Linkuri accesibilitate

Ştiri

SUA desființează „poliția” care confisca averile oligarhilor ruși

Super-iahtul Amadea navighează în Golful San Diego pe 27 iunie 2022. Superyachtul de 325 de milioane de dolari a fost confiscat de Statele Unite de la un oligarh rus sancționat.
Super-iahtul Amadea navighează în Golful San Diego pe 27 iunie 2022. Superyachtul de 325 de milioane de dolari a fost confiscat de Statele Unite de la un oligarh rus sancționat.

Departamentul de Justiţie al SUA desfiinţează un program destinat confiscării activelor oligarhilor ruşi, lansat după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, scrie RFE/RL. Un document semnat de Procurorul General Pam Bondi pe 6 februarie anunţă că iniţiativa, cunoscută sub numele de Task Force KleptoCapture, va fi încheiată.

„Această politică necesită o schimbare fundamentală de mentalitate şi abordare”, a declarat Bondi în document.

Programul a fost creat pentru a limita resursele financiare ale apropiaţilor preşedintelui rus Vladimir Putin şi pentru a sancţiona persoanele care au ajutat la încălcarea sancţiunilor internaţionale.

Bondi a precizat că resursele utilizate pentru confiscarea activelor oligarhilor şi aplicarea sancţiunilor vor fi redirecţionate către „eliminarea totală a cartelurilor şi organizaţiilor criminale transnaţionale”.

Înființarea Task Force KleptoCapture a fost anunţată pe 2 martie 2022, la câteva săptămâni după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina.

Iniţiativa a dus la inculparea magnatului aluminiului Oleg Deripaska şi a mogulului media Konstantin Malofeiev pentru ocolirea sancţiunilor şi a permis confiscarea unor iahturi aparţinând oligarhilor Suleiman Kerimov şi Viktor Vekselberg.

De asemenea, Pam Bondi a decis să desfiinţeze Grupul de Luptă Împotriva Influenţei Străine, înfiinţat în timpul primei administraţii a preşedintelui Donald Trump pentru a combate campaniile de dezinformare menite să creeze discordie şi să submineze democraţia.

Acest grup avea rolul de a investiga încălcările legii care obligă agenţii străini să se înregistreze la autorităţile americane.

Bondi a spus că decizia este necesară pentru „eliberarea resurselor pentru priorităţi mai presante şi eliminarea riscurilor de folosire ca armă și de abuz al puterii procurorilor”.

Schimbările vor fi valabile cel puţin 90 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungite sau făcute permanente, conform documentului.

Unii republicani au acuzat guvernul că a abuzat de Legea privind Înregistrarea Agenţilor Străini (FARA) pentru a viza în mod nedrept agenți politici, precum Paul Manafort, fostul manager al campaniei lui Trump din 2016.

Manafort a fost inculpat în cadrul unei anchete federale privind rolul lui Trump în influenţa Rusiei asupra alegerilor americane din 2016.

A fost condamnat pentru mai multe infracţiuni, inclusiv pentru că a acţionat ca agent nedeclarat al unei entităţi străine şi pentru falsificarea documentelor FARA. El a fost graţiat de Trump.

FARA a fost, de asemenea, utilizată pentru a-l urmări penal pe Mike Flynn, primul consilier de securitate naţională al lui Trump, care a minţit FBI-ul despre contactele sale cu oficiali ruşi.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

update

Un cetățean moldovean, răpit de așa-zișii milițieni din stânga Nistrului

Un militar trece pe lângă statuia unui soldat, lângă sediul Grupului Operațional al Forțelor Ruse din Tiraspol.
Un militar trece pe lângă statuia unui soldat, lângă sediul Grupului Operațional al Forțelor Ruse din Tiraspol.

Un cetățean moldovean, cu domiciliul în stânga Nistrului, a fost răpit joi, 6 februarie, din centrul Chișinăului, a anunțat Poliția. Presa scrie că ar fi fost răpit de așa-zișii milițieni de la Tiraspol. Procurorii au deschis un dosar penal pe acest caz.

În comunicatul emis în dimineața de vineri, 7 februarie, Poliția spune că s-a autosesizat imediat și a reținut 3 suspecți care au contribuit la răpirea persoanei respective, aceștia fiind în custodia organelor de drept.

Procuratura Generală a adăugat că suspecții au fost reținuți la postul vamal intern Rezina. Pe numele lor vor fi cerute mandate de arest preventiv pe 30 de zile.

Inspectoratul General al Poliției a mai spus că victima ar fi fost sechestrată sub acuzația unei presupuse infracțiuni de jaf sau tâlhărie comisă în stânga Nistrului.

Biroul politici de reintegrare nu a reacționat imediat, dar a confirmat cazul și a spus Europei Libere că organele de anchetă sunt „în proces de elucidare a cazului”.

Directorul programului „Drepturile Omului” al asociației Promo-LEX, Vadim Vieru a spus Europei Libere că nu este prima dată când se întâmplă astfel de cazuri, și a amintit despre răpirea lui Ghenadie Kuzmiciov și Oleg Filin.

„Continuarea practicilor de răpire este consecința directă a omisiunii de aplica legea eficient de către Procuratura Republicii Moldova în cauze similare. Ei au marea responsabilitate pentru această situație de impunitate”, a menționat avocatul.

Promo-LEX a solicitat Procuraturii Generală să investigheze prioritar acest caz, iar misiunilor diplomatice să monitorizeze îndeaproape acest caz.

„Promo-LEX califică răpirea cetățeanului Republicii Moldova de către structurile de facto de la Tiraspol drept un abuz inacceptabil, care a fost posibil inclusiv din cauza lipsei unei reacții ferme și a unei investigații prompte a faptelor similare anterioare”, se arată într-un comunicat al Asociației Promo-LEX.

Cazul s-a produs cu trei zile înaintea expirării ofertei Chișinăului și Bruxellesului de a cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană și după 10 februarie, dintr-un grant european de 60 milioane de euro, condiționat de „pași concreți” în domeniul drepturilor omului și libertăților fundamentale în stânga Nistrului.

Lista pașilor încă nu a fost convenită, însă politicienii de la Chișinăul au spus Europei Libere că își doresc în primul rând ca Tiraspolul să respecte dreptul la libera circulație și la libera exprimare.

„Dacă vreți să beneficiați de ajutorul UE, unde valorile, drepturile omului și libertățile sunt chintesența, fiți amabili și respectați-le”, a spus președintele parlamentului, Igor Grosu, care este și liderul PAS.

Printre măsurile pe care le așteaptă, el a numit înlăturarea posturilor de control de la intrarea în regiunea transnistreană și eliberarea deținuților despre care organizații pentru drepturile omului spun că au fost întemnițați din motive politice

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

update

Donald Trump impune sancțiuni membrilor Curții Penale Internaționale

Sediul Curții Penale Internaționale de la Haga. Fotografie de arhivă.
Sediul Curții Penale Internaționale de la Haga. Fotografie de arhivă.

Președintele SUA Donald Trump a semnat joi, 6 februarie, un ordin executiv prin care impune sancțiuni împotriva oficialilor Curții Penale Internaționale (CPI) pentru deschiderea unor investigații ce vizează Statele Unite și Israelul. UE și CPI au criticat decizia președintelui american.

Ordinul executiv susține că aceste acțiuni „stabilesc un precedent periculos, punând în pericol direct personalul actual și fost al Statelor Unite”, inclusiv membri ai forțelor armate americane.

Ordinul lui Trump impune sancțiuni, inclusiv interzicerea intrării în Statele Unite pentru oficialii CPI, angajații și membrii familiilor acestora, precum și înghețarea oricăror active pe care le dețin sub jurisdicție americană.

Sancțiunile se aplică și oricui este considerat că a ajutat investigațiile tribunalului.

Documentul face referire la un mandat de arestare emis de CPI împotriva prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu privind acțiunile sale față de palestinienii din Gaza și la deciziile recente ale tribunalului care ar pune în pericol membrii armatei americane.

Ordinul a fost semnat după ce Benjamin Netanyahu l-a vizitat pe Donald Trump la Casa Albă pe 4 februarie. Documentul amintește că nici Statele Unite, nici Israelul nu sunt membre ale CPI.

Într-o declarație publicată vineri, 7 februarie, CPI a criticat decizia lui Trump și a spus că va continua să ofere „justiție și speranță” în întreaga lume. Reprezentanții tribunalului au acuzat SUA că atentează la independența instituției și afectează activitatea judiciară.

Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a avertizat vineri că sancțiunile americane afectează independența și sistemul de justiție al Curții, scrie AFP.

CPI a emis mandate de arestare pe 21 noiembrie 2024 împotriva lui Benjamin Netanyahu și a fostului ministru israelian al apărării Yoav Gallant, precum și pe numele liderului militar al Hamas Mohammed Deif, despre care Israelul spune că a murit.

Mandatele au fost emise pentru „crime împotriva umanității și crime de război comise între 8 octombrie 2023 și 20 mai 2024”.

Hamas, organizație desemnată teroristă de Statele Unite și Uniunea Europeană, a lansat un atac asupra Israelului pe 7 octombrie 2023, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea cetățeni israelieni, și a luat sute de ostatici.

O ofensivă israeliană ulterioară, care viza neutralizarea Hamas, a ucis peste 47.000 de palestinieni, majoritatea în Fâșia Gaza.

Trump a impus în 2020, în timpul primei sale administrații, sancțiuni financiare și o interdicție de viză pentru procurorul CPI de atunci, Fatou Bensouda, precum și pentru alți oficiali și personal de top.

Măsura a venit după ce Bensouda a lansat o investigație privind acuzațiile de crime de război împotriva soldaților americani în Afganistan. Președintele Joe Biden a ridicat sancțiunile la scurt timp după preluarea mandatului în 2021.

Procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a eliminat ulterior efectiv Statele Unite din investigația privind Afganistanul.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

update

Avioane de luptă franceze Mirage au ajuns în Ucraina

Piloți francezi lângă un avion de luptă Mirage. (fotografie de arhivă)
Piloți francezi lângă un avion de luptă Mirage. (fotografie de arhivă)

Franța a confirmat prima livrare a unor avioane de luptă Mirage 2000-5 către Ucraina, promise de președintele Emmanuel Macron, oferind Kievului un sprijin major pentru capacitatea sa de apărare a spațiului aerian, pe fondul unui baraj aproape zilnic de atacuri rusești.

„Primele dintre aceste aeronave au sosit astăzi în Ucraina”, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, într-o postare pe X la 6 februarie, fără a oferi detalii suplimentare, cum ar fi numărul de aeronave livrate.

„Cu piloți ucraineni la bord, care s-au antrenat mai multe luni în Franța, acestea vor contribui acum la apărarea cerului deasupra Ucrainei”, a spus ministrul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Parisului. „Președintele Franței se ține de cuvânt, iar noi apreciem acest lucru. Acesta este încă un pas în consolidarea securității Ucrainei”, a spus liderul de la Kiev.

Presa a speculat anterior că este puțin probabil ca Parisul să trimită Kievului un număr mare de avioane Mirage, având în vedere numărul limitat al acestora în Franța. Acest tip de aeronave nu se mai fabrică. S-a vehiculat un număr de șase avioane, dar acesta nu a fost confirmat oficial.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a accentuat anterior că avioanele de luptă „vor permite Ucrainei să își protejeze teritoriul și spațiul aerian”. Nici el nu a precizat câte avioane de luptă ar urma să fie transmise Ucrainei.

„Mirage 2000” este un avion de vânătoare multifuncțional din a patra generație. Acesta se află în serviciul forțelor aeriene ale Franței, Egiptului, Indiei și ale altor câteva țări, inclusiv Taiwan.

Parisul a anunțat că va livra Ucrainei, la începutul anului 2025, avioane de luptă „Mirage 2000” echipate cu rachete aer-sol și sisteme de contracarare a războiului electronic.

Ucraina a solicitat de mult timp avioane occidentale moderne, în special F-16 și Mirage. În 2023, câteva țări aliate au convenit să transfere F-16 Ucrainei, cu aprobarea SUA, iar primul lot a sosit în august 2024.

Anunțul Franței vine în timp ce Ucraina încearcă să contracareze numeroasele atacuri aeriene rusești și câștigurile Moscovei de pe linia frontului, pe măsură ce războiul se apropie de cea de-a treia aniversare, la 24 februarie.

În același timp, Kievul a trecut la ofensivă, acolo unde a putut, pentru a-și consolida poziția, în timp ce Occidentul încearcă să demareze discuții pentru o încetare a focului și un eventual acord de pace.

Statul Major al forțelor armate ucrainene a confirmat, la 6 februarie, un atac nocturn cu drone asupra bazei aeriene Primorsko-Ahtarsk din regiunea rusă Krasnodar.

Potrivit oficialilor militari ucraineni, baza a servit drept locație-cheie pentru depozitarea, pregătirea și desfășurarea dronelor Shahed și pentru întreținerea aeronavelor care sprijină operațiunile ruse în regiunile Zaporojie și Herson din Ucraina.

Canalele rusești de Telegram și locuitorii din orașul Primorsko-Ahtarsk au relatat despre atacul cu drone, iar imagini care circulă online arată un incendiu în apropierea aerodromului.

Imagini UGC ale atacului cu dronă din Krasnodar verificate de RFE/RL:

Un oficial local a confirmat că sistemele de apărare aeriană au fost activate ca răspuns la atacul dronelor.

În același timp, ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea sa aeriană a doborât peste noapte 28 de drone ucrainene - 13 deasupra Mării Azov, opt deasupra regiunii Rostov, șase deasupra regiunii Krasnodar și una deasupra regiunii Astrahan.

Într-un alt incident, trei persoane ar fi fost ucise de o dronă ucraineană în regiunea Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Ucraina.

Guvernatorul Belgorodului, Veaceslav Gladkov, a scris pe Telegram că incidentul a avut loc în apropierea localității Logaciovka, declarată zonă interzisă din cauza amenințării continue de atac cu drone de la sfârșitul lunii octombrie 2022.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Tiraspolul abrogă legea care permitea activitatea fermelor de criptomonede

Tiraspolul susține că a luat decizia din cauza crizei energetice din regiunea transnistreană.
Tiraspolul susține că a luat decizia din cauza crizei energetice din regiunea transnistreană.

Așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol a abrogat joi, 6 februarie, o lege din 2018 care permitea activitatea fermelor de criptomonede. Inițiativa a fost înaintată de liderul separatist, Vadim Krasnoselski.

Potrivit autorităților de facto ai regiunii, decizia a fost luată din cauza crizei energetice și economice din regiunea transnistreană. Un membru al așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol, Victor Guzun, a explicat că abrogarea legii a fost dispusă din cauza „anumitor restricții privind volumele de gaz”, fapt ce influențează și cantitatea de energie electrică produsă în stânga Nistrului.

Tot pe 6 februarie, așa-numitul soviet suprem din regiune a prelungit cu încă 30 de zile starea de urgență în economice, până la 10 martie.

Reprezentanții Biroului politici de reintegrare de la Chișinău au spus Europei Libere că decizia de a anula această lege este o inițiativă a autorităților separatiste.

Din 1 februarie, regiunea transnistreană primește gaze naturale din partea Chișinăului, care le procură de pe piețele europene din contul unui grant de 20 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană. Atât Chișinăul, cât și Bruxellesul au spus în repetate rânduri că volumele de gaze procurate și livrate în stânga Nistrului sunt destinate doar pentru necesitățile casnice și ale instituțiilor sociale.

Regiunea secesionistă a rămas fără gaze rusești la 1 ianuarie, când concernul rus Gazprom a oprit livrările la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina.

Autoritățile moldovene au spus că vor continua să livreze gaze în stânga Nistrului și după 10 februarie dacă în regiunea transnistreană „sunt făcuți pași în domeniul respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale”. De atunci, potrivit Energocom, au fost livrate peste 11 milioane de metri cubi de gaze naturale, cantitatea zilnică fiind limitată la doar trei milioane de metri cubi.

Până în prezent, Tiraspolul nu a răspuns la propunerea Chișinăului și Uniunii Europene, care prevede alocarea a 60 de milioane de euro pentru susținerea populației din regiune.

„Noi nu am primit încă niciun răspuns direct de la așa numitele autorități cu privire, deși scrisurile au fost trimise prin acest canal de comunicare dintre reprezentanții politici”, a spus Europei Libere reprezentanta Biroului politici de reintegrare, Mariana Sarî.

Anularea legii vine la câteva zile după ce postul public Moldova 1 a apărut în grila principalei companii de televiziune prin cablu din stânga Nistrului. Autoritățile de la Chișinăul au sugerat că aceasta este o consecință a intervenției UE pentru a ajuta regiunea transnistreană să depășească criza gazelor.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Fratele lui Igor Dodon a fost eliberat. Procurorii i-au interzis să plece din țară

Alexandru Dodon, fratele fostului președinte, Igor Dodon, într-o imagine de arhivă, împreună cu soția sa
Alexandru Dodon, fratele fostului președinte, Igor Dodon, într-o imagine de arhivă, împreună cu soția sa

Alexandru Dodon, fratele fostului președinte Igor Dodon, a fost eliberat pe 6 februarie, după o noapte petrecută în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Procurorii care îl cercetează pentru complicitate la îmbogățire ilicită a fratelui său, i-au interzis să părăsească țara timp de 60 de zile.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, decizia a fost luată după ce au fost efectuate toate acțiunile de urmărire penală preconizate cu participarea acestuia, care poartă statutul de învinuit într-o cauză penală pornită în 2022, în care este cercetat pentru complicitate la îmbogățire ilicită. Procurorii nu au oferit alte detalii.

Alexandru Dodon a fost reținut în seara de 5 februarie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, pentru că nu a răspuns unei citații de a se prezenta la organul de urmărire penală.

Șeful-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Plevan, a spus atunci postului TV8 că Dodon a fost plasat în izolatorul Centrului Național Anticorupție, după ce i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile penale de îmbogățire ilicită, fiindu-i atribuită calitatea de învinuit. Plevan a promis că procurorii vor da presei mai multe detalii, joi.

Igor Dodon, care conduce principala formațiune a opoziției pro-ruse, Partidul Socialiștilor, a reacționat într-o postare pe Facebook la reținerea fratelui său, pe care a descris-o drept „represalii” din partea partidului de guvernământ PAS împotriva sa și a familiei sale.

Fostul președinte a mai spus că fratele său a fost reținut la revenirea în R. Moldova din străinătate, după ce ar fi informat autoritățile despre „ruta, data și ora” sosirii, Igor Dodon părând să confirme relatări anterioare ale presei că reținerea a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău când Alexandru se întorcea din Rusia.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Încurajat de Trump, Israelul îndeamnă palestinienii să plece „de bunăvoie” din Gaza

Palestinieni alungați de război revin în nordul Fâșiei Gaza, la 27 ianuarie 2025.
Palestinieni alungați de război revin în nordul Fâșiei Gaza, la 27 ianuarie 2025.

Guvernul Israelului a salutat propunerea președintelui SUA Donald Trump de a-i muta pe palestinieni din Fâșia Gaza în alte țări. Ministrul Apărării, Israel Katz, a spus că vor fi pregătite „coridoare” pentru „plecări benevole”. Palestinienii spun că nu vor pleca nicăieri, întrucât acolo sunt acasă.

Ministrul israelian a spus că a ordonat deja armatei israeliene (IDF) să creeze condiții pentru ca palestinienii să poată pleca.

Katz a mai spus că palestinienii deja ar fi părăsit deja Gaza dacă nu i-ar fi oprit cu forța milițiile Hamas, care i-ar fi folosit ca scuturi umane împotriva armatei israeliene.

„Locuitorilor din Gaza ar trebui să li se permită libertatea de a ieși și de a emigra, așa cum se practică oriunde în lume", a spus Katz.

Liderii palestinieni au respins ferm, miercuri, propunerea lui Trump de evacuare a Fâșiei Gaza pentru a fi „preluată de SUA” ca să fie „dezvoltată” și transformată într-o „Rivieră a Orientului Mijlociu”, unde „să poată trăi în pace mai multe naționalități”, iar ideea a fost între timp relativizată chiar de unii consilieri ai președintelui american.

Israel Katz, cunoscut pentru unele remarci și gesturi sarcastice la adresa criticilor țării sale, a spus joi că palestinienii pot merge în țări ca Spania, Irlanda sau Norvegia - unele din puținele state europene care au recunoscut statul palestinian, sau în Canada.

El a sugerat că respingând primirea de palestinieni, acele țări își vor dezvălui „ipocrizia” care le-ar fi făcut să-i sprijine de la distanță.

Ministrul de Externe al Spaniei, Jose Manuel Albares, a răspuns că țara sa nu va trebui să primească palestinieni în masă pentru că ei vor rămâne acolo, în Gaza, unde este țara lor.

Ideea „plecărilor voluntare” de palestinieni a fost salutată entuziast de dreapta naționalistă din guvernul israelian, care formulase ea însăși asemenea propuneri, mai ales după atacul Hamas din 7 octombrie 2023.

„Îl felicit pe ministrul apărării pentru (...) planul de migrație care va permite plecarea locuitorilor din Gaza către țările de primire", a spus ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich.

„Așa cum spunem de mulți ani, și cu atât mai mult de la începutul războiului, nu există nici o altă soluție realistă care să asigure pacea și securitatea Israelului și bunăstarea personală a locuitorilor din Gaza", a mai spus Smotrich. El a cerut anterior Israelului să ocupe Gaza și să încurajeze cel puțin jumătate din cei 2,2 milioane de palestinieni din Fâșie să emigreze în termen de doi ani.

China, Iranul și alte țări, inclusiv arabe, au continuat însă să critice joi atât declarația lui Trump despre Gaza, cât și reacția entuziastă la ea a Israelului.

„Gaza este a palestinienilor, nu o monedă de schimb politică, cu atât mai puțin obiectul vreunei legi a junglei", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Beijing, Guo Jiakun, citat de Times of Israel, joi.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Parlamentul a numit doi noi șefi la Banca Națională a Moldovei

Mihnea Constantinescu (stânga) - viceguvernator al BNM și Petru Rotaru - prim-viceguvernator al BNM la ședința Parlamentului din 6 februarie, când au fost votați în aceste funcții.
Mihnea Constantinescu (stânga) - viceguvernator al BNM și Petru Rotaru - prim-viceguvernator al BNM la ședința Parlamentului din 6 februarie, când au fost votați în aceste funcții.

Parlamentul a numit joi, 6 februarie, doi noi membri în conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Este vorba de fostul ministru de Finanțe, Petru Rotaru și actualul consilier al guvernatoarei Anca Dragu, Mihnea Constantinescu.

Pentru candidatura lui Petru Rotaru, care a fost numit în funcția de prim-viceguvernator al BNM, au votat 64 de deputați, inclusiv din rândurile opoziției.

Rotaru va deține inclusiv funcția de vicepreședinte al Consiliului de supraveghere și al Comitetului Executiv, toate pentru un mandat de șapte ani. În trecut, Rotaru a fost ministru al Finanțelor în guvernul condus de premierul Dorin Recean, dar a plecat din funcție după 10 luni de mandat.

Rotaru nu este singurul membru al Guvernului care a ajuns într-o funcție la BNM. În 2023, Parlamentul a numit-o în funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al instituției, pe fosta prim-ministră, Natalia Gavrilița, pe un mandat de 7 ani.

În ședința de joi, Parlamentul l-a numit pe Mihnea Constantinescu în funcția de viceguvernator al BNM, tot pentru un mandat de 7 ani.

Candidatura lui Mihnea Constantinescu, fost economist-șef al Băncii Naționale a Ucrainei, a stârnit mai multe dezbateri în rândul deputaților, în special a celor din opoziție, care au spus că nu ar întruni criteriile prevăzute de legislație, printre care se numără și experiența deținută în funcții anterioare.

În cadrul audierilor, Constantinescu a confirmat că deține cetățenia R. Moldova, pe care a obținut-o în decembrie anul trecut.

Miercuri, 5 februarie, Comitetul Executiv al BNM a decis să majoreze rata de bază cu încă 0,9 puncte procentuale - de la 5,6% la 6,5%. Este a doua decizie de acest fel luată de conducerea băncii centrale de la începutul anului curent.

BNM a explicat decizia prin necesitatea de a tempera efectele majorărilor de tarife la resursele energetice de anul trecut, al căror impact ar urma să fie „ajustat” după ce Comisia Europeană a anunțat un ajutor de 250 de milioane de euro, destinat consolidării rezilienței și independenței energetice a țării.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

SUA boicotează summitul G20 din Africa de Sud din cauza legilor privind clima și proprietățile

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a anunțat că nu va participa la reuniunea miniștrilor de Externe ai G20, care va avea loc luna aceasta în Africa de Sud.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a anunțat că nu va participa la reuniunea miniștrilor de Externe ai G20, care va avea loc luna aceasta în Africa de Sud.

Administrația Trump critică Africa de Sud în special pentru legislația legată de proprietatea funciară, despre care guvernul de la Cape Town susține că garantează „un acces echitabil” la pământuri.

Noua administrație a SUA nu este de acord cu politica țării privind proprietatea funciară, schimbările climatice și promovarea diversității, echității și incluziunii.

„Africa de Sud face lucruri foarte rele. Expropriază proprietăți private. Folosește G20 pentru a promova «solidaritatea, egalitatea și sustenabilitatea». Cu alte cuvinte: DEI și schimbările climatice”, a scris Rubio pe platforma X.

„Treaba mea este să apăr interesele naționale ale Americii, nu să risipesc banii contribuabililor sau să tolerez antiamericanismul”, a afirmat Rubio.

Acronimul DEI se referă la politica de diversitate, echitate și incluziune, puternic criticată de președintele Donald Trump de când și-a început al doilea mandat. Trump este, de asemenea, sceptic cu privire la schimbările climatice și a retras din nou SUA din Acordul de la Paris.

Președintele american a criticat politica funciară a Africii de Sud, susținând că „Africa de Sud confiscă terenuri” și că „anumite categorii de oameni” sunt tratate „foarte rău”.

În plus, miliardarul american de origine sud-africană, Elon Musk, însărcinat de Trump să reducă cheltuielile guvernamentale, a acuzat țara de existența unor „legi rasiste privind proprietatea” și a sugerat că persoanele de rasă albă sunt victime ale acestor politici.

Chestiunea proprietății asupra terenurilor este un subiect sensibil în Africa de Sud, având în vedere istoria exproprierii terenurilor de la populația de culoare în perioada colonialismului și apartheidului.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a apărat săptămâna trecută politica funciară a guvernului, afirmând că nu au fost confiscate terenuri și că scopul reformei este asigurarea unui acces echitabil la proprietate.

„Legea recent adoptată privind exproprierea nu este un instrument de confiscare, ci un proces juridic constituțional menit să garanteze accesul echitabil la pământ, conform prevederilor constituționale”, a declarat Ramaphosa.

Ramaphosa a discutat cu Musk pe 4 februarie pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la „dezinformarea” răspândită de președintele SUA.

În prezent, proprietarii de terenuri albi dețin trei sferturi din suprafața agricolă cu titlu de proprietate din Africa de Sud, în timp ce populația de culoare, care reprezintă 80% din total, deține doar 4%, potrivit unui audit funciar din 2017.

Absența Statelor Unite de la reuniunea G20 va fi și o ocazie ratată de Rubio de a se întâlni cu omologul său rus, ministrul de Externe Serghei Lavrov, în contextul în care Trump promovează diplomația pentru încheierea războiului din Ucraina.

Grupul G20 este format din Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia și Statele Unite.

De asemenea, Uniunea Europeană și Uniunea Africană sunt membre ale grupului.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

SUA și UE iau la verificat cumpărăturile pe net din China, de pildă pe Temu. În Moldova nu se întrevăd restricții

Colaj cu oferte Shein și Temu. Activitatea acestor companii este în vizorul autorităților din mai multe țări occidentale.
Colaj cu oferte Shein și Temu. Activitatea acestor companii este în vizorul autorităților din mai multe țări occidentale.

SUA și UE au luat în vizor platformele chinezești de comerț online low-cost. Comisia Europeană a anunțat că ar putea impune noi taxe, iar poșta americană a suspendat pe scurtă vreme trimiterile din China. În Moldova, astfel de platforme prosperă și își extind colaborarea, inclusiv cu poșta de stat.

Într-o conferință de presă susținută miercuri, 5 februarie, șefa departamentului de tehnologie a UE, Henna Virkkunen, a spus că blocul comunitar a înregistrat o dublare a numărului de colete importate prin comerțul electronic din 2023 până în 2024 și intenționează să impună tarife la importurile de produse de pe platformele electronice low-cost, în special cele chinezești.

Aproximativ 4,6 miliarde de articole de valoare mică, sub 22 euro au fost importate în UE anul trecut, ceea ce echivalează cu 12 milioane de colete pe zi, dintre care 91% proveneau din China.

Oficialii de la Bruxelles sunt deranjați nu doar de cantitatea enormă, ci și de probleme ce țin de dreptul consumatorului european.

Anunțul UE vine în aceeași zi în care poșta americană a suspendat trimiterile poștale din China și Hong Kong, pentru mai multe ore, după ce administrația Trump a eliminat scutirile de tarife vamale pentru mărfurile cu valoare mică, o mișcare care ar afecta platformele low-cost ca Temu și Shein. Comisia Europeană spune că acțiunile ei „nu au fost coordonate” cu SUA.

Moldova merge înainte

În R. Moldova, aceste platforme rămân printre cele mai populare. Potrivit companiei ucrainene Nova Poșta, în 2024 numărul acestor trimiteri poștale a crescut cu 26%, ajungând la circa trei milioane. Cele mai multe au venit din China și de pe platforme ca Temu, Joom și Aliexpress.

Recent, compania Temu a anunțat, prin intermediul agenției Infotag, că a încheiat un acord de parteneriat strategic cu Poșta Moldovei. Reprezentanții Temu spun că înțelegerea va duce la crearea unor „puncte de preluare convenabile” pentru clienți și că va oferi „o mai mare flexibilitate” în primirea de comenzi și livrarea la domiciliu.

Poșta Moldovei a confirmat pentru Europa Liberă că a încheiat un astfel de acord, anul trecut.

Platformele chinezești de e-commerce, sub lupa UE

Tot miercuri, 5 februarie, Comisia Europeană a anunțat că va începe o investigație în cazul platformei chinezești de comerț electronic Shein, pentru presupuse încălcări ale legislației UE privind protecția consumatorilor, transmite dpa.

Executivul european spune că are suspiciuni rezonabile privind aceste încălcări și altele, manifestate inclusiv prin concurența neloială.

Anul trecut, Comisia Europeană a cerut informații detaliate de la Shein în privința eliminării produselor periculoase și a manipulării clienților.

Proceduri similare sunt desfășurate de autoritățile europene și împotriva platformei Temu, acuzată de reduceri și recenzii false, precum și informații greșite privind drepturile consumatorilor.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Instanța supremă a UE păstrează amenda de 320 de milioane de euro aplicată Poloniei

Curtea UE a confirmat într-o declarație că „Polonia trebuie să plătească o sumă totală de circa 320,2 milioane de euro cu titlu de penalitate”.
Curtea UE a confirmat într-o declarație că „Polonia trebuie să plătească o sumă totală de circa 320,2 milioane de euro cu titlu de penalitate”.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a păstrat miercuri, 5 februarie, o amendă impusă anterior de autoritățile blocului comunitar Poloniei din cauza reformelor judiciare adoptate de fostul guvern conservator de la Varșovia.

În timpul celor opt ani de guvernare ai partidului Lege și Justiție (PiS), până în decembrie 2023, autoritățile poloneze s-au aflat în conflict cu Uniunea Europeană din cauza unei reforme judiciare pe care Bruxellesul a considerat-o o amenințare la adresa statului de drept din țară, scrie AFP.

În 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a ordonat Poloniei să plătească un milion de euro pe zi pentru că nu a suspendat activitatea camerei disciplinare a Curții Supreme, care avea autoritate asupra judecătorilor din țară.

Guvernul PiS a refuzat să plătească amenda, forțând Comisia Europeană - brațul executiv al blocului comunitar - să recupereze suma prin deducerea ei din fondurile UE alocate Poloniei.

Miercuri, Curtea UE a confirmat într-o declarație că „Polonia trebuie să plătească o sumă totală de circa 320,2 milioane de euro cu titlu de penalitate”.

Polonia a încercat să conteste amenda, argumentând că a desființat mecanismul disciplinar contestat în iulie 2022. Judecătorii europeni au stabilit în iunie 2023 că penalitățile zilnice vor înceta, dar că Polonia va trebuie oricum să achite suma restantă.

Varșovia a solicitat reducerea amenzii pentru perioada ulterioară desființării camerei disciplinare, dar cererea a fost respinsă de judecători, care au motivat că reducerea se aplică „doar pentru viitor”.

Decizia de miercuri a Curții Supreme de Justiție a UE poate fi contestată.

În 2024, UE a încheiat oficial acțiunea împotriva Poloniei privind problemele legate de statul de drept, ca urmare a „pașilor pozitivi” făcuți de guvernul centrist de la Varșovia, condus de actualul premier Donald Tusk.

De la preluarea mandatului, guvernul său a reformat sistemul judiciar al țării, a reafirmat supremația dreptului UE și a luat alte măsuri pentru a răspunde preocupărilor Bruxellesului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Cum a adus criza gazelor Moldova 1 la Tiraspol

Moldova 1 în grila TV din stânga Nistrului, într-o fotografie publicată de canalul de Telegram Most specializat în conflictul transnistrean.
Moldova 1 în grila TV din stânga Nistrului, într-o fotografie publicată de canalul de Telegram Most specializat în conflictul transnistrean.

Autoritățile de la Chișinău au salutat apariția postului public Moldova 1 în grila principalei companii de televiziune prin cablu din stânga Nistrului, sugerând pe 5 februarie că este o consecință a intervenției UE pentru a ajuta regiunea transnistreană să depășească criza gazelor.

Compania Interdnestrcom (IDC) a început să difuzeze Moldova 1 după ce Uniunea Europeană a spus pe 4 februarie că va continua să ofere zeci de milioane de euro pentru achiziții vitale de gaze destinate malului stâng al Nistrului dacă în regiunea transnistreană „sunt făcuți pași în domeniul respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale”.

Vorbindu-le jurnaliștilor la Chișinău, vicepremierul Oleg Serebrian responsabil cu politicile de reintegrare, a salutat evoluția drept un semn că actuala criză a gazelor poate duce la „un dialog pe care l-am așteptat de multă vreme” și la „găsirea unor soluții de durată” în conflictul transnistrean.

Regiunea secesionistă a rămas fără gaze rusești la 1 ianuarie, când concernul rus Gazprom a oprit livrările la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina. O lună mai târziu, responsabilitatea pentru furnizarea gazelor în stânga Nistrului a fost asumată în comun de UE și guvernul de la Chișinău pentru a evita o criză umanitară.

Comentând apariția postului Moldova 1 printre canalele care pot fi vizionate de locuitorii regiunii transnistrene, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, le-a spus jurnaliștilor la Chișinău că autoritățile vor depune eforturi și mai departe „ca toți cetățenii în R. Moldova să aibă acces la informații obiective și de interes public, inclusiv despre faptul că anume UE a transmis gaz umanitar în regiune”.

Cine difuzează Moldova 1 în stânga Nistrului

Apariția televiziunii publice de la Chișinău în grila Interdnestrcom a fost semnalată pentru prima dată, într-o postare pe Facebook, pe 4 februarie, de deputatul partidului de guvernământ, PAS, Roman Roșca, care conduce și o comisie de monitorizare și control parlamentar asupra politicii de reintegrare a țării.

Portalul Zona de Securitate specializat în conflictul transnistrean a scris că mai multe surse i-au confirmat că Moldova 1 poate fi vizionată acum în stânga Nistrului pe canalul 30 al grilei Interdnestrcom.

Parte a holdingului Sheriff, care domină viața economică din regiunea transnistreană, Interdnestrcom ar deține monopolul în domeniul serviciilor de telecomunicații, televiziune și internet în stânga Nistrului, potrivit portalului Zona de Securitate.

Compania retransmite în regiune numeroase posturi din Rusia, inclusiv posturi care au fost interzise în dreapta Nistrului pentru propaganda războiului, în urma invaziei rusești pe scară largă în Ucraina.

Dar nu este pentru prima dată când Interdnestrcom oferă locuitorilor regiunii transnistrene și programe de la Chișinău: a mai difuzat timp de aproape un an Moldova 1, dar și Publika TV, în 2012, în timpul unei apropieri între premierul de atunci Vlad Filat și liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk.

Vlad Țurcanu, președintele companiei Teleradio Moldova, care include Moldova 1, a declarat că are și el informații „din câteva surse” că postul public este difuzat acum și în stânga Nistrului. „Ei au decis așa, noi suntem foarte fericiți”, a spus Țurcanu portalului Newsmaker.

Dar nici Interdnestrcom, nici administrația secesionistă de la Tiraspol, nu au comentat public știrea, nu și-au explicat decizia și nu au spus cât timp vor mai putea viziona locuitorii regiunii transnistrene Moldova 1.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

update

Adversarii și aliații SUA reacționează la declarația despre Gaza a președintelui Trump

Protest pro-palestinian la Washington cu ocazia vizitei premierului israelian Netanyahu, la 4 februarie 2025.
Protest pro-palestinian la Washington cu ocazia vizitei premierului israelian Netanyahu, la 4 februarie 2025.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Marco Rubio, și-a exprimat sprijinul pentru propunerea președintelui Donald Trump ca Statele Unite să preia controlul asupra Fâșiei Gaza, afirmând că regiunea trebuie eliberată de gruparea Hamas.

Rubio a declarat pe platforma X: „Gaza TREBUIE să fie ELIBERATĂ de Hamas. Așa cum a menționat @POTUS astăzi, Statele Unite sunt pregătite să conducă și să facă Gaza frumoasă din nou. Urmărim o pace durabilă în regiune pentru toți oamenii.”

Trump și-a lansat surprinzătoarea propunere de „preluare” a Fâșiei Gaza de către SUA, cu „mutarea” palestinienilor de acolo, cu ocazia vizitei la Washington a premierului conservator israelian Benjanmin Netanyahu.

Președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, republicanul Mike Johnson, a susținut acțiunea propusă de Trump, considerând-o un pas îndrăzneț pentru stabilitatea regională.

Declarația președintelui Trump a fost întâmpinată însă mai ales cu critici pe plan internațional. China a exprimat a subliniat importanța autodeterminării palestiniene și a reiterat că susține soluția cu două state. Arabia Saudită și Egiptul au respins, de asemenea, ideea, reafirmându-și sprijinul pentru un stat palestinian independent și opunându-se oricărei strămutări forțate a palestinienilor.

În Statele Unite, politicieni din opoziție au criticat propunerea. Senatorul Chris Coons a descris-o drept „nesăbuită și periculoasă”, în timp ce deputata Rashida Tlaib l-a acuzat pe Trump că promovează epurarea etnică. Activiști pentru drepturile omului au denunțat propunerea ca fiind o crimă împotriva umanității.

Nancy Okail, directorul executiv al Centrului Tahrir pentru Politici din Orientul Mijlociu, a declarat: „Comentariile președintelui Trump, propunând ca populația Fâșiei Gaza să fie mutată permanent și ca Statele Unite să «preia» teritoriul, nu sunt altceva decât un apel deschis pentru comiterea unei crime împotriva umanității.”

Experți și politicieni, au subliniat faptul că un asemenea plan nu este implementabil și potențialul său de a genera conflicte. Criticii argumentează că această propunere subminează eforturile de pace și ar exacerba violențele din Orientul Mijlociu.

Susținători ai administrației Trump consideră însă că preluarea Fâșiei Gaza de către Statele Unite ar putea aduce stabilitate și oportunități economice în regiune, transformând-o într-o zonă prosperă și pașnică.

Iată alte câteva reacții ale unor guverne și personalități la propunerea lui Trump, sintetizate de AFP:

Ministra de Externe germană ANNALENA BAERBOCK:

Baerbock a declarat că Fâșia Gaza le aparține palestinienilor, iar expulzarea lor ar fi inacceptabilă și contrară dreptului internațional.

„Ar duce, de asemenea, la noi suferințe și la noi valuri de ură. Nu trebuie să existe nici o soluție care să treacă peste capul palestinienilor."

DAVID LAMMY, ministrul britanic de Externe

„Întotdeauna ne-am exprimat clar convingerea că trebuie să urmărim soluția celor două state. Trebuie să-i vedem pe palestinieni capabili să trăiască și să prospere în teritoriile lor, în Gaza, în Cisiordania."

CHRISTOPHE LEMOINE, purtătorul de cuvânt al ministrului francez de externe

„Franța își reiterează opoziția față de orice deplasare forțată a populației palestiniene din Gaza, care ar constitui o încălcare gravă a dreptului internațional, un atac la adresa aspirațiilor legitime ale palestinienilor, dar și un obstacol major în calea soluției celor două state și un factor major de destabilizare pentru partenerii noștri apropiați Egiptul și Iordania, precum și pentru întreaga regiune."

Ministrul de Externe spaniol JOSE MANUEL ALBARES

„Vreau să fiu foarte clar în această privință: Gaza este pământul palestinienilor din Gaza și ei trebuie să rămână în Gaza. Gaza este parte a viitorului stat palestinian pe care Spania îl sprijină și trebuie să coexiste (cu Israelul n.r.) garantând prosperitatea și siguranța statului israelian."


Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, DMITRI PESKOV

„Rusia consideră că o reglementare în Orientul Mijlociu este posibilă numai pe baza unei soluții cu două state. Aceasta este teza care este înscrisă în rezoluția relevantă a Consiliului de Securitate al ONU, aceasta este teza care este împărtășită de majoritatea covârșitoare a țărilor implicate în această problemă. Plecăm de la ea, o susținem și credem că aceasta este singura opțiune posibilă."

Ministrul turc de Externe, HAKAN FIDAN

„Comentariile președintelui american Donald Trump privind un plan de preluare a Fâșiei Gaza sunt inacceptabile. Orice plan care i-ar lăsa pe palestinieni "în afara ecuației" ar duce la o intensificare a conflictului.”

SAMI ABU ZUHRI, oficial superior al grupării Hamas

„Poporul nostru din Fâșia Gaza nu va permite ca aceste planuri să fie puse în aplicare. Ceea ce este necesar este să se pună capăt ocupației (israeliene) și agresiunii împotriva poporului nostru, nu să fie expulzați palestinienii de pe teritoriul lor."

Președintele palestinan MAHMOUD ABBAS

Abbas a declarat că palestinienii nu vor renunța la pământurile, drepturile și locurile lor sacre și că Fâșia Gaza face parte integrantă din teritoriul statului Palestina, împreună cu Cisiordania și Ierusalimul de Est.

FUNCȚIONAR DE RANG ÎNALT IRANIAN

„Iranul nu este de acord cu nicio deplasare a palestinienilor și a comunicat acest lucru prin diverse canale."

SIMON HARRIS, ministrul irlandez de externe

„Este foarte clar care este direcția în care ne îndreptăm, avem nevoie de o soluție cu două state, iar poporul palestinian și poporul israelian au dreptul de a trăi în state sigure, unul lângă altul, și aici trebuie să ne concentrăm. Orice idee de strămutare a locuitorilor din Gaza în altă parte ar fi în contradicție clară cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU."

Premierul australian ANTHONY ALBANESE

„Poziția Australiei este aceeași care a fost în această dimineață, ca și anul trecut etc. Guvernul australian sprijină pe o bază bipartizană soluția celor două state."

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Patriarhia Română a canonizat și inclus în calendarul ortodox trei sfinți basarabeni

După canonizarea celor 16 clerici desfășurată la București, vor urma ceremonii locale de proclamare în eparhiile care au înaintat argumentele pentru canonizarea lor.
După canonizarea celor 16 clerici desfășurată la București, vor urma ceremonii locale de proclamare în eparhiile care au înaintat argumentele pentru canonizarea lor.

Biserica Ortodoxă Română a canonizat marți, 4 februarie, la Catedrala Patriarhală din București „16 cuvioși preoți și mărturisitori din secolul XX”, printre care se numără și trei basarabeni: preotul Alexandru Baltaga, părintele Iraclie Flocea și cuviosul Sofian Boghiu.

Cine sunt basarabenii canonizați

Părintele Serghei Boghiul a fost canonizat cu titulatura Cuviosul Sofian de la Antim. S-a născut la 7 octombrie 1912 la Cuconeștii Vechi, județul Bălți, și a murit la 14 septembrie 2002 la Mănăstirea Antim din București. A fost călugăr la mănăstirea Dobrușa din județul Soroca, unde a și primit numele de Sofian. În perioada comunistă, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, fiind eliberat în 1964, scrie agenția de știri a Patriarhiei Române, Basilica.

Preotul Alexandru Baltaga a fost canonizat cu titulatura Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia, cu cinstire în ziua de 8 august. S-a născut la 14 aprilie 1861, într-o familie de preoți din Călărași. După anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică la 28 iunie 1940, a rămas alături de enoriași, chiar dacă restul familiei sale s-a refugiat peste Prut. A fost arestat și condamnat pentru activitate contrarevoluționară și dușmănoasă față de statul sovietic, fiind deportat la Kazan, în Tatarstanul de azi, unde a decedat la 7 august 1941.

Părintele Iraclie Flocea a fost canonizat cu titulatura Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia, cu cinstire în ziua de 3 august. S-a născut la 11 martie 1893 la Pojorâta, Suceava, a luptat în Primul Război Mondial, după care a devenit misionar, ulterior călugăr al Mănăstirii Hârbovăț din Basarabia în 1920. A rămas preot la parohia Nisporeni și după anexarea Basarabiei din 1940. A fost arestat însă la 2 august 1945 și condamnat la 8 ani de muncă silnică în Siberia. A revenit în Basarabia în 1953, pretrecându-și ultimii ani din viață în satul Chițcani, unde a murit la 16 august 1964.

Ceilalți 13 sfinți canonizați sunt:

  • Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie);
  • Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie);
  • Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie);
  • Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu (22 iulie);
  • Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie);
  • Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);
  • Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeţ (6 iulie);
  • Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie);
  • Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie);
  • Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie);
  • Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie);
  • Sfântul Cuvios Calistrat de la Timişeni şi Vasiova (10 mai);
  • Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);

După canonizarea celor 16 clerici desfășurată la București, vor urma ceremonii locale de proclamare în eparhiile care au înaintat argumentele pentru canonizarea lor.

Procesul de canonizare în Biserica Ortodoxă Română începe la inițiativa eparhiilor în care persoana propusă și-a încheiat viața pământească. Eparhiile strâng documente și mărturii, care apoi sunt transmise spre evaluare Sinodului Mitropolitan.

Dacă la nivel mitropolitan este aprobată inițiativa de canonizare, dosarul este înaintat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

După aprobarea de către Sfântul Sinod, format din toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, canonizarea este proclamată într-o ceremonie în cadrul căreia credincioșii se familiarizează cu decizia Sfântului Sinod, cu titulatura și data de prăznuire a sfântului, precum și cu troparul și icoana lui.

Știre realizată cu ajutorul Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Corupere pasivă și trafic de influență la spitalul raional Florești

Ofițerii CNA au desfășurat peste 20 de percheziții la mai multe adrese din Chișinău, Bălți și Florești, în instituții medicale, centre de diagnostic medical și companii farmaceutice.
Ofițerii CNA au desfășurat peste 20 de percheziții la mai multe adrese din Chișinău, Bălți și Florești, în instituții medicale, centre de diagnostic medical și companii farmaceutice.

Doi șefi de secție de la spitalul din Florești vor fi cercetați pentru corupție pasivă și trafic de influență, după ce ar fi pretins și acceptat sistematic bani de la pacienți pentru diferite servicii, acordate contrar atribuțiilor funcționale.

Schema de corupție a fost deconspirată de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți.

Bănuiții ar fi acționat în complicitate cu mai multe persoane din sistemul medical, influențându-i să elibereze concluzii medicale pentru determinarea gradelor de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților.

De asemenea, aceștia ar fi eliberat pacienților fișe de trimitere (îndreptări) pentru investigații medicale la anumite centre de diagnostic private, iar pentru fiecare investigație ar fi primit de la agenții economici un comision de 15% per serviciu prestat.

În urma perchezițiilor desfășurate, au fost ridicate mijloace financiare, proveniența cărora urmează a fi stabilită.
În urma perchezițiilor desfășurate, au fost ridicate mijloace financiare, proveniența cărora urmează a fi stabilită.

Bănuiții ar mai fi eliberat pacienților prescripții pentru preparate farmaceutice, cu indicarea agentului economic de unde urmau a fi achiziționate medicamentele, pentru care, de asemenea, primeau comisioane.

În urma celor peste 20 de percheziții, care au avut loc la mai multe adrese din Chișinău, Bălți și Florești în cadrul instituțiilor medicale, centrelor de diagnostic medical și companiilor farmaceutice, ofițerii CNA și procurorii au ridicat mijloace financiare, proveniența cărora urmează a fi stabilită, înscrisuri de ciornă și purtători de informații.

Cei doi angajați ai spitalului urmează a fi audiați și ulterior cercetați în stare de libertate pentru trafic de influență și corupere pasivă.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile a instanței de judecată.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG