Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

„Pe Sănătate INFO citiți astăzi un interviu amplu cu ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Principalele teme ale discuției vizează reformele în domeniul medicinei de familie, sănătății publice, dar și cea a spitalelor. Un alt subiect important ține de divizarea ministerului, politica de cadre, exodul medicilor. Ministra explică de ce reforma spitalelor nu se regăsește pe agenda din acest an a ministerului.

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00
Link direct

Ministerul Sănătății a făcut public planul de activitate pentru 2020. Autoritatea anunță că își propune pentru anul acesta să demonopolizeze piața medicamentelor din Republica Moldova, să reducă prețul acestora, să mărească salariile medicilor cu 10 la sută și să schimbe criteriile de contractare ale instituțiilor medicale de către CNAM. Aceștia sunt indicatori de progres pe care autoritatea din sănătate și i-a setat.

Pentru luna ianuarie este planificată modificarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, care ar urma să îmbunătățească accesul moldovenilor la servicii medicale, dar nu este clar care este viziunea autorității în privința acestui obiectiv.

Dar nu este clar care este viziunea autorității...


Anterior, ex-miniștri ai Sănătății au introdus în Programul Unic investigații medicale scumpe, ce pot fi realizate doar în sistemul privat, fără a veni cu o analiză privind impactul bugetului FAOAM și accesibilitatea acelor servicii, ținând cont de bugetele existente și de faptul că volumul de resurse financiare a rămas același. Documentul prevede, până în luna noiembrie, revizuirea și aprobarea în redacție nouă a Normelor metodologice de aplicare a Programului unic al FAOAM.

Cele mai importante schimbări pe care le așteaptă comunitatea medicală și societatea sunt planificare abia pentru luna decembrie. De exemplu, elaborarea proiectului Strategiei Naționale de sănătate pentru anii 2020-2030. Conform planului de activitate, un prim proiect ar trebui să fie gata până la toamnă, dar în octombrie o hotărâre de guvern ar trebui deja să fie aprobată. Abia în decembrie ar trebui să fie aprobate mai multe modificări pentru medicina de familie și domeniul sănătății publice.

Lipsa de transparență, concurența neloială și modificarea legilor în domeniul farmaceutic au avut ca efect dispariția de pe piața din Republica Moldova a aproape 3.000 de medicamente. În timp ce producătorii europeni se retrag, aici găsesc „teren fertil” producătorii din Asia. Rezistă cine poate, numai că cei care au rămas bagă mâna adânc în buzunarele moldovenilor care își dau toate economiile pe medicamente. O analiză a pieței arată că medicamentele sunt și cu 40 la sută mai scumpe decât prevede legea.

Sunt înregistrate toate medicamentele ce urmează să intre pe piața locală...


Raportul, realizat de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale arată că din Catalogul Național de Prețuri, unde sunt înregistrate toate medicamentele ce urmează să intre pe piața locală, au dispărut aproape 3.000 de medicamente, numărul acestora reducându-se de la 6249 de produse în 2013, până la 3536 în 2019. Au dispărut masiv medicamente produse în Uniunea Europeană: dacă în 2013 aveam 3.000 de medicamente, acum au mai rămas doar 1.738. Tot spre deosebire de 2013 acum avem de trei ori mai puține medicamente autohtone: doar 400 de denumiri. Reducerea critică în cazul producătorilor autohtoni mai are un motiv, obligarea tuturor producătorilor din anul 2014 să se conformeze regulilor GMP și apoi prevederilor GDP.

Situația a ajuns atât de gravă, susține AMDM, încât aproape că nu mai există concurență, chiar și în cazul pozițiilor de medicamente ce se eliberează cu prescripție medicală.

Pe sanoteca.md puteați afla cum vă îngrijiți pielea iarna, ce trebuie să conțină cremele hidratante, cum se dezvoltă creierul copilului, începând cu perioada intrauterine și până la vârsta de șase ani, ce este mastita și care sunt riscurile emboliei amniotice în sarcină.

Sănătate Să Aveți!”

XS
SM
MD
LG