Când a anunțat că vrea ca șeful cabinetului să fie actuala ministră a Economiei, Iulia Sviridenko, președintele Zelenski a explicat că dorește ca guvernul să fie mai eficient și să se implice mai bine în dezvoltarea industriei de apărare.
„Am discutat măsuri concrete pentru a stimula potențialul economic al Ucrainei, pentru a extinde programele de sprijin social pentru ucraineni și a crește producția internă de arme”, a scris Zelenski pe X.
Zelenski a mai propus ca premierul demisionar Denis Șmihal să treacă tocmai la Apărare, unde l-ar înlocui pe Rustem Umerov, despre care se crede că va fi trimis ambasador la Washington.
Toate aceste rocade și schimbări au început, de fapt, după anunțul retragerii ambasadoarei ucrainene actuale în capitala americană, Oksana Markarova, aflată în post din 2021, despre care presa a scris că este percepută de Casa Albă, a republicanului Trump, ca prea apropiată democraților.
„Cu ochii la Trump”
Pentru unii comentatori din presă, relația cu Trump se află de fapt în centrul remanierii de la Kiev.
Washington Post a titrat în ediția sa electronică de miercuri că remanierea se face „cu ochii la Trump”.
Iar Agenția France Presse notează că Ucraina va avea, în Sviridenko, un „premier cu legături bune în SUA”.
Sviridenko este cunoscută inclusiv pentru finalizarea unui acord privind resursele naturale cu Statele Unite - care aproape a deraiat relațiile dintre cele două țări.
„A fost cheia negocierilor, pe care de fapt le-a condus. A reușit să evite eșuarea lor", a declarat Timofei Milovanov, un fost ministru al economiei care a lucrat cu Sviridenko, scrie AFP, adăugând că ea și-a câștigat respectul liderilor politici americani.
„Trump și administrația sa sunt acum o prioritate pentru Ucraina. Sviridenko a arătat ce poate, în acest domeniu", a declarat analistul politic Volodimir Fesenko.
Zelenski a indicat că ministrul Apărării Rustem Umerov, care a participat la negocierile cu Rusia, va fi următorul ambasador al SUA.
„Ucraina are nevoie de o dinamică mai pozitivă în relațiile cu Statele Unite și, în același timp, de noi măsuri în gestionarea sectorului apărării statului nostru”, i-a spus Zelenski lui Umerov într-o întâlnire săptămâna trecută.
Numirea lui Umerov „înseamnă un singur lucru. Problema cheie în relațiile bilaterale dintre SUA și Ucraina în acest moment este armamentul”, a declarat analistul Fesenko. „Furnizarea de arme este problema numărul unu. A doua problemă este negocierea încetării războiului. Umerov a fost implicat în ambele”, a adăugat el.
Associated Press notează la rândul său că, după ce Trump a promis în sfârșit mai mult armament pentru Kiev, oficialii ucraineni doresc să-și asigure sprijinul viitor al Washingtonului, în contextul temerilor că administrația republicană și-ar putea pierde interesul pentru conflict.
„Pentru noi este foarte important, în contextul actual, să consolidăm relațiile cu SUA”, a declarat Zelenski săptămâna trecută.
Echipa lui Zelenski folosește „toate canalele” pentru a ajunge la administrația Trump, a declarat un fost înalt oficial ucrainean, citat de Washington Post. „Un nou ambasador, un nou prim-ministru, un nou guvern – cred că asta face parte din plan”, a mai spus fostul oficial, care a vorbit sub condiția anonimatului.
Numirea lui Sviridenko a avut scopul de a transmite un mesaj lui Trump, a declarat analistul politic Mikola Davidiuk, tot la WP, anume că cooperarea cu SUA „este foarte importantă pentru Ucraina și că acordul privind mineralele importante este o prioritate absolută”.
Control intern mai strict?
Remanierea propusă de Zelenski este considerată de unii, la Kiev mai ales, drept o tentativă de consolidare a puterii președintelui.
Următoarea prim-ministră, Sviridenko, este considerată loială lui Andri Iermak, puternicul șef al cabinetului lui Zelenski.
Ukrainska Pravda, o respectată publicație independentă, descrie aceste evoluții ca „întărirea poziției șefului cabinetului prezidențial”.
„Este evident că influența biroului prezidențial va crește”, a declarat pentru AFP și deputatul din opoziție Mikola Kniajițki. „Autoritățile urmăresc o centralizare și mai mare și refuză orice dialog”, a adăugat el.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te