Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata de astăzi este Elena Cioina.

„Discriminator și iresponsabil, statul pune tot mai acut pe umerii noștri povara finanțării medicinei, este titlul unei știri semnată de Irina Surdu. Autoarea analizează felul în care statul contribuie cu bani la Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și constată că suma alocată este chiar mai mică decât prevede legislația, deși contribuția a crescut puțin în ultimii ani. Astfel, acesta pune din nou povara pe umerii angajaților și angajatorilor, dar și al celor care-și cumpără poliță medicală cu bani din propriul buzunar. În 2020, statul va plăti pentru persoanele pentru care are calitatea de asigurator câte doar 1.540 de lei. Asta înseamnă de trei ori mai puțin decât plătește un cetățean care își cumpără singur asigurarea medicală. Experții în sănătate spun că o asemenea abordare din partea autorităților pune în pericol sistemul de asigurări obligatorii de asistență medical, bazat pe solidaritate și echitate socială, iar dacă lucrurile vor continua la fel, riscăm să distrugem și ceea ce ne-a mai rămas din el.

Încă doi absolvenți la Medicină au pierdut definitiv procesul cu Ministerul Sănătății. Ei vor trebui să restituie câte 218.000 și 244.000 de lei. Este vorba de un medic de familie și un imagist. Ambii au refuzat să se angajeze potrivit repartizărilor pe un termen minim de trei ani. Ambii medici au pierdut procesele în toate trei instanțe naționale.

Cât de protejată este Moldova de difterie, în condițiile în care Ucraina înregistrează deja peste 20 de cazuri, iar România e în stare de alertă? Responsabilii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică spun că pericole practic nu există. Asta, pentru că Moldova are o acoperire vaccinală printre copii de peste 95%. Mai prost stăm cu imunizarea adulților. Doar 75% dintre aceștia au vaccinul împotriva infecției. Ei sunt însă și cei mai expuși riscului, având în vedere migrația și situația din țara vecină Ucraina, unde doar între 40-60 la sută din populație este vaccinată împotriva bolii. Situația este asemănătoare și în România, unde autoritățile au declarat stare de alertă în județele de graniță, chiar dacă nu a înregistrat cazuri de boală. În Ucraina, boala a ajuns din India, iar la nivel mondial cele mai afectate țări sunt Indonezia, Venezuela, Yemen și Nigeria. Cazuri de difterie au fost înregistrate anul trecut și în Europa, în țări precum Germania și Marea Britanie.

Totodată, pe Sanoteca.md citiți un articol despre cum previn fructele și legumele apariția cancerului de colon, dar și cum prevenim iarna traumatismele. De la alergologul Victoria Brocovschii aflați cine sunt cei mai expuși alergiilor alimentare, cum pot fi prevenite și tratate acestea.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG