„Revista Natura din luna decembrie aduce în casele cititorilor mesajul de a fi mai buni. În editorialul său, Alecu Reniţă face un apel pentru solidaritate umană și îi îndeamnă pe toţi sufletiștii revistei Natura să aprindă lumina în orice casă din R. Moldova în care există suflare omenească. Dăruiește o vizită celui părăsit, neputincios, bolnav și lăsat de izbeliște – strânge-i mâna și risipește-i singurătatea și tristeţea la răspântia dintre ani”, ne spune Alecu Reniţă.
Ediţia din decembrie ne duce prin imagini şi poveste spre pitorescul din Valea Racovăţului, la nordul republicii, acolo unde toltrele milenare stau de veghe de 15-20 de milioane de ani, de când s-au ivit de la fundul Mării Sarmatice.
Un interviu cu folcloristul Nicolae Gribincea găsim în această ultimă ediţie a anului 2019. Conducătorul Ansamblului „Plăieşii” spune că sufletul românului se bucură când în decembrie se revine la colindele și urăturile tradiţionale.
Chiar dacă este o lună a sărbătorilor, nu putem trece cu vederea subiectele de mediu, iar Silvia Ursul scrie despre pericolul poluării Nistrului din cauza sechelelor uneia dintre cele mai mari întreprinderi chimice din Europa: uzina de sulf din Razdol, Ucraina. Ce este cu lacurile pline cu lichid toxic şi ce secrete ascunde administraţia, cum deja au fost afectaţi cetăţeni din Ucraina, dar şi de la Râbniţa aflăm din articolul „O bombă ecologică cu declanşatorul pornit”.
Suntem în ultimele zile din campania de abonare pentru anul 2020, iar revista are şi premii pentru toţi abonaţii. Să nu uităm că fără un mediu curat nu există viaţă, cu râuri pline de gunoi nu putem fi sănătoşi, fără păduri nu există aer curat. Prin revista Natura, mesajul şi determinarea la acţiune pentru a ocroti verdele matern ajunge în fiecare casă, familie, instituţie care abonează şi citeşte revista Natura.
Îmi doresc ca şi radioascultătorii Europei Libere să fie cei mai buni prieteni ai naturii şi ai revistei Natura, să trăim fericiţi, într-un mediu curat. La anul şi la mulţi ani!”
[Transcriere: Alla Ceapai]