În mesajul său publicat cu ocazia acestei zile, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că turismul „lărgește orizonturile” și transformă comunitățile prin crearea de locuri de muncă, încurajarea incluziunii și dezvoltarea economiei locale.
„Fiecare călător poate fi un ambasador, contactând respectuos populațiile locale, recunoscând diversitatea și umanitatea noastră comună, precum și valorile care ne unesc pe toți”, a spus Guterres.
La rândul său, politicianul georgian, Zurab Pololikașvili, șeful părții georgiene la eveniment, a spus că în acest an, planeta este „devastată de război și insecuritate”. El a adăugat că datele relevă că una din patru persoane din populația globului trăiește în prezent în zone de conflict.
„Mulți dintre noi avem o experiență directă a suferinței provocate de război, iar efectele sunt resimțite cu mult în afara zonelor de război”, a spus el, potrivit Euronews.
„Turismul aduce lumea împreună și mai aproape. Turismul creează încredere și respect”, a adăugat el.
Datele ONU mai arată că sectorul creează, de asemenea, 10 % din locurile de muncă din lume - multe dintre acestea fiind ocupate de tineri - reducând astfel sărăcia și inegalitatea.
Aceeași sursă relevă că turismul internațional a recuperat 88% din nivelurile pre-pandemice în 2023 (-12% față de anul pre-pandemic 2019) cu un număr estimat la peste 1,2 miliarde de sosiri (1,3 miliarde), în creștere cu 34% față de 2022.
Moldova, tot mai populară
Pentru R. Moldova, turismul rămâne un domeniu aflat la început de cale, în special urmare a numărului scăzut de vizitatori care intră în țară. Datele Biroului Național de Statistică relevă că în prima jumătate a anului curent, în țară au ajuns peste 210 mii de persoane.
Majoritatea dintre vizitatori au venit din România și Italia, fiind în vizite scurte, care au durat de obicei o singură zi. Încasările agențiilor de turism și turoperatorilor au crescut însă față de anul trecut, creșterea fiind de 15,7% sau venituri totale de 1,5 miliarde de lei.
Potrivit Agenției Naționale pentru Turism Receptor și Intern, după pandemie s-a schimbat profilul turiștilor: aceștia mai rar vin în grupuri, așa cum o făceau anterior, și călătoresc mai des individual sau în grupuri restrânse, doar cu familia.
Vorbind la Gala Turismului desfășurată vineri, 27 septembrie, la Chișinău, ca parte din Ziua Mondială a Turismului, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a spus că R. Moldova trebuie să beneficieze de perioada de aderare la Uniunea Europeană, care în opinia sa, ar putea aduce un val de turiști în țară.
„Trebuie să fim gata să putem oferi cetățenilor europeni acele servicii, care de fapt reprezintă autenticitatea noastră. Dacă le vom oferi altceva, acest val va trece foarte repede”, a spus Prodan.
- Te-ar putea interesa și: R. Moldova preia conducerea Consiliului Global al Turismului Medical
Oficialul a făcut apel la investiții nu doar în pensiuni și rute noi, dar și în „educarea comunităților, a oamenilor”, pentru a promova ideea că turismul este un sector ce generează locuri de muncă în diferite zone ale țării.
Turismul georgian, plin de provocări
Georgia însăși a avut parte de un sector al turismului în plină schimbare, forțat de multe ori, de împrejurări externe. Până în 2019, țara era o destinație populară pentru turiștii ruși, dar o interdicție impusă de președintele rus Vladimir Putin, pandemia și invadarea Ucrainei de către Rusia, au supus industria la mari provocări.
În ultimii ani, însă, un număr tot mai mare de turiști internaționali sunt atrași de capitala țării, Tbilisi și de geografia diversă, la pachet cu faimoasa bucătărie georgiană.
Datele Agenției georgiene pentru Turism, arată că în 2023, peste șapte milioane de turiști au vizitat această țară din Caucaz, ceea ce reprezintă o recuperare de peste 75% a nivelului de dinainte de pandemie. Veniturile din acest sector au ajuns la peste 856,7 milioane de dolari, au mai precizat autoritățile georgiene.