Linkuri accesibilitate

Zelenski: Putin a propus încetarea focului de Ziua Victoriei pentru a avea „liniște pentru parada lui” de 9 mai


La întâlnirea Zelenski-Trump în Bazilica Sfântului Petru de la Vatican, pe 26 aprilie 2025
La întâlnirea Zelenski-Trump în Bazilica Sfântului Petru de la Vatican, pe 26 aprilie 2025

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat la anunțul liderului rus, Vladimir Putin, că ordonă încetarea focului în Ucraina în jurul zilei de 9 mai. Zelenski a spus că Putin nu trebuie să aștepte până atunci și poate opri focul imediat.

„Dintr-un motiv sau altul, toți ar trebui să aștepte până pe 8 mai pentru a opri focul – doar ca să-i ofere lui Putin liniște pentru parada lui. Noi prețuim viețile omenești, nu paradele”, a spus Zelenski în mesajul său video de seară, pe 28 aprilie.

Ceva mai devreme în acea zi, Kremlinul a anunțat că Putin introduce un armistițiu unilateral de trei zile, de pe 8 pe 10 mai, când liderul rus îl va primi la Moscova pe președintele Chinei, Xi Jinping, pentru parada de 9 mai, când vor fi sărbătoriți 80 de ani de la victoria URSS în Al Doilea Război Mondial.

Într-un mesaj difuzat de Kremlin, Rusia a mai spus că „partea ucraineană ar trebui să urmeze acest exemplu” al încetării focului și avertizat că „forțele armate ale Rusiei vor răspunde adecvat și eficient”, în cazul încălcării armistițiului.

La Kiev, Zelenski a repetat ceea ce spune frecvent și anume că sprijină propunerea SUA pentru o încetare necondiționată a focului pe 30 de zile și începerea unor negocieri de pace. „Încetarea focului nu trebuie să fie doar pentru câteva zile, ca apoi să se revină la omorârea oamenilor”, a spus președintele ucrainean.

„Vreau să se oprească din împușcat”

Este a doua propunere rusească de armistițiu într-un interval scurt. Putin declarase încetarea focului pe 30 de ore, de Paște, dar ambele țări s-au acuzat de nenumărate încălcări, în special de-a lungul liniei frontului.

Dar după acel exercițiu, Rusia și-a reluat campania de bombardare a orașelor ucrainene, făcând numeroase victime, inclusiv printre copii.

Pe 28 aprilie, la Kiev, a fost înmormântat Danilo Kudia, un adolescent de 17 ani ucis într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra capitalei ucrainene cu patru zile mai devreme. În acel atac care a făcut 12 morți au fost uciși și ambii părinți ai lui Danilo.

Aceste atacuri în toiul eforturilor americane de a obține un armistițiu au părut să-l irite tot mai mult pe președintele SUA, Donald Trump, care împlinește pe 29 aprilie 100 de zile de la începerea noului său mandat la Casa Albă.

Trump făcuse o prioritate din oprirea războiului, dar în ultimele zile a avertizat că SUA se pot retrage din acest efort, dacă nu se înregistrează progrese rapid.

Întrebat duminică de jurnaliști ce așteaptă de la Putin, președintele american a spus: „Vreau să se oprească din împușcat, să se așeze la masă și să semneze un acord (...). Cred că avem deja contururile unui acord și vreau să-l semneze”.

Ce spune Casa Albă despre un armistițiu de 9 mai

Washingtonul vehiculează de câteva săptămâni un plan de pace, fără să-i dezvăluie toate detaliile, a sugerat că frontul trebuie înghețat pe linia actuală și recunoscut controlul rus asupra Crimeii, în schimbul opririi ostilităților.

Kievul și aliații săi europeni se tem că Trump se poate alinia prea mult unei poziții rusești. Președintele american, care s-a întâlnit cu Zelenski la Vatican cu ocazia funeraliilor Papei Francisc pe 26 aprilie, crede că acesta ar fi gata să accepte pierderea Crimeei, deși Zelenski a declarat în mod constant că nu va accepta așa ceva niciodată.

Rusia ar vrea ca un acord de pace să recunoască controlul său asupra a aproape 20% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea. De asemenea - ca Ucraina să fie demilitarizată și ținută în afara NATO.

Ucraina crede că Putin, care are inițiativa pe front, vrea să tragă de timp, iar un armistițiu care ar îngheța frontul pe linia actuală nu i-ar permite să ocupe integral patru regiuni al Ucrainei controlate doar parțial, dar integrate deja pe hârtie în componența Rusiei, anume Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.

Comentând propunerea lui Putin privind un armistițiu de 9 mai, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a spus că Trump „vrea să vadă o încetare permanentă a focului”, iar apoi încheierea unui acord de pace.

„Președintele a spus clar că vrea mai întâi un armistițiu permanent, pentru a opri vărsarea de sânge”, a spus Leavitt și a adăugat: „Din câte știu, Vladimir Putin a propus o încetare a focului temporară”.

După Serviciul ucrainean al RFE/RL, AP și AFP

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG