Linkuri accesibilitate

Votul prin corespondență, valabil și pentru alegerile parlamentare din toamnă


Plicuri cu buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie, recepționate de biroul electoral al secției de votare pentru votul prin corespondență din Canada.
Plicuri cu buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie, recepționate de biroul electoral al secției de votare pentru votul prin corespondență din Canada.

Alegătorii moldoveni din diaspora vor putea vota prin corespondență și la alegerile parlamentare din 28 septembrie, a declarat președintele parlamentului Igor Grosu. Dar sunt posibile schimbări față de alegerile prezidențiale și referendumul din 2024, când a fost introdus prima dată.

„Detaliile țin de geografie”, a declarat Grosu, care este și liderul partidului de guvernământ, PAS la o conferință de presă pe 23 aprilie, răspunzând unei întrebări a Europei Libere.

La scrutinul precedent, au putut vota prin corespondență cetățenii moldoveni stabiliți în șase state occidentale - Canada, Norvegia, Suedia, Islanda, Finlanda și Statele Unite, datorită unei legi speciale adoptate de majoritatea PAS.

Autoritățile au explicat atunci că este o lege „pilot”, iar dacă votul prin corespondență va funcționa cum trebuie, el va fi extins și pentru alte țări. Cele șase au fost alese inițial pentru că alegătorii moldoveni stabiliți acolo sunt răspândiți pe teritorii extinse și le vine greu să călătorească la puținele secțiile de votare care pot fi deschise.

Dar „votul prin corespondență și-a demonstrat valabilitatea”, a spus spicherul Grosu pe 23 aprilie, adăugând: „Încercăm să-l facem mai accesibil”.

În 2024, au votat prin corespondență 1809 de alegători moldoveni din diaspora.

De ce a criticat opoziția pro-rusă votul prin poștă în 2024

Opoziția a criticat „introducerea selectivă” a votului prin poștă, spunând că au fost alese țările unde moldovenii votează de obicei cu forțele pro-occidentale.

Socialiștii și comuniștii au cerut ca „pilotul” din 2024 să cuprindă și Federația Rusă, unde ar locui mulți dintre alegătorii lor. Dar PAS a spus, în lege, că votul prin corespondență nu poate fi introdus în țări aflate în război sau țări nedemocratice, unde nu poate fi garantată securitatea votului.

Președinta Maia Sandu a pus și că autoritățile de la Chișinău nu au încredere în poșta din Rusia.

Igor Grosu a repetat argumentul și acum, sugerând că, deși este posibilă modificarea listei de țări unde votul prin corespondență va fi posibil, Rusia va rămâne și acum pe dinafară.

„Trebuie să fim atenți, să existe un sistem poștal funcțional, în care să avem și noi încredere”, a spus președintele legislativului.

Parlamentul va aștepta acum recomandări din partea Comisie Electorale Centrale pentru a îmbunătăți legea din 2024.

Pe 22 aprilie, CEC a anunțat că alegătorii moldoveni din diaspora se pot înregistra deja într-un sistem electronic pentru a-ași anunța intenția de a participa la alegerile din 28 septembrie.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG