Linkuri accesibilitate

Vladimir Beşleagă


1. La vânătoare.
Două gâşte sălbatice: el şi ea.

Vânătorul trage. Gâsca, moartă pe loc.

Gânsacul îşi ia zborul, se ridică vertical în sus. Suus!

După care cade, ca o piatră, jos, alături de gâscă. Mort şi el.

Prietenul vânătorului:

Ai văzut? N-a vrut să trăiască fără perechea lui?..

Poanta:

-- După ce au fost aduse ambele păsări ucise acasă, penite, cinătuite, în gâscă au fost găsite mai multe alice, în gânsac - numai una. Dar şi aceea - drept în ochi!

2. Două fire întinse pe stâlpi.

Pe una stă o pasăre.

Pui.

O stăncuţă.

Dintr-o parte vine în zbor o altă pasăre.

Adultă.

Are în cioc ceva de mâncare - un viermişor. Se aşază pe celălalt fir. Mama (tatăl) întinde ciocul cu hrana spre puiul ei (lui). În clipa când stăncuţa pui apucă viermele cu cioculeţul ei, se produce un minuscul fulger şi...

Mai multe pene cad rotindu-se la pământ, iar din cele două păsări nu rămâne decât un abur pe care îl duce vântul...

Poanta:

Cele două fire erau de înaltă tensiune electrică...


-- Cine este Dan Nicu?

-- Un tânăr, care… Dar să-l ascultăm pe el însuşi: „Am copilărit într-o societate în care ştirile pe care le auzeam la televizor sau la radio erau străbătute, ca un fir roşu, de două cuvinte: CRIZĂ ŞI TRANZIŢIE”.

-- Cum ar fi: copilul… afurisitei noastre tranziţii?

-- Exact. Născut în 1989, acum are 24 de ani. A făcut liceul la Chişinău şi facultatea de ştiinţe politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, masteratul în Teorie şi Analiză Politică, în prezent doctorand la aceeaşi facultate… În 2008 a debutat cu volumul „COPIII VITREGI AI ISTORIEI SAU SE CAUTĂ O REVOLUŢIE PENTRU BASARABIA”…

-- Da? O revoluţie? Cum ai zice: a prezis-o pe cea din 7 aprilie din 2009?

-- Exact! Iar , recent, pe 27 Martie, în chiar ziua când am marcat 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă în 1918, a lansat volumul „Moldovenii în tranziţie: între trecut şi viitor” apărut la editura Focus. Am participat la acest cu adevărat remarcabil eveniment şi

… Dar să vă citez din prefaţa entuziasmată pe care am redactat-o pentru această carte, cu care am făcut cunoştinţă în manuscris: „Dintre tinerii care au crescut şi s-au format ca personalităţi distincte, ca oameni de cultură în faţa ochilor mei face parte şi Dan Nicu…” În acest nou studiu tânărul şi înzestratul cu un rar spirit de analiză socială şi politică vine să ne ajute a răspunde “la întrebarea diabolic- procustiană: DAR CE E CU NOI? CE NI SE ÎNTÂMPLĂ? ÎNCOTRO NE DUC VALURILE NECRUŢĂTOARE ALE VIEŢII ŞI ISTORIEI?” Şi în continuare: ”CE E CU ACEST STAT REPUBLICA MOLDOVA, CARE NICI DUPĂ DOUĂ DECENII NU SE POATE CONSOLIDA CA ATARE”…

-- Da… E trist… Foarte trist… Şi oare vede acest tânăr vreo… ieşire , are vreo … soluţie?

-- Da. Emite-formulează următorul concept de reunificare a poporului român, pe care îl denumeşte UNIONISM CIVIC. Să-l ascultăm: „Unionismul civic … ar trebui să înlocuiască unionismul etnocultural, incluzându-l. Unionismul civic înseamnă că obiectivul meu, în calitate de cetăţean al Republicii Moldova şi al României (dacă e cazul) este să obţin restaurarea, în teritoriul dintre Prut şi Nistru, a instituţiilor care au fost suspendate prin actul de ocupaţie din 28 iunie1940, act condamnat în Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova”. Şi în continuare: „Nu am menţionat întâmplător cetăţenia României. Instrumentul prin care conceptul ideatic al unionismului civic poate fi transformat în politici publice de anvergură, pe ambele maluri ale Prutului, care să conducă spre o unificare durabilă, este anume cetăţenia României”…

29 martie 2013

P.S. O carte pe care face s-o căutaţi, s-o citiţi şi… s-o recomandaţi şi altora!
V.B.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG