Linkuri accesibilitate

Un val de căldură dinspre nordul Africii a pus stăpânire pe R. Moldova. Cum facem față caniculei


Scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, 25 iulie 2023
Scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, 25 iulie 2023

Serviciului Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru următoarele zile cod galben de caniculă, cu riscuri de incendii. Temperaturile vor oscila între +33 și +38 de grade. 

„Aceste călduri sunt aduse de mase de aer prin partea sud-vest a R. Moldova din nordul Africii. Nu este primul val de căldură resimțit anul acesta, a mai fost unul la începutul lunii iulie, ce venea din partea Asiei Mijlocii”, a explicat sinopticiana Nadejda Stolear din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Corturile din Chișinău. Doar unul din trei corturi are punct de prim ajutor medical

În fiecare sector al Chișinăului au fost instalate câte zece corturi anticaniculare, care funcționează între orele 11:00-17:00, potrivit autorităților. Corturile sunt asigurate cu apă potabilă și pahare de unică folosință. De asemenea, primăriile din componența municipiului Chișinăul au fost obligate să organizeze minim 1-2 corturi anticaniculare.

„Reiterăm că, din cauza insuficienții de resurse umane, nu putem asigura toate corturile cu puncte de prim ajutor. Asta ar însemna să avem deficiențe în prestarea serviciilor medicale în instituțiile medicale municipale. De aceea, practic doar unul din trei corturi sunt asigurate cu asistente medicale, care acordă prim ajutor, preiau tensiune arterială, consultă pacienții în caz de necesitate” a explicat șeful Direcției generale de asistență medicală și socială, Boris Gâlca.

Cum facem față valului de caniculă

Vremea caniculară afectează toți oamenii indiferent de vârstă, însă cei mai vulnerabili sunt copiii și bătrânii, spun medicii. Aceștia recomandă să evitați expunerile îndelungate la soare și să consumați cât mai multe lichide și fructe.

Expunerea la temperaturi înalte pot provoca apariția arsurilor, stărilor de stres, asteniei fizice și nervoase, migrenelor, durerilor de cap continue, a insomniilor, surmenajului intelectual până la leșin și a deshidratării, spune șefa direcției promovarea sănătății al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Natalia Silitrari.

„Totul depinde de timpul petrecut la soare și care este temperatura. De aceea este necesar să evităm expunerea îndelungată la soare, să ne hidratăm suficient, la fiecare 20-30 de minute. Cele mai recomandate băuturi sunt apa potabilă, apa minerală sau ceaiul din fructe și ierburi la temperatura camerei”, spune Natalia Silitrari.

Măsuri recomandate pentru a minimiza impactul expunerii la soare:

  • Plimbarea în aer liber până la ora 11.00 și după ora 18.00;
  • Temperatura la aparatele de aer condiționat trebuie setată cu cinci grade mai joasă decât temperatura de afară, pentru a evita apariția răcelilor, amigdalitelor;
  • Evitarea consumului de apă rece din frigider;
  • Purtarea ochelarilor, umbrelelor, pălăriilor. Utilizarea cremelor cu factorul de protecție nu mai mic de 50%, care se aplică cu jumătate de oră înainte de expunerea la soare și se reaplică periodic la fiecare două ore;
  • Evitarea eforturilor intense: grădinăritul, culesul roadei, prășitul;
  • Respectarea igienei corpului: alternarea dușurilor calde cu cele reci;
  • Consumarea lichidelor și o alimentație ușoară.
  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG