Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata de astăzi este Elena Cioina de la portalul Sănătate.info.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00
Link direct

„Șapte spitale din Moldova au acumulat datorii istorice de peste 26 de milioane de lei. Ministerul Sănătății și CNAM urmează să decidă stingerea lor în această săptămână. Asta înseamnă că CNAM trebuie să găsească din ce bani să plătească restanțele. Printre spitalele cu cele mai mari datorii sunt trei spitale din Autonomia Găgăuză – Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești, cu peste 11 milioane de lei; Spitalul Clinic Republican Bălți – cu peste 14 milioane; Spitalul Raional Criuleni are datorii istorice de peste 600 de mii de lei și aproape 700 de mii sunt restanțele Institutului de Medicină Urgentă. Cei mai mulți bani aceste instituții medicale îi datorează pentru medicamente și dispozitive medicale, alimentația pacienților și personalul medical. În raportul prezentat Comisiei Parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie, vice-directorul CNAM, Denis Valac a menționat că în cazul spitalelor din Găgăuzia este vorba de management deficitar. În consecință, directorii celor trei spitale au fost deja schimbați, a anunțat șefa Direcției Sănătate din Autonomie.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească spune că a moștenit peste un milion de euro de la Stația Zonale de Asistență Medicală Urgentă Centru, odată cu reformarea Serviciului de Urgență. 20 de milioane de lei au fost transferați atunci noii instituții, cu tot cu 3,2 milioane de lei dobândă. CNAMUP nu ar fi utilizat acești bani, astfel că până în luna septembrie a acestui an suma s-a ridicat la 28 de milioane. Cel puțin așa a constatat Inspecția Financiară, care a elaborat un raport, publicat ulterior de Ministerul Sănătății. În timp ce Inspecția a menționat în raportul său că banii nu au fost declarați nici la venituri, nici la cheltuieli, CNAMUP neagă că nu i-a raportat. Întrebați de ce n-au utilizat banii, responsabilii au menționat pentru Sănătate.info că au dezbătut problema în Consiliul de Administrație, iar decizia a fost ca banii să rămână acolo unde sunt ca „investiție pe termen lung”.

Judecătoria sectorului Râșcani a obligat Ministerul Sănătății să-l asigure pe Roman Balmuș, tânărul cu hipertensiune pulmonară idiopatică, cu tratament și îngrijiri medicale de calitate. De asemenea, autoritatea în sănătate va trebui să-i plătească despăgubiri morale de 50 de mii de lei și să-i asigure accesul la informație de interes pentru sănătatea lui. Hotărârea a fost emisă la sfârșitul săptămânii trecute, dar poate fi atacată în instanță superioară. Hipertensiunea pulmonară idiopatică este o maladie rară, iar în Moldova nu există tratament pentru ea. Roman are nevoie de cel puțin 2 medicamente vitale și terapie cu oxigen în fiecare zi pentru a putea supraviețui. Nimic din astea nu se găsesc în Moldova. Din acest motiv, tânărul a dat instituția în judecată, cerându-i să-l asigure cu oxigen compensat, să-l trateze gratuit sau compensat și să-i acorde îngrijiri medicale, potrivit Ghidului European de diagnosticare și tratament a maladiei.

Pe Sănătate.info mai găsiți un interviu cu Emil Ceban, rectorul USMF „NicolaeTestemițanu”. Aflați de la el ce priorități are pentru instituția pe care urmează să o conducă în următorii 5 ani, care este relația lui cu fostul rector Ion Ababii și de ce studenții străini sunt importanți pentru Universitatea de Medicină.

Pe plan mondial, Organizația Mondială a Sănătății ne anunță că, anul trecut, 140 de oameni au murit din cauza rujeolei, o maladie infecțioasă, dar care poate fi prevenită prin vaccinare. Majoritatea victimelor, din nefericire, sunt copii cu vârsta până la 5 ani, ei fiind cei mai expuși riscului de infectare și complicațiilor letale. Și tot despre vaccinuri puteți citi și vedea un fotoreportaj realizat de UNICEF despre felul în care ajung vaccinurile în diferite colțuri inaccesibile ale lumii.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG