„Numărul victimelor celui mai recent virus descoperit în China a ajuns la trei. Peste weekend, numărul de îmbolnăviri s-a triplat și trece deja de 200. Virusul s-a extins în Beijing, Shanghai și Shenzhen. Autoritățile din Wuhan au declarat luni că au fost confirmate 136 de cazuri în weekend, o a treia persoană fiind decedată. Până acum erau doar 62 de cazuri confirmate în oraș. În noaptea de duminică, oficialii au spus că 170 de persoane din Wuhan erau încă tratate în spital, inclusiv nouă în stare critică.
Experți din Marea Britanie au declarat pentru BBC că numărul persoanelor infectate ar putea fi mult mai mare decât sugerează cifrele oficiale, cu estimări mai apropiate de 1.700. 2019-nCoV, așa cum a fost numit se înțelege a fi o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Specialiștii cred că o sursă animală provoacă, cel mai probabil, virusul, dar că s-a produs o anumită transmitere de la om la om. Printre cele mai frecvente simptome se numără febra, tusea, dificultățile de respirație.
Numărul persoanelor infectate ar putea fi mult mai mare decât sugerează cifrele oficiale...
Femeile consumatoare de droguri, lucrătoarele sexului comercial și femeile plasate în instituții penitenciare sunt cele mai discriminate categorii din Republica Moldova. Acestea sunt vulnerabile în fața a numeroase riscuri, precum infectarea cu HIV/SIDA, traficul de persoane, hărțuire și violență, din cauza mai multor factori, inclusiv discriminarea, criminalizarea, stigmatizarea și excluderea lor din societate. În pofida vulnerabilității lor particulare, nevoile lor specifice sunt continuu ignorate de către autorități, ele fiind nevoite să se confrunte cu obstacole sistematice în atingerea drepturilor lor fundamentale, inclusiv dreptul de sănătate și reproducere, dreptul la tratament decent și dreptul la justiție.
Un raport privind situația acestor femei a fost transmis către Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW). Documentul a fost realizat prin efortul comun al Uniunii pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor și Asociația Promo-Lex. La 20 februarie va avea loc audierea oficială a Guvernului Republicii Moldova privind măsurile pe care le-a luat pentru a asigura implementarea prevederilor Convenţiei. Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW) a intrat în vigoare în 1981 în toate statele membre ale Organizației Națiunilor Unite. Republica Moldova a ratificat Convenţia în 1994.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că a găsit resurse ca să acopere o creștere de 10% a salariilor lucrătorilor medicali, în condițiile în care un specialist cu o experiență de peste 20 de ani dintr-o instituție republicană are un salariu de funcție de aproximativ 6.000 de lei, iar un medic urgentist are un salariu de funcție de aproximativ 5.000 de lei. Proiectul de Hotărâre pentru majorarea salariilor lucrătorilor medicali urmează a fi aprobat de către Executiv. Ministerul Sănătății susține că această acțiune de încadrează în obiectivul „6.19. Îmbunătățirea condițiilor de muncă și motivare corespunzătoare a angajaților din sistemul de sănătate” din Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023. Guvernele tărăgănează de zeci de ani identificarea unei soluții reale pentru salarizarea lucrătorilor medicali, operând majorări ocazionale nesemnificative. Sistemul medical moldovenesc a devenit și mai fragil și neatractiv după ce autoritățile române au majorat salariile medicilor esențial. În Republica Moldova însă lucrurile nu evoluează. Inclusiv unii doctori acuză autoritățile că sunt complice la mita care are loc în sistemul sănătății, acesta fiind un motiv pentru care nu există dorință de a schimba esențial salarizarea lucrătorilor medicali în Republica Moldova.”