În această săptămână, aflați de pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice că procurorii au respins nota informativă a magistratului Mihai Murguleț, în care erau menționate mai multe ilegalități comise de ex-președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, precum și alți trei vicepreședinți ai instanței din Capitală, Nicolae Clima, șeful Inspecției Judiciare și Oleg Sternioală. Sesizarea a stat la baza înlăturării lor de la exercitarea funcțiilor administrative în iunie 2019. Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, a declarat pentru Anticoruptie.md, că au fost emise două ordonanțe de refuz: „La 4 septembrie, respectiv la 11 octombrie 2019 au fost emise ordonanțe de refuz în pornirea urmăririi penale și de clasare a procesului penal deschis pe marginea notei informative depuse de judecătorul Mihai Murguleț”. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.
Mai citiți pe portal și despre Vladislav Căruceru, procurorul care gestionează dosarul intentat fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Acesta recunoaște că a fost vizat într-o cauză penală gestionată de către instituția pe care a condus-o până nu demult învinuitul. Totodată, omul legii susține că învinuirile i-au fost retrase de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, după ce acesta a constatat că nu ar exista probe. Omul legii a precizat că dosarul a fost retras și se află acum din nou la Procuratura Anticorupție.
Omul legii a precizat că dosarul a fost retras și se află acum din nou la Procuratura Anticorupție...
Căruceru a spus că ar exista și o ordonanță în acest dosar, dar nu știe dacă se referă la încetarea urmăririi penale, pentru că dosarul nu se află în gestiunea sa. În același timp, Căruceru a declarat că nu există nicio poză și nici alte probe în dosarul respectiv, care ar confirma implicarea sa în infracțiunea imputată. Toate detaliile din dosarul lui Morari le aflați la rubrica dosare de corupție, pe portalul nostru.
La aceeași rubrică, citiți ultimele noutăți din dosarul lui Oleg Sternioală. Procurorii și experții, după mai multe încercări, au reușit să ajungă în gospodăria fostului magistrat, Oleg Sternioală, învinuit într-un dosar de spălare de bani, pentru a-i evalua bunurile. Fostul vice-președinte al Curții Supreme de Justiție a deschis singur porțile, după ce a văzut echipa de intervenție pregătită să pătrundă forțat în gospodăria sa. Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Roman Statnîi, procurorul pe caz, ne-a comunicat că după ce sâmbătă dimineață Sternioală le-a refuzat accesul la domiciliu, a emis o ordonanță de efectuare a percheziției în cazurile când nu este posibilă amânarea.
Legislația prevede astfel de intervenții în lipsa unui mandat eliberat de instanță, cu condiția ca ordonanța să fie legalizată în termen de 24 de ore de un judecător de instrucție. Detalii, pe Anticoruptie.md.
Accesați şi rubrica „Investigații”, unde veți găsi două anchete recente, despre revizorii de la Procuratura Anticorupție și despre fuga lui Vladimir Plahotniuc din Moldova, planificată din timp, iar dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, sesizați-le pe Harta Corupției a portalului nostru.