Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu

Moldova Blog Traian Ungureanu Square Banner
Moldova Blog Traian Ungureanu Square Banner

Săptămîna trecută, l-am ascultat, la Bruxelles, pe unul din Comisarii Europeni vorbind de situația din Ucraina. După cîteva generalități de bun simț privitoare la agresiunea Rusiei, Comisarul a trecut la problemele guvernului ucrainean. În acest punct, Comisarul European a insistat în mod repetat asupra ideii după care Ucraina poate conta pe susținerea europeană, dar nu înainte de a aplica rapid și convingător reforme, în special în justiție. Acest gen de remarci e prezent invariabil în toate discursurile oficiale europene rostite la căpătîiul unor state care știu că ar putea fi mîine suprimate militar, înghițite politic sau divizate definitiv de Rusia. Promisiunea care spune „vă apărăm, dacă vă apărați de corupție cu mijoacele noastre” e, în principiu și în vremuri de pace, corectă. În condițiile date, aceeași remarcă, lipsită de credibilitate și foarte riscantă.

Cetățenii Republicii Moldova au avut destul timp să constate că programele girate de Uniunea Euroepană nu s-au soldat cu reducerea sensibilă a nivelului de corupție. E, dealtfel, destul de clar că votul pro-european al moldovenilor nu a fost generat de succesul reformelor, ci de considerente mult mai grave de natură gravă, existențială. E vorba de suveranitate, de independență și, mult mai simplu de înțeles, de dorința de a trăi după standarde și norme occidenale, nu rusești. Cu alte cuvinte, votul pro-european al moldovenilor a fost o opțiune civilizațională, nu un ropot de apaluze pentru pacehtul de reforme proiectate la Bruxelles. Reluarea recomandărilor anti-corupție nu va produce o impresie de neuitat în rîndurile unui electorat are și-a făcut cunoscute proritățile. Asta nu înseamnă că moldovenii își doresc să traiască, mai departe, sufocați de corupție ci doar că moldovenii își doresc să poată trăi, mai întîi, așa cum vor hotărî moldovenii. Riscul apare din momentul în care recomandările inflexibile ale Comisiei Europene devin o limită, un pretext sau o scuză pentru a masca lipsa de mijloace a Uniunii Europene în actuala criză provocată de Rusia. În fond, e ridicol să reproșezi cuiva care e cu pistolul la tîmplă că nu e corect închiși la toți nasturii. Evident riscurile sînt reciproce. Oligarhii pot specula atitudinea europeană pentru a-și prelungi imunitatea. Dar riscul cel mare e blocajul în recomandări de etică publică. Dezamăgirea poate lua locul ușor entuziasmului pro-european. Și, dacă va fi așa, Rusia va lucra pe un teren mult mai favorabil.

Alegătorii și-au făcut datoria. Moldova va fi condusă, în baza unei majorități fragile dar funcționale. Verdictul alegătorilor e remarcabil. Înainte de toate, pentru că a fost rostit într-un moment de presiune rusească extremă. Acțiunile militare directe și indirecte, șantajul comercial și amenințările fără perdea ale regimului condus de Vladimir Putin au zguduit toată zona cuprinsă între Marea Baltică și Marea Neagră. Din afară, e greu de imaginat ce înseamnă să trăiești și ce înseamnă să votezi într-unul din statele pe care Putin le bruschează 24 de ore din 24, în toate felurile văzute și nevăzute. Teama, lehamitea, ostilitatea rusofonă și amintirea neagră a unui trecut nu prea îndepărtat apasă greu. În plus, lipsa de rezultate vizibile a guvernării pro-europene nu poate decît să strecoare îndoiala. Iată de ce votul european al alegătorilor moldoveni e, în aceste condiții, cu atît mai remarcabil. Moldovenii au făcut ce ținea de ei, folosind mijloace democratice, luptînd cu dezinformarea și descurajarea.

Alegătorii moldoveni au dovedit că sînt, în continuare, un electorat pozitiv, nu atît optimist cît realist și, în orice caz, mult mai ferit de cinism decît electorate din state care garantează alegeri libere de zeci și zeci de ani. Pentru o țară așezată mereu în rîndul începătorilor, Moldova a dovedit că e cu multe trepte mai sus. Numai că problema percepției nu se termină aici. Există, din păcate, argumente solide care spun că Moldova e în situația de a se bate cu o filozofie care poate face din binefăcători o problemă și din votul de la alegeri un pas prea mic. Această situație nu e, propriu-zis, și celelalte state de pe centura rusă riscă același tratament și aceeași neînțelegere. Numele acestei confuzii sistematice e reforma în orice condiții și e, în continuare replica automată a Uniunii Europene. Dacă aceast reflex nu va fi strunit și controlat cu atenție, întreaga zonă ar putea intra într-o criză de încredere care ar face, indirect, jocul Rusiei.

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG