Linkuri accesibilitate

Ucraineni deportați din Rusia, blocați cu săptămânile în „condiții îngrozitoare” la intrarea în Georgia


Ucrainenii deportați de Rusia și reținuți la granița cu Georgia sunt nevoiți să doarmă pe jos. Potrivit unui interlocutor, în locul în care stau sunt doar 19 paturi pentru 50 de persoane.
Ucrainenii deportați de Rusia și reținuți la granița cu Georgia sunt nevoiți să doarmă pe jos. Potrivit unui interlocutor, în locul în care stau sunt doar 19 paturi pentru 50 de persoane.

Un subsol înghesuit, fără ferestre, la un punct de trecere izolat de la granița ruso-georgiană a devenit „casă” temporară, pentru săptămâni sau chiar luni de zile, pentru zeci de cetățeni ucraineni pe care Rusia i-a reținut (pe mulți – pe teritoriile ocupate din Ucraina), iar acum îi expulzează.

Rusia îi expulzează după ce i-a luat cu forța, majoritatea fiind originari din teritoriile ucrainene ocupate după invazia pe scară largă începută în februarie 2022. Mulți sunt deținuți sau suspecți care erau închiși în închisori din Ucraina atunci când trupele ruse au cucerit regiuni din sudul și estul țării.

Odată ajunși în așa-numita „zonă-tampon” de la punctul de trecere Kazbegi de la frontiera ruso-georgiană, majoritatea nu pot merge mai departe imediat, fiind blocați în așteptarea procedurilor birocratice: Ucraina trebuie să le confirme identitatea, cetățenia și, dacă e cazul, să le elibereze noi documente.

Recent, s-a întâmplat să fie chiar și 56 de persoane cazate simultan în acest spațiu supraaglomerat. Rusia trimite zilnic noi și noi persoane expulzate, iar mulți dintre cei ajunși la punctul de control reușesc să plece de acolo abia după două sau mai multe săptămâni, în unele cazuri chiar și după 3 luni și jumătate, potrivit organizației Volunteers Tbilisi, care sprijină refugiații ucraineni în Georgia.

În această perioadă, locuiesc în „condiții îngrozitoare”, povestește un bărbat într-o secvență video care arată interiorul camerei. „Nu sunt mese; totul e improvizat din resturi. Toaleta este îngrozitoare... Sunt doar 19 paturi pentru 50 de persoane și aduc oameni continuu.”

„Voluntarii ne ajută cu mâncare, slavă Domnului. Altfel, nu este absolut nimic – poliția nu aduce mâncare sau apă”, a adăugat el.

Condițiile în care trăiesc ucrainenii deportați de Rusia. Captură video
Condițiile în care trăiesc ucrainenii deportați de Rusia. Captură video

Unii dintre cei trimiși în „zona-tampon” au fost diagnosticați cu HIV sau tuberculoză, iar unora li s-au terminat medicamentele, a declarat pentru Europa Liberă Maria Belkina, directoarea organizației Volunteers Tbilisi. În cazuri grave, unii au fost transportați la spital în Georgia.

Mulți dintre ucrainenii deportați și blocați la frontieră petrecuseră deja luni întregi în centre de detenție pentru migranți din Rusia după eliberarea din închisoare și au fost presați de autoritățile ruse să se înroleze în armată, mai spune Maria Belkina.

Pe lângă foști deținuți în Ucraina, printre ucrainenii pe care Rusia îi trimite la granița Kazbegi sunt și din cei care au fost condamnați în Rusia în anii 2014-2015, în primii ani ai războiului declanșat de Moscova în Donbas – regiunile Donețk și Lugansk, a precizat Belkina.

La sfârșitul lunii iunie, Belkina a declarat pentru Current Time că 18 dintre ucrainenii din centrul de la graniță nu aveau nicio condamnare pentru vreo infracțiune, nici în Ucraina, nici în Rusia.

Potrivit Mariei Belkina, autoritățile ucrainene fac tot posibilul pentru a finaliza formalitățile necesare ieșirii din centru. Însă, dacă înainte autoritățile georgiene permiteau ucrainenilor să rămână în Georgia după părăsirea centrului, acum aceștia sunt escortați direct la aeroport și deportați.

Ea a mai spus că, uneori, Georgia nu permite ucrainenilor să părăsească centrul chiar dacă au documentele în regulă, iar acest lucru ar putea fi un răspuns la creșterea numărului de ucraineni trimiși acolo de Rusia. Aceasta, la rândul său, ar putea fi o încercare a Rusiei de a expulza cât mai mulți ucraineni înainte ca legislația mai strictă privind imigrația din Georgia să intre în vigoare, în toamnă.

„Credem că este o pregătire foarte atentă [din partea Rusiei] pentru ceea ce se va întâmpla în septembrie, când politica de migrație a Georgiei se va schimba”, a spus ea, adăugând: „Bănuiesc că încearcă să mute cât mai multe persoane posibil înainte de aplicarea noilor reguli, care vor permite Georgiei să refuze intrarea fără explicație”.

Organizațiile pentru drepturile omului estimează că până la 800 de ucraineni ar putea fi transferați la graniță în săptămânile următoare.

Traducere în română de Europa Liberă Moldova, după adaptarea în engleză de Steve Gutterman a articolului original de Zviad Mchedlishvili

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG