Linkuri accesibilitate

Vladimir Beşleagă



-- Cine este Dan Nicu?

-- Un tânăr, care… Dar să-l ascultăm pe el însuşi: „Am copilărit într-o societate în care ştirile pe care le auzeam la televizor sau la radio erau străbătute, ca un fir roşu, de două cuvinte: CRIZĂ ŞI TRANZIŢIE”.

-- Cum ar fi: copilul… afurisitei noastre tranziţii?

-- Exact. Născut în 1989, acum are 24 de ani. A făcut liceul la Chişinău şi facultatea de ştiinţe politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, masteratul în Teorie şi Analiză Politică, în prezent doctorand la aceeaşi facultate… În 2008 a debutat cu volumul „COPIII VITREGI AI ISTORIEI SAU SE CAUTĂ O REVOLUŢIE PENTRU BASARABIA”…

-- Da? O revoluţie? Cum ai zice: a prezis-o pe cea din 7 aprilie din 2009?

-- Exact! Iar , recent, pe 27 Martie, în chiar ziua când am marcat 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă în 1918, a lansat volumul „Moldovenii în tranziţie: între trecut şi viitor” apărut la editura Focus. Am participat la acest cu adevărat remarcabil eveniment şi

… Dar să vă citez din prefaţa entuziasmată pe care am redactat-o pentru această carte, cu care am făcut cunoştinţă în manuscris: „Dintre tinerii care au crescut şi s-au format ca personalităţi distincte, ca oameni de cultură în faţa ochilor mei face parte şi Dan Nicu…” În acest nou studiu tânărul şi înzestratul cu un rar spirit de analiză socială şi politică vine să ne ajute a răspunde “la întrebarea diabolic- procustiană: DAR CE E CU NOI? CE NI SE ÎNTÂMPLĂ? ÎNCOTRO NE DUC VALURILE NECRUŢĂTOARE ALE VIEŢII ŞI ISTORIEI?” Şi în continuare: ”CE E CU ACEST STAT REPUBLICA MOLDOVA, CARE NICI DUPĂ DOUĂ DECENII NU SE POATE CONSOLIDA CA ATARE”…

-- Da… E trist… Foarte trist… Şi oare vede acest tânăr vreo… ieşire , are vreo … soluţie?

-- Da. Emite-formulează următorul concept de reunificare a poporului român, pe care îl denumeşte UNIONISM CIVIC. Să-l ascultăm: „Unionismul civic … ar trebui să înlocuiască unionismul etnocultural, incluzându-l. Unionismul civic înseamnă că obiectivul meu, în calitate de cetăţean al Republicii Moldova şi al României (dacă e cazul) este să obţin restaurarea, în teritoriul dintre Prut şi Nistru, a instituţiilor care au fost suspendate prin actul de ocupaţie din 28 iunie1940, act condamnat în Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova”. Şi în continuare: „Nu am menţionat întâmplător cetăţenia României. Instrumentul prin care conceptul ideatic al unionismului civic poate fi transformat în politici publice de anvergură, pe ambele maluri ale Prutului, care să conducă spre o unificare durabilă, este anume cetăţenia României”…

29 martie 2013

P.S. O carte pe care face s-o căutaţi, s-o citiţi şi… s-o recomandaţi şi altora!
V.B.

-- Am fost şi eu, la viaţa mea... director...

-- Ai fost. Şi dacă ?

-- Nu mult. Niciun an de zile!

-- Şi dacă?

-- Dar nu la vreo ... întreprindere... La vreun ... minister... Ci... la Muzeul de literatură „Dimitrie Cantemir”...

-- Şi dacă?

-- Păi, ca să vezi! Am inaugurat în acel an 1988 Casa muzeu „Alexie Mateevici” de la Zaim...

-- Şi dacă?

-- Ştii ceva, domnule? Încetează să mă tot... dăcăieşti şi lasă-mă să spun ce am a spune.

-- Spune...

-- Recent se împlinesc 125 de ani de la naşterea poetului –preot şi 25 de ani de la fondarea Casei muzeu... Particip la ceremonie... Rostesc un spici (aşa se scrie, nu?)... Dar nu unul festiv, cum s-ar cuveni într-o asemenea împrejurare, ci unul cu... moţ!

-- Care moţ, domnule?

-- Ai puţintică răbdare ! Nu mă moţăi, după ce m-ai tot... dăcăit!..

-- Spune. Dar... fii lapidar, că altfel va să fii... lapidat!

-- Vă-leu! Scurt. Zic: Andrei Mureşanu strigă :
„Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte”...
Alexie Mateevici cântă:
„... s-a trezit din somn de moarte

Ca viteazul din poveste .”

Mă întreb şi vă întreb, domnilor: de ce Mureşanu ne cheamă să ne deşteptăm, iar Mateevici zice de... trezit? Care-i razniţa-diferenţa: să te deştepţi şi... să te trezeşti???

-- Ce mai cauţi subtilităţi, dacă se vede de la o poştă: a te deştepta nu înseamnă numai a te trezi din somn, ci... bate şi spre deşteptăciune-înţelepciune, pe când a te trezi adie destul de delicat-fin spre a te zmulge din... beţie...

-- Ca să vezi, domnul meu, abia acuma am înţeles de ce, cu ani în urmă, după ce am avut ca imn naţional pe „Deşteaptă-te, române”, ai noştri bravi deputaţi criptocomunişti, alias agrarienii, l-au schimbat cu „Limba noastră”...

-- Anume: că! Iar statistica de ultimă oră a venit să ne arate că noi, cei din RM, suntem cei mai mari băutori-beţivi din Europa. Nu e asta un efect, o consecinţă clară-magistrală a... Imnului de stat?
17 martie 2013

P.S. Un detaliu elocvent: la puţin timp după înscăunarea în funcţie dl preşedinte Timofti, când urma să rostească o alocuţiune, avea, brusc, trac. Altfel zis, îi pierea graiul. Am fost şi eu mirat, ca toată lumea. Dar nu mi-am dat seama atunci, care să fi fost cauza...

-- Şi care era?

-- Simplu. La mintea cocoşului. Domnia sa începea să vorbească, desigur, româneşte, pentru că e un... român verde, cînd colo, îşi amintea că în Constituţie (cea adoptată de agrarieni, ca şi abolirea imnului „Deşteaptă-te, române „tot de ei făcută), zic, în Constituţie stă dăltuită... LIMBA MOLDOVENEASCĂ! Iar dl preşedinte este GARANTUL CONSTITUŢIEI, nu?! Cum să nu ai trac, domnilor? Ba poţi s-o păţeşti şi mai rău.

-- Ce să... mai ?

-- Dar dl prim-ministru Filat cum a păţit-o?

V.B.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG