Linkuri accesibilitate

UE încă speră într-un acord comercial „favorabil” cu SUA. El ar fi important și pentru Moldova


Miniștrii comerțului din UE s-au adunat luni la Bruxelles să discute mai ales tarifele anunțate de președintele SUA, Donald Trump. În centru: comisarul comerțului, Maros Sefcovic.
Miniștrii comerțului din UE s-au adunat luni la Bruxelles să discute mai ales tarifele anunțate de președintele SUA, Donald Trump. În centru: comisarul comerțului, Maros Sefcovic.

Uniunea Europeană va încerca să ajungă la un acord comercial favorabil cu Statele Unite, pregătind în același timp posibile contramăsuri în cazul eșecului negocierilor, a declarat luni comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic.

„Continuăm să conlucrăm cu administrația SUA și să acordăm prioritate unei soluții negociate până la noul termen limită de 1 august. Nu îmi pot imagina să cedăm fără a depune niciun efort”, a declarat Sefcovic înaintea unei reuniuni cu miniștrii comerțului din UE programată pentru luni la Bruxelles.

Cu toate acestea, UE trebuie să se pregătească pentru toate rezultatele posibile, a adăugat el, „inclusiv, dacă este necesar, pentru contramăsuri bine gândite și proporționale, menite să restabilească echilibrul”.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat sâmbătă că va impune tarife de 30% la majoritatea importurilor din UE începând cu 1 august, dar părerea generală este că mai este timp pentru a ajunge la un acord care să asigure tarife mai mici.

Comisarul Sefcovic a declarat că tarifele de 30% ar fi „moartea comerțului” bilateral.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a spus și ea că tarifele de 30% la exporturile UE ar perturba lanțurile de aprovizionare transatlantice esențiale, afectând „întreprinderile, consumatorii și pacienții” de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Ea a declarat duminică că blocul va prelungi suspendarea contramăsurilor până la începutul lunii august, pentru a acorda prioritate negocierilor.

Luni, UE a anunțat că dacă totuși va fi nevoie, va impune tarife în valoare de 72 de miliarde de euro pe importuri din SUA.

Moldova, vizată și ea de tarife mărite

Moldova a fost săptămâna trecută prezentă ca de puține ori în titlurile presei internaționale, după ce guvernul ei a primit o scrisoare în care Donald Trump anunță că exporturile moldovene spre SUA vor fi taxate cu 25%.

Ziare precum New York Times sau Washington Post au ales tocmai Moldova, o țară mică și relativ săracă, care nu poate fi o mare amenințare pentru economia SUA, pentru a critica „avântul tarifar” a administrației Trump. Aceleași publicații au scris că este puțin probabil ca țările vizate de tarifele mărite să negocieze vreo reducere a lor, căci Washingtonul, cum a recunoscut chiar președintele, nu poate negocia „cu vreo 200 de țări odată”.

Ministra Economiei și Digitalizării, Doina Nistor, în redacția Europei Libere.
Ministra Economiei și Digitalizării, Doina Nistor, în redacția Europei Libere.

În reacția lor la scrisoarea lui Trump, autoritățile moldovene au observat că tariful este mai scăzut decât cel prognozat inițial de americani, care era de 31%, și au spus că vor continua discuțiile cu SUA pe această temă. Chișinăul a adăugat că va sprijini producătorii moldoveni să găsească piețe alternative de export - o recunoaștere implicită că negocierile, dacă vor avea loc, nu trebuie neapărat să se termine bine pentru Moldova.

„Vom continua dialogul cu autoritățile americane, dar și discuțiile cu producătorii locali, astfel încât să identificăm cele mai viabile opțiuni pentru menținerea competitivității pe piața externă. În paralel, explorăm piețe alternative de export, în special în Uniunea Europeană, unde sunt direcționate deja 3 din 4 produse moldovenești.”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Ministerul Economiei și Digitalizării de la Chișinău a doua zi după primirea scrisorii de la Trump.

Într-un interviu acordat Europei Libere când a început să se vorbească intens despre tarife mărite americane, în primăvară, ministra Economiei și Digitalizării, Doina Nistor, a spus că impactul asupra R. Moldova va fi mai ales indirect, în cazul în care tarifele impuse de președintele american aproape tuturor țărilor lumii vor duce la scumpiri sau încetinirea producției în industrii cheie ale UE.

„De exemplu, noi suntem un furnizor pentru industria europeană de automobile, care este afectată și s-ar putea să ne afecteze și pe noi”, a spus Nistor.

Mai mulți mari producători europeni și-au construit în R. Moldova baze de producție pentru huse automobilistice, cablaje, senzori, magneți, sisteme electronice ș.a., inclusiv datorită forței de muncă mai ieftine și înlesnirilor legislative pentru investitorii străini.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG