Linkuri accesibilitate

Vladimir Beşleagă



Rândurile - reflecţiile de mai jos mi-au fost inspirate (provocate) de tableta pusă recent pe post la Europa Liberă de scriitorul Iulian Ciocan, la rubrica Domniei Sale „Realitatea cu amănuntul”, pe care o susţine de ani de zile, muncă demnă de admiraţie, dar şi de albă invidie, în care autorul, după pertinente judecăţi asupra realităţilor interminabilei şi... tristei noastre tranziţii, ajunge la concluzia precum că statul acesta zis RM nu ar fi decât un „stat fantomă, iar cetăţenii lui nişte... oameni-fantome”.

E o metaforă-formulare destul de dură, dacă nu ar fi şi... dureroasă!

Tocmai incitat de o asemenea constatare aş vrea să expun câteva considerente ce-mi vin în minte în legătură cu problema în discuţie.

Din capul locului vreau să zic, că întrebarea: Ce este statul? m-a preocupat din adolescenţă încă. Dar aşa cum atunci nu-mi erau accesibile decât cărţi-surse de informaţie oficiale, din cadrul ideologiei marxist-leniniste, am putut să am acces doar la lucrarea lui F. Engels „Originea familiei, a proprietăţii private şi a statului”, desigur, în ruseşte...

Abia mai târziu, mult mai târziu, am avut în mână „Republica” lui Platon, dar şi magistralul eseu de juneţe a lui Eminescu „Influenţa austriacă asupra românilor din principate”.

Am să încerc să fiu cât mai concis.

1. Statul, ca atare, este una din marile descoperiri ale omenirii. Or, un stat, oricât de slab ar fi el, este preferabil inexistenţei acestuia, deoarece ar duce la anarhie, ceea ce înseamnă pieirea tuturor.

2. Există popoare care au state apărute în mod firesc, adică drept fenomene-instituţii naturale, şi altele care au state constituite în mod artificial, adică... nefiresc. Din această, a doua categorie, face parte Republica Moldova ca stat.

Apropo, în unul din interviurile mele mai vechi, fiind întrebat ce este RM, am emis şi eu o formulare foarte dură, afirmând că aceasta ar fi un stat... parazit etc... Asta pentru că am trăit şi suferit în el ani lungi şi grei; dar când vine un coleg mai tânăr şi se pronunţă la fel de categoric, cad pe gânduri şi-mi zic: „Bine, bine, poate că o fi şi aşa, dar ce te faci cu generaţia, care s-a născut după '91, are acum 22 de ani, ce vor zice ei, auzind că sunt nişte... fantome, iar nu oameni... reali?”

Dar hai să vedem ce spune Platon la acest subiect. Mai exact, cum se raportează un stat la oamenii ce-l constitue, adică îl consfinţesc. Dar nu direct, din dialog, ci prin rezumatul lui Constantin Noica, pus în capul volumului V al operelor filozofului elen (Editura ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti,1986, p.10).

„...dialogul culminează în descrierea a cinci tipuri de oameni: omul suveranităţii morale şi de cunoaştere (numit aici om regal sau aristocratic), omul timocratic, cel oligarhic, omul democratic şi cel tiranic”. În concordanţă cu acestea există şi cinci tipuri de organizare-guvernare statală. Adică, omul-oamenii imprimă conţinut statului, în care trăiesc, dar nu invers!
E ceea ce numim noi mentalitate socială...

Dar ştiţi cum descifrează unii tineri de astăzi abrevierea RM? România Mică!

Acum să vedem ce spune Eminescu despre stat ,dar mai cu seamă despre statul la români. (Proză şi versuri, ediţia V. G. Morţun, Iaşi,1890, p.136).

„...să ne întrebăm fără părtinire, cum întâlnim pe poporul nostru în istorie, din momentul în care iea devine mai străvezie adecă de pe la începutul secolului al 14. Îl găsim totdeauna dezbinat înlăuntru, dezbinat în politica sa cu vecinii.”
„Popoarele nu sânt un product al naturei - aceasta trebuie stabilit. La începutul dezvoltării lor iele au nevoie de un punct stabil, împrejurul căruia să se cristalizeze lucrarea lor comună, statul lor, precum roiul are nevoie de matcă.”
„Când mersul liniştit şi regulat al afacerilor ieste lovit în centrul, în regulatorul său, treaba nu poate merge bine”.

Şi finalul excerptului eminescian – profetic, genial:
„Şi cu toate acestea, noi, Românii, de sute de ani n-am avut altă plăcere mai mare, decât a ne răsturna principii”.

10 noiembrie 2013

P.S. În limbaj actual, aceasta ar însemna: a face cu ou şi cu oţet guvernarea, lucru pe care îl şi întreprinde o mare parte a presei noastre, dar şi majoritatea analiştilor, aşa zişi... politici. Şi asta fără să ţină cont de faptul că, în condiţiile gravei crize economice mondiale, actualul preşedinte, Parlamentul, guvernul, chiar şi justiţia reuşesc, târâş-grăpiş, să dirijeze barca aceasta nenorocită care se numeşte RM spre ţărmul, chiar dacă problematic, al Europei Unite...

1. — Matematica?

-- Domnule Beşleagă, eu mă gândesc că matematica nu se defineşte. Nici proza, nici poezia... Cândva, în versurile mele, am spus că poezia este ceva care se mănâncă cu... sare.
Dacă nu cunoşti diferenţialul, nu eşti nici poet, nici matematician.
Matematica nu se defineşte.
Îmi amintesc de Norbert Wiener care vorbea mult, mult, dar nimeni nu pricepea ce spune el. Avea cursuri la Nottingham şi când spunea ceva, nimeni nu pricepea ce spune el... Dar e părintele ciberneticii mondiale!
-- Nici matematicienii nu înţelegeau?
-- Nu! Matematicienii pricep câte ceva, dar nu total.... Adică este pe... secţiuni. Ai matematica diferenţială, matematica analitică, fiecare aparte.
Nimeni nu pricepe ce spune celălalt.
Adică e un fel de abstracţiune totală!
A gândirii omeneşti.
-- Şi atunci cum de înţelege omul ce e matematica, el fiind matematician, dacă e o abstracţiune totală?
-- Nu e vorba de asta. Noi am pornit de la matematica reală... Cu Newton, cu toate treburile astea, legate de... univers, de triunghi, de... aritmetică, la urma urmei.
Ţin minte, când eram la matematici, la Moscova, era un personaj, la pensie... Venea cu vioara. Şi, ştii? El rezolva problema lui Fermat!
-- Problemă irezolvabilă.
-- Da, da! Irezovabilă. Şi el umbla cu fleacurile astea ani în şir... Şi ne explica cum se gândeşte el la problema lui Fermat. Şi avea o soluţie...
-- Era plauzibilă soluţia?
-- Nu... El făcea nişte chestii de aritmetică, nu de matematică superioară...
Am cartea unui profesor, i-am uitat numele... Spune că problema lui Fermat nu are rezolvare. Intră în matematica superioară. Sau altă carte, despre matematica nelineară... Adică nu poţi dta să demonstrezi ceva şi să spui că-i aşa şi nu-i aşa. Adică totu-i contradicţie în matematică!
Şi-n viaţă totu-i contradicţie.

2. Poezia?

-- Eu chiar nu ştiu ce-i asta.Vă spun cinstit.
-- Da, dar şi despre matematică ai spus că nu ştii?
-- Am spus, da... Şi matematica, şi poezia am spus că tot nu ştiu... Uite, cât am făcut poezie, şi nu ştiu ce-i asta... Nu ştiu...
Îi ceva care... pe care o... pipăi, uneori... Iar pe urmă gândeşti că... nu-i aşa cum ai spus tu în poezie...
Mi se pare că şi în Eminescu nu toate versurile sunt aşa, ieşite din comun. Am o carte acasă, opera lui într-un volum... De pe timpul lui Ceauşescu editată... Şi nu toate poeziile-s bune... Sânt unele cu... proletar, dracu” ştie cu cine...
-- Nu el, alţii le-au publicat...
-- Ce-am învăţat în şcoală...

3. Dragostea?

-- E ceva fundamental!
Dacă iubeşti, eşti!
Dacă: nu - nu!
Nu poţi să spui: de ce e aşa.
Nu, nu e vorba de femeie, de patrie... De un fleac!
E ceva extraordinar de maaare!
Ieşit din comun.
Un fleac al tău.
Personal crezi în treaba asta.
Dacă: nu, gata - nu eşti!

4.Omul?

-- Ei, omul! Un animal...
Deseori revoltat.
Deseori pasiv.
Incomplect...
-- Imperfect...
-- E darul naturii... Spunea un filozof, i-am uitat numele...
-- Dar tu ce crezi? Tu cum ai înţeles într-o viaţă de om?
-- Asta am înţeles în viaţa asta a mea: trebuie să ai un CREZ. În ceva. Să crezi în ceva.
Dacă nu ai încrezarea asta, nu exişti!
Asta e important!
Uite, scriu un... fleac... un cuvânt, două cuvinte, în care... cred.
Asta mă face să fiu mai... mai... mai sigur de mine.
Uite, vreau să-ţi spun... N--ai văzut? O cruce făcută de mine. Vreau să ţi-o arăt (o desenează).Ce e treaba asta? ASTA ÎNSEAMNĂ IDEE. De ce? Când îşi face cruce creştinul (ortodoxul), face aşa. Şi celălalt (catolicul) aşa.
Crucea asta îmbină creştinismul (ortodoxia) cu catolicismul.
Totul inclus aicea.
De ce?
În afara crucii acesteia nu există altă IDEE.
Totul se menţine în crucea asta, a noastră. Omenească.
Este un fel de... nu pot să spun: neant. Nimic, în afara crucii asteia.
Când am făcut treaba asta, mă simt dintr-odată ca... creştin.
Maare creştin!
Atâta.

5. Dumnezeu?

-- Foarte multe ar fi de spus despre Dumnezeu...
Mă uitam azi la REALITATEA (TV). Un cioban care l-a văzut pe Dumnezeu.
Un film de jumătate de oră.
În „35 l-a văzut.
-- Petrache Lupu de la Maglavit:
-- Da, da! Ce? El ştia ce-i Dumnezeu? I-au spus nişte lucruri... El era prost de firea lui... Naiv... L-a văzut pe Dumnezeu... El predica... nişte... învăţătura lui Dumnezeu.
Veneau sute de oameni, mii de oameni să asculte ce vorbea ciobanul ăsta... El nu ştia...
De Dumnezeu nu poţi să spui... Poate Dvs ştiţi mai bine ce-i Dumnezeu? Eu nu ştiu...
Vreau să spun altceva. Când nanu meu a murit... El a spus înainte de asta: AM SĂ VIN LA VOI! A doua zi n-a venit. L-a dus Vladea, vărul meu, la spital.
A murit duminică sara. Da, l-am sunat, ne-a sunat, pe urmă am aflat că el la spital a murit.
L-au adus acasă. L-au scăldat.
L-au pus pe masă.
Era cu ochii deschişi.
Nu puteau să-i închidă ochii. Plângeam şi eu: nanu! Nanu! Am vrut să-i închid ochii, nu puteam nimic.
Mămica nu putea să umble, ca să se ducă la el. „Mămică,hai!”
Şi l-au scos din casa mare afară.
Şi noi am adus-o pe mămica. Şi mămica se apropie de mort... de frate-său.
Vreau să zic: de ce s-a întâmplat fenomenul ăsta?
De ce?
El a promis că vine la noi. La sora.
N-o venit...
Acum ea, cu o atingere de mână, a putut să-i închidă pleoapele!
-- Ceea ce n-a fost în stare să facă nimeni altul.
-- Nimic! Eu am încercat... Toată lumea! Nana Olea, săraca. „Nu, nană, nu se închid ochii!” Ce, ea n-avea forţă?
Mămica, sora i-a închis ochii...
ASTA-I DUMNEZEU!
-- Mulţumesc ...

(15 octombrie 2013)

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG