatul a spus că Rusia nu va renunța la această decizie și că acuzațiile autorităților moldovene sunt „nefondate”.
Agenția de presă afiliată autorităților de facto din Transnistria anunță că, în conformitate cu o decizie a Ambasadei Rusiei în R. Moldova, cetățenii ruși din regiunea transnistreană vor putea vota la prezidențialele din Rusia în șase secții de votare. Chișinăul „dezaprobă” decizia.
Serviciile secrete rusești ar recruta cetățeni ucraineni care trec ilegal granița pe tronsonul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, anunță Centrul pentru Rezistență Națională, o structură a Ministerului ucrainean al Apărării.
Regiunea separatistă transnistreană din estul Republicii Moldova aplică standardele Federației Ruse în sistemul său penitenciar, iar instituția Avocatului Poporului de la Chișinău, cu foarte mici excepții, nu are acces în închisorile transnistrene pentru a monitoriza situația.
Speculația că liderii transnistreni pot cere pe 28 februarie Rusiei să anexeze regiunea a devenit eveniment de presă internațional, iar guvernul de la Chișinău și chiar președintele Ucrainei au reacționat la întrebările presei pe această temă. Dar ce se știe despre cel care a lansat speculația?
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Federația Rusă în cazul a doi bărbați care au fost arestați sau au făcut închisoare în regiunea transnistreană.
La o întâlnire la Tiraspol cu liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, ambasadorul ucrainean cu misiuni speciale responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, a spus că Ucraina este dispusă să reia acordarea serviciilor consulare la fața locului cetățenilor ucraineni din regiune.
Încarcă mai mult