La 23 februarie 1954, de ziua Armatei Roșii, peste zece mii de muncitori de la întreprinderile din Chișinău, reprezentanți ai diverselor instituții, pedagogi, studenți și elevi au participat la dezvelirea monumentului lui Gr. I. Kotovski, „erou legendar al războiului civil” de peste Nistru.
În septembrie 1953 partidul a pus sarcina identificării unor mijloace suplimentare pentru stimularea muncii colhoznicilor, randamentul căreia lăsa de dorit. Imediat începu să se aplice mai pe larg și legea privind plata adăugătoare a muncii.
La început de februarie 1954, rafturile magazinului din satul Vărăncău, raionul Râbnița, erau pline de țesături de bumbac și mătase, haine, încălțăminte și „mărfuri culturale”. Numai într-o singură zi s-au vândut mărfuri de circa 15 mii de ruble.
În ziua de 21 ianuarie 1954 sala mare a Teatrul moldovenesc muzical-dramatic din Chișinău avea o înfățișare solemnă. În spatele scenei, înrămat în drapele roșii și cunune de flori, era atârnat portretul lui V.I. Lenin.
La mijlocul lunii ianuarie 1954 în presa din URSS s-au dat publicității „Tezele în legătură cu aniversarea a 300-a a reunirii Ucrainei cu Rusia”.
În ultimele zile ale anului 1963, la fiecare colț de stradă în orășelul Strășeni au apărut afișe cu îndemnul „Toți la balul mascat!” Pentru cele mai frumoase măști se anunțau premii. Balul de la trecerea dintre ani urma să înceapă la orele zece seara.
După ce N.S. Hrușciov a permis restabilirea datinii „Masleniței” în Federația Rusă, și popoarele baltice au început să sărbătorească tradițiile lor populare. Tot atunci, la Chișinău, responsabilii de la Ministerul culturii și-au propus să relanseze „Plugușorul”.
În noiembrie 1953 Teatrul moldovenesc muzical-dramatic de stat din Chișinău a marcat 20 de ani de activitate. Cu acest prilej, Chiril Ștîrbul, artist al poporului din RSS Moldovenească, își amintea cum a interpretat de pe scenă rolul lui V.I. Lenin.
Omul sovietic, a spus odată N.S. Hrușciov, este omul cu cartea în mână. Așa l-ar fi văzut toți cei care vizitau Uniunea Sovietică: și în fabrici, și pe ogoare, și la locul de trai. Cartea trebuia să servească la formarea „omului nou”, constructor al comunismului.
Adoptată sub bagheta lui Stalin în 1936, Constituția sovietică avea pretenția de a fi „cea mai democratică” Constituție din lume. Partidul instituise un adevărat cult al Constituției. Ziua Constituției era marcată în fiecare an, de 5 decembrie.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi