Linkuri accesibilitate

Vladimir Beşleagă

Sorry! No content for 1 octombrie. See content from before

miercuri 17 septembrie 2014

„...drama vieţii lui A.Coropceanu”, scriam în eseul amintit anterior, care însă nu a fost inclus în cartea de memorii (publicat în revista BASARABIA, Nr. 7-8, 1996, pp. 22-26) îşi are sursa „în anii tinereţii... în activitatea ilegală komsomolistă prosovietică - tânăr fiind, nu-şi dădea seama de voinţa cărui monstru îşi leagă destinul - care l-a mânat în 1941, la începutul războiului, cu ruşii spre răsărit.”

Şi, în continuare: „Odată inclus în maşinăria diabolicului sistem nu mai putea să hotărască nimic, dar absolut nimic, în numele său propriu, darmite al omului în genere, - toate faptele sale erau dinainte programate, şi anume: să slujească în modul cel mai docil Marele Sistem Komunist Criminal”.

Apoi: „El a crezut în sistem. A crezut în sistem din anii tinereţii şi l-a servit cu devotament. Sistemul l-a selectat şi l-a avansat pe scara ierarhiei sociale. L-a pus în funcţii înalte şi l-a ţinut în ele atâta timp cât a avut nevoie de el... Iată dar că în momentul în care în sufletul marelui demnitar de stat, tânărul romantic de altă dată, s-a redeşteptat sentimentul... marilor valori umane şi naţionale... sistemul imediat l-a şi expulzat din măruntaele sale ca pe un lucru strein, ca pe ceva netrebuincios.”

Astfel cugetam atunci când scriam aceste rânduri, fără să fi ţinut seama de mulţimea de fapte de mare valoare naţională şi istorică, la care a contribuit A. Coropceanu aflat în acele înalte funcţii de stat. Regretul meu profund venea din durerea pierderii sale, prematură, pierderea unui om de mare suflet şi cultură, de care avea atâta nevoie neamul nostru în orele lui de deşteptare naţională.

Şi formulam o concluzie: „Prea ne identificăm adeseori cu anumite interese, situaţii trecătoare, funcţii, elanuri, idealuri deşarte, convingeri iluzorii, şi uităm că cea mai mare valoare pe acest pământ este viaţa omului, care viaţă îţi este dăruită de Dumnezeu însuşi... A Coropceanu n-a fost în stare a depăşi criza... Ca om, ca exponent al vieţii nostre politice din perioada respectivă, el reprezintă o existenţă tragică... dacă ar fi supravieţuit catastrofei personale, acum s-ar afla alături de noi, cei care luptăm pentru renaşterea neamului, pentru a răzbi cu toţii spre o societate în care OMUL SĂ FIE ÎNTR-ADEVĂR VALOAREA CEA MAI MARE, PRIORITARĂ ÎN RAPORT CU SISTEMUL SOCIAL. CU ORICE SISTEM...”

17 septembrie 2014

P.S. La momentul apariţiei cărţii despre A. Coropceanu, constatând că textul prezentat de mine nu a fost inclus, am avut un sentiment oarecum de... supărare. Exemplarul pe care îl am mi-a fost oferit de chiar alcătuitorul culegerii, Leonid Ciomârtan... Nu i-am reproşat nimic, am considerat că... este libera lui voinţă, ca unul care cunoaşte cazul mult mai bine ca mine...

P.P.S. Ulterior, meditând asupra destinului tragic al celui care a fost şi a rămas în memoria noastră omul Anatol Coropceanu, în special recitind memoriile surorii sale Teofania, dar şi cele depistate de istorici în arhive, imaginea sa a devenit mult mai complexă şi mai clară, iar odată cu ea şi înţelegerea epocii pe care am trăit-o şi eu, personal. Iar opiniile exprimate în acel text aveau la bază experienţa mea de viaţă, şi anume: odiosul sistem totalitar mă expulzase din măruntaiele lui de trei ori:

!. De la Universitate pe când făceam doctorantura şi mă ocupam de creaţia lui Liviu Rebreanu;

2. De la revista „Chipăruş”, după ce am publicat un pamflet privind falsurile istoriei şi criticii literare sovietice moldoveneşti;

3. De la Academie unde fusesem angajat în pripă, dar curând obligat să scriu cerere de plecare benevolă din serviciu, ca unul care mă strecurasem acolo fiind un... naţionalist camuflat...

Or, avusesem bine de furcă cu... SISTEMUL!

Cunoşteam problema pe propria-mi piele.

P.P.P.S. A propos, după acea triplă experienţă amară, oriunde aş fi avut mai apoi un serviciu, nu zăboveam mai mult de un an, un an şi jumătate, plecam eu din proprie dorinţă, fără să mai aştept să fiu dat afară de... SISTEM!

În 1968 are loc la Bucureşti Congresul XII Internaţional de Lingvistică şi Filologie Romanică, la care participă un impunător grup de savanţi de la Institutul de Limbă şi Literatură al Academiei de Ştiinţe a R.S.S.Moldoveneşti, de la instituţiile de învăţământ superior din Chişinău, de la Ministerul Învăţământului public... Aşa cum se menţionează în Memoriul Secţiei organe administrative a Comitetului Central al PCM din mai 1968 „Către primul-secretar al Comitetului Central(al PCM) tov.I.I.Bodiul”, redactat de Şef-adjunctul secţiei ştiinţă şi cultură al CC al PCM S.Antoniuc: ” ...pregătirea către acest congres, începută în primăvara anului 1967 de către N.G. Corlăteanu, academician al AŞ a RSSM, s-a efectuat de un cerc îngust de persoane”...

Este o primă concluzie—acuză adusă lingviştilor basarabeni, care au avut o prezenţă impunătoare la acel for internaţional, fapt care a provocat o reacţie violentă din partea oficialităţilor comuniste. Documentul din care am citat a fost depistat în arhiva CC-ului şi se află încorporat în volumul masiv de documente : ”Mişcarea naţională dintre Prut şi Nistru. Elena Negru, Gheorghe Negru” Cursul deosebit al României şi supărarea Moscovei. Disputa sovieto-română şi campaniile propagandistice antiromâneşti din RSSM. Studiu şi documente.vol.1 (1965—1975), Chişinău, 2013, pp 255—259..

Vom cita în continuare din acelaşi „Memoriu”: ”...în programul participanţilor la congres au fost incluşi colaboratori ştiinţifici inferiori de la Institutul de Limbă şi Literatură al AŞ a RSSM G.M. Gojin, M.A.Gabinschi, V.P.Pavel, A.T.Cenuşa...” „M.A. Gabinschi se specializează în domeniul limbii albaneze. Se comportă arogant, dispreţuitor faţă de colegii de serviciu. În locuri publice, nu îşi controlează afirmaţiile, îşi permite expresii pripite, frizând adesea apolitismul”...

„Este absolut nejustificată introducerea în lista participanţilor la congres a tov. Evdoşenco, colaborator ştiinţific superior la Institutul de Limbă şi Literatură al Aşa RSSM, care, în 1967, la Congresul Internaţional al Lingviştilor de la Bucureşti, se purta necuviincios, îşi permitea declaraţii dăunătoare şi critici la adresa culturii socialiste sovietice moldoveneşti, afirma că e de acord să fie introduse în RSS Moldovenească caracterele latine”.

Urmează numele celor care au prezentat comunicări la congres: Pecec, Evdoşenco, Cincilei, Berejan, Mătcaş, A.Ciobanu ...

Dar iată şi o altă concluzie-acuzare: ”...la congres...au fost prezentate referate ale savanţilor români care negau categoric împrumutul cuvintelor slavone în limba română(sic!). La congres se simţea o orientare ANTISLAVĂ, ANTIRUSĂ”. ”Dispunând de un bogat material faptic, savanţii din Moldova sovietică nu s-au pronunţat împotriva concepţiei pseudoştiinţifice antislave, antiruse a lingviştilor români.”

Acum vine apogeul acuzelor: ”Spre surprinderea noastră (a cui?), nu a făcut-o nici COMUNISTUL N.G. CORLĂTEANU, considerat un MARE ROMANIST SOVIETIC, cunoscut prin lucrrările sale în străinătate, a cărui voce ar fi putut răsuna convingător şi aduce claritate în înţelegerea acestei probleme. O atare posibilitate a avut-o tov. N.G.Corlăteanu, la 17 aprilie 1968, la secţia Contactele dintre limbile romanice şi alte limbi. Dânsul a prezentat un referat pe tema: ”Cu privire la chestiunea privind (sic!) interacţiunea lingvistică romano-slavă. Peste două zile, pe 19 aprilie a.c. , tov.N.G.Corlăteanu era conducătorul (preşedintele ) SECŢIEI DE LINGVISTICĂ ROMÂNĂ”.

„...în materialele savanţilor sovietici prezentate la congres nici nu se amintea, într-un şir de cazuri, despre limba moldovenească”...

Cine avea să răspundă pentru atare crimă... lingvistică?

„Răspunderea personală pentru neajunsurile mari şi greşelile politice ... îi revine comunistului N.G. Corlăteanu, directorul Institutului de Limbă şi Literatură al Academiei de Ştiinţe a RSS Moldoveneşti.”

Este cunoscut rezultatul acestui memoriu-delaţiune: Corlăteanu a fost destituit din funcţie.

Dar se putea oare ca măsurile punitive să se limiteze la doar aceste sancţiuni?

Dat fiind că Anatol Coropceanu se afla la acea vreme vice prim ministru pe probleme de cultură, ştiinţă, învăţământ, medicină ... nu se putea ca să nu fi consimţit şi dânsul la asemenea” diversiuni ideologice”, astfel că i se întinse şi Domniei Sale o cursă.

Ce anume?

„I Bodiul i-a cerut deschis ca el, Anatol Coropceanu, să declare, să recunoască public că există două limbi: română şi moldovenească.

Anatol Coropceanu a refuzat”.

Am citat din volumul : ”UN DESTIN ÎN VÂLTOARE. Anatol Corobceanu în amintirile celor ce i-au stat în preajmă. Chişinău 1998. Prefaţă de Mircea Snegur, Preşedintele Republicii Moldova.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG